Home Calatorii Ce poți să faci 2 zile full în Atena – trip story

Ce poți să faci 2 zile full în Atena – trip story

by Daniela Bojincă
mare atena daniela bojinca blog

Pe la sfârșitul lunii mai am fost în Atena. Practic am fost patru zile, doar că din prima și din ultima zi am prins doar seara (în prima zi, pe care am petrecut-o în familie) și dimineața (în ultima zi, pe care am petrecut-o în drum spre aeroport) și nu pot spune că am vizitat ceva, ci doar m-am bucurat de a fi pur și simplu acolo în prima și în ultima zi. Însă am avut două zile full în Atena de care m-am bucurat la maxim. Și despre asta și vreau să povestesc. Ce-am văzut, unde am stat, pe unde am mâncat și cât de fain e să ai un ghid de-al locului care să-ți spună ce și cum stă treaba pe la ei.

ruine atena daniela bojinca blog

Biletele de avion

Biletele eu le-am luat cam cu o lună și ceva înainte. Destul de târziu. Dacă le luam prin martie (am plecat în Atena în Mai), când m-am și uitat prima dată de bilete, le luam cam cu vreo 20, poate chiar 30 de euro mai ieftine. Eu am dat vreo 55 de euro pe un bilet, dus-întors (București – Atena – retur, cu Ryanair). 

Cazarea în Atena

Aici eu am avut un super noroc. Verișoara mea, cu soțul ei și fetița lor (nepoțica mea – doamne ce dubios mi se pare să am o nepoțică, iar verișorii mei să aibă copii, dar pe cuvântul meu că e cel mai dulce, educat și foarte bine crescut copil pe care l-am cunoscut eu vreodată – eu m-am topit după ea) locuiesc în Atena. Iar eu am stat la ei în cele patru zile. Deci n-aș putea spune cum e cu cazarea pe la hosteluri, pensiuni, Airbnb, hoteluri sau mai știu eu ce altceva. Dar vă zic eu că o cazare mai bună ca a mea oricum nu găsiți.

Faptul că am stat la verișoara mea a mai avut un super mare beneficiu și anume că mi-a fost ghid. În prima zi chiar toată ziua, iar în a doua doar cu indicații de ce ar trebui să văd și să nu ratez, ce combinații de trasee să fac și așa mai departe.

Să ai un ghid de-al locului (și pot spune că ea a fost așa, pentru că stă de foarte mulți ani în Atena și a știut să-mi dea super multe indicați extrem de folositoare, cât și să mă ducă să mănânc în niște locuri cu mâncare super bună). Iar asta contează extrem de mult.

Prima zi full în Atena

M-am trezit mai târziu în prima zi (și în a doua). Am luat un mic dejun cu specific grecesc și am ieșit undeva pe la 11 din casă, pregătiți să luăm la pas Atena. Sau măcar o parte din ea. Sinceră să fiu, n-am avut un plan bine stabilit de la început. M-am lăsat pe mâna verișoarei mele și nu cred că am făcut deloc rău. Cel mai bine e să te lași pe mâna unui localnic, dacă tot ai ocazia.

Cred că singurul lucru pe care l-am avut a fost un excel cu locații. Și ăla nu al meu, ci al colegei mele de birou care fusese în Atena cu familia. Și care este extraordinar de organizată când vine vorba de călătorii și își notează și centralizează tot ce s-ar putea centraliza într-o călătorie. M-am folosit de excelul respectiv ca să-i menționez verișoarei mele locațiile care îmi par interesante și pe care chiar n-aș vrea să le ratez. Apropo, a scris și colega mea aici un articol despre toată aventura ei cu familia în Atena. E foarte drăguț și presărat cu multe chestii utile.

În prima zi, după ce am ajuns în centru (combinând un autobuz și metroul), ne-am aventurat direct către Acropole (unde e 20 de euro biletul intreg si gratuit pentru studenti – sau poți să iei un bilet care e valabil la mai multe muzee și obiective turistice + autobuz hop on hop off, la vreo 50-60 de euro; poți să vezi tot ce includ cele 3 variante de bilete și să cumperi de aici)Ne-am oprit la stația de metrou Monastiraki și de acolo am luat-o frumos pe străduțe, până sus la Acropole, unde am petrecut destul de mult timp și ca să admirăm peisajul, cât și ca să facem poze ba înspre mare, ba înspre mai știu eu ce, ba cu Acropolele și așa mai departe.

acropole atena daniela bojinca blog

Deci Acropole bifat. Yeeeeeey. Apropo, chiar merită și sunt un must visit în Atena. Asta-i clar.

Vis-a-vis de Acropole, poți să vizitezi Închisoarea lui Socrate pe care de altfel o poți admira și de vis-a-vis, de lângă zidul Acropolelor, d eunde ai așa o priveliște minunată de ansamblu.

panorama atena daniela bojinca blog

Iar chiar acolo, la intrare, sunt niște autocare care au un traseu bine stabilit și care ating cam toate obiectivele importante pe care le poți vizita. Și sunt de tipul Hop On Hop Off. Adică mergi până unde ai nevoie, te dai jos, vizitezi ce vrei, iar apoi îl aștepți pe următorul să te ducă la alt obiectiv care îți face ție cu ochiul. Costă 16 euro pentru 2 zile. Și merită tocmai pentru că te scutește de a mai combina mijloace de transport în comun să ajungi dintr-un loc în altul și te lasă el pe la diferite muzee. 

pret hop on hop off atena daniela bojinca blog

Așa că după ce am vizitat Acropolele am luat un astfel de autobuz și am dat o tură de oraș inițial, să vedem ce și cum cu toate obiectivele, iar apoi ne-am oprit în Piața Syntagma, unde este și Parlamentul și e pliiiiiiiiin de porumbei care stau la poze. Și, ca printr-o întâmplare, deloc planificat, am ajuns chiar apropae de o oră fixă, astfel încât am prins și schimbarea de gardă (cred că era în jur de ora 16:00), care e foarte interesantă și merită văzută.

Apoi am luat-o frumos la pas către Stadionul Panathenaic. Iar ulterior, desigur, am făcut din nou ce ne place nouă cel mai mult să facem: să ne plimbăm așa, aiurea, pe străduțe, să simțim locul, oamenii, cultura și să mănâncăm la colț de stradă. Și am nimerit așa într-un loc fain. Iar seara am mers într-un loc cu specific grecesc tare fain. Dar despre mâncare m-am hotărât să scriu cu totul la sfârșit.

A doua zi full în Atena

Din nou, ne-am trezit la fel de târziu ca în prima zi, am luat un mic dejun super gustos și ne-am pornit spre centru undeva în jurul orei 11.

În prima parte a zilei am colindat străduțele din centrul lor vechi, pline de buticuri cu suveniruri, localuri și gherete cu limonade extraordinar de bune. Cum ziceam, nouă ne place mult să colindăm pe străzi, printre oameni. Să simțim orașul așa cum e el.

limonada atena daniela bojinca blog centru

După ce am băut un fresh și o limonadă de la colț de stradă și am umplut ghiozdanul cu suveniruri pentru toată lumea, am luat două Lime-uri și am încercat să ajungem la ceva biserică super faină dintr-un vârf de deal. Doar că n-am reușit să ajungem decât până la jumătatea drumului pentru că mi-am dat seama că eu nu pot coborî panta aia super abruptă după ce tocmai avusesem piciorul imobilizat două săptămâni și mergeam destul de greu cu el. Așa că am renunțat și ne-am întors către prima stație a autobuzului Hop On Hop Off și ne-am îndreptat către Piraeus, să vedem și partea aia, cu mare, vapoare, iahturi, multă frumusețe și bogăție totodată.

mare atena daniela bojinca blog

Fapt pentru care mi se pare din nou util acest Hop On Hop Off. Pentru că nu mai trebuie să pierzi timp combinând mijloacele de transport în comun, ci iei un autobuz care te plimba efectiv peste tot.

Cu ocazia asta am găsit și un restaurant foarte fain, pe plajă, în buza mării, într-un golf, cât și o plajă nepopulată unde ne-am bucurat de apus.

Calătoria asta cu autobuzul până la mare și înapoi a durat ceva, iar la întoarcere n-a mai mers cu Hop On Hop Off, că trecuse de ora lui de culcare ca să zic așa. Și a trebuit să combinăm, inevitabil, mijloacele de transport în comun. Cu care am ajuns destul de rapid înapoi.

Și cam asta a fost și cu a doua zi full în Atena, care de fapt s-a sfârșit cu niște clătite de toată frumusețea, despre care o să vorbesc în paragrafele ce urmează, la mâncare.

Unde să mănânci bine în Atena

Așa cum ziceam, eu am avut-o pe verișoara mea care m-a dus în tot felul de locuri cu mâncare super gustoasă și ieftină.

Micul dejun l-am luat acasă la verișoara mea. Niște bunătăți în stil grecesc de mamă, mamă. Am să las și un mic dejun aici:

atena daniela bojinca blog mancare mic dejun

Prânzul din prima zi petrecută în Atena am mers și am mâncat în centru, unde erau numai bunătăți și chiar foarte ieftine.

mancare atena daniela bojinca blog pranz

Cina din prima seară am mâncat-o la restaurantul acesta super fain cu mâncare super mega gustoasă, cu muzică și cu obiceiuri grecești de spart farfurii și aruncat cu flori. Archontiko se numește și l-am găsit inclusiv pe hartă – aici e.

restaurant grecesc daniela bojinca blog atena

A doua zi am mâncat prânzul pe malul mării (unde am făcut și poza de mai sus, cu marea), iar cina am mers cu toții la niște shaorme grecești de toată frumusețea, ieftine și super gustoase. De unde n-am poze, că am fost chiar foarte preocupată cu mâncatul.

Și am încheiat seara cu un desert excepțional, niște clătite de aici care pfai mamă, numai uite ce minunat arată… cu o tonă de sortimente de ciocolată. ♥

clatite atena daniela bojinca blog

Iar prânzul din ultima zi l-am mâncat din nou în centru. Super ieftin iar. Și a fost super bun. Atât de bun încât era să pierd avionul. Dar o să detaliez eu asta în partea cu transportul și cum sta treaba cu ajunsul la aeroport și ce ar trebui să știi.

Îmi pare rău că nu am reținut și nu am făcut poză cu toate locurile în care am mâncat. Oricum, e fain să încerci restaurantele de la colț de stradă și preparatele lor tradiționale.

Transportul în Atena

Pentru aeroport – oraș – retur, dacă mergi cu trenul special, trebuie să îți iei un bilet care e 10 euro dus și 10 euro întors. Pe mine m-a luat soțul verișoarei mele și cu nepoțica de la aeroport și n-am avut nevoie la dus. Dar la întors. Ei bine la întors am avut parte de o întreagă aventură. Pentru că eu n-am știut de treaba asta. Iar trenul respectiv pleca de la același peron al unei linii de metrou. Și cum cartela mea normală a funcționat să intru acolo, am presupus că e ok. Doar că, la greci, la metrou, nu e suficient doar să intri la metrou. Mai trebuie să mai și ieși. Iar ca să ieși trebuie să dai din nou cu cartela pe la aparat. Și dacă nu e validă, nu poți să ieși. Norocul meu cel mare a fost că, în aeroport, turnicheții ăia erau deschiși. Așa că tadaaaaaaaaam. N-am pierdut avionul, pentru că și așa eram în întârziere din cauza faptului că am stat mai mult în oraș la masa de prânz decât ar fi trebuit.

Pentru oraș am luat de la metrou, de la aparat, un bilet valabil pe 5 zile, cu 9 euro. Și puteam să merg de ăia 9 euro cu metroul, cu tramvaiul și cu autobuzul. Ceea ce mi se pare rentabil pentru că poți să le combini și să ajungi unde ai nevoie foarte repede.

bilete transport in comun atena daniela bojinca blog

Asta dacă nu faci ca mine și cumperi și turul ăla prin oraș, valabil 2 zile, care a fost numai bun pentru mine care am avut doar 2 zile full în Atena, din 4. Am dat 16 euro pe el și, cum ziceam și mai sus, e util că nu mai trebuie să combini metrou cu autobuze si tramvaie. Și ai un singur autobuz care trece pe la toate obiectivele și poți să cobori unde vrei tu, să vizitezi și apoi să te urci în următorul. Iar oamenii îți dau și o hartă și intervalul orar pe la care circulă, ca să știi ce și cum. Plus căști ca să auzi despre ce povestesc ei despre fiecare obiectiv în parte. În cazul în care nu te dai jos, măcar auzi despre obiectivul respectiv câte ceva.

harta hop on hop off atena daniela bojinca blog

Și cam atât din Atena. E un oraș fain, interesant și pentru care ai nevoie de mai mult de 2 zile ca să-l vezi și să te bucuri cu adevărat de el. Timpul trebuie să-ți mai permită.

You may also like

1 comment

Myles septembrie 4, 2020 - 05:29

Very good post. I certainly love this site. Thanks!

Reply

Leave a Comment