Home Filme Split – un film nebun de bun

Split – un film nebun de bun

by Daniela Bojincă
split

Am văzut filmul Split și am câteva lucruri faine de spus despre el.

De obicei, înainte să merg la un film, nu mă uit la trailere. Mi s-a întâmplat ca, de fiecare dată când o fac, să am parte de două chestii:

  1. Să mă uit la trailer, trailerul să fie foarte bun și să-mi creeze mari așteptări de la film, iar filmul să nu-mi placă absolut deloc;
  2. Să mă uit la trailer, trailerul să fie foarte nașpa și să nu mai am deloc așteptări de la film, iar apoi, la sfârșit, filmul să-mi pară genial.

Cea de-a treia variantă, în care trailerul să-mi provoace așteptări și filmul să le și confirme, nu s-a prea întâmplat. Și nici invers, să nu-mi placă nici trailerul și nici filmul. Mereu am fost într-una dintre cele două extreme de mai sus.

Ei bine, nu știu cum s-a făcut de ieri, în timp ce mai luam o pauză de la învățat, m-am uitat la trailer pe YouTube. Am văzut cam despre ce e povestea. Mi-a plăcut enorm ideea și cum juca în trailer actorul principal, James McAvoy. Și trailerul ăsta mi-a creat niște așteptări. Mi-am zis toată ziua că n-are cum să fie nasol, sau să nu-mi placă ceva. Poate doar ideea în sine să mă înspăimânte, dar să nu-mi placă, după ce am văzut câteva secvențe, mă gândeam că nu are cum.

Și așa a și fost. Trailerul mi-a creat niște așteptări pe care filmul nu mi le-a demolat din temelii ci, ba din contră, le-a mai consolidat puțin. Trailerul mi-a creat așteptarea ca interpretarea lui McAvoy să fie una excepțională. Și nu m-a dezamăgit. Iar dacă o să vezi și tu filmul, o să înțelegi despre ce vorbesc.

split

Povestea filmului Split

Split spune povestea lui Kevin (James McAvoy), un bărbat cu probleme mintale, care are capacitatea să-și schimbe personalitatea în funcție de circumstanțe. Kevin are vreo 23 de personalități la purtător, pe care le scoate la iveală în anumite momente, dar pe care încearcă să și le controleze cu ajutorul doamnei doctor Fletcher (Betty Buckley). Partea și mai faină este că, de fiecare dată când își schimbă personalitatea, apare un nou personaj, cu o altă chimie a organismului. Fiecare cu boli diferite, cu gânduri diferite și manifestări diferite.

Două dintre personalități decid să răpească trei fete „impure” pe care le ascund într-un subsol, cu un scop precis. Și e interesant și ce înseamnă impur pentru personalitățile lui Kevin și perspectiva din care privește el impuritatea. Iar filmul se concentrează pe trei puncte mari și tari: personalitățile lui Kevin și tragica lui poveste, tentativele de evadare ale fetelor și povestea tristă de viață a lui Casey (Anya Taylor-Joy), cea mai deșteaptă dintre cele trei prin comportamentul și atitudinea de care dă dovadă în față personalităților lui Kevin.

Toate astea, combinate, conturează o poveste o poveste frumoasă a tuturor personajelor și, în special, a schimbărilor prin care trece Kevin în momentul în care își schimbă personalitățile.

Cum mi s-a părut mie filmul Split

Mi-a plăcut tare mult. Chiar dacă povestea este una macabră care m-a făcut să tresar pe scaun de câteva ori, interpretarea ei și felul cum a fost prezentată, o fac să fie o poveste excepțională.

Apoi, mi-a plăcut tare mult cum a jucat Anya Taylor-Joy în rolul lui Casey. Genul de fată deșteaptă, precaută, care a avut parte de suferințele ei în timpul vieții și care știe cât de cât cum să acționeze prudent în fața unui nebun.

Însă, cel mai și cel mai mult, mi-a plăcut James McAvoy. A fost absolut genial prin felul cum trecea de la un personaj la altul. Cum își schimba mimica feței, vocea, gesturile, atitudinea, privirea, gândirea și așa mai departe. Dacă în timpul filmului să ziceam că asta nu o să te cucerească neapărat pentru că sunt cadre și scene diferite lipite la montaj, la sfârșit sigur o să te convingă cât de genial e prin felul cum trece de la o secundă la alta prin fiecare personalitate.

split personalities

Unica dezamăgire – spoiler!!!

O singură dezamăgire am avut, la sfârșitul filmului. Dar ea pălește în fața interpretării lui James McAvoy. M-aș fi așteptat să-i văd toate cele 23 de personalități însă, din 23 sunt prezente doar 8 dintre personalități (Dennis/Patricia/Hedwig/The Beast/Kevin Wendell Crumb/Barry/Orwell/Jade – personaje pe care, de altfel, le găsim și pe IMDB ca fiind interpretate în film de către James McAvoy).

Să zicem că, dezamăgirea mea ține de neîmplinirea curiozității de a-i vedea toate cele 23 de personalități. 8/23, totuși, e ok. Și, la cum s-a terminat filmul, s-ar putea să existe o continuare în care să fie prezentate și celelalte personalități. Ieeeei!!! Abia aș aștepta.

De ce să vezi filmul Split?

După cum deja te aștepți, am să-ți zic că merită să-l vezi pentru cum interpretează James McAvoy toate personalitățile din film. Merită toți banii. Dar și Anya Taylor-Joy merită văzută împreună cu povestea ei și cum o suferință o scapă de alta. Toată povestea în sine e interesantă. Plină de suspans. De tragic. Și de sentimente de compasiune.

Filmul intră în cinematografele din România din 27 ianuarie 2017 și este distribuit de RoImage 2000. Așa că, dacă vrei să vezi un film fain, eu zic să te duci să-l vezi. Sigur o să-ți placă și ție. Te las cu câteva dintre personalitățile lui Kevin, ca să-ți faci o idee.

Sursă YouTube (user ROIMAGE2000FILME)

You may also like

1 comment

Cum a fost Atomic Blonde la VIP Cinema City | DanielaBojinca.ro august 31, 2017 - 17:16

[…] McAvoy joacă și de data aceasta un rol de excepție. Am mai scris despre el când am scris și despre filmul Split – un film pe care ți-l recomand, unde a avut un rol principal. James McAvoy a surprins și […]

Reply

Leave a Comment