N-am mai scris demult pe aici. Dar azi mi-a trimis un prieten o „zicală” care mi-a amintit de Biblioteca de la miezul nopții. „Zicala” e din Seneca și zice așa:
Everything hangs on one’s thinking. Someone is unhappy as he has convinced himself he is.
Și cumva mi-am amintit de o carte pe care am citit-o de curând și despre care am zis că trebuie să scriu. O carte care m-a impresionat. Și care, cumva, a mișcat ceva în adâncul sufletului meu. M-a dus într-o stare de introspecție asupra prezentului și a cât de important este să fii mulțumit cu propria viață ca să fii fericit. Desigur, cu o gândire orientată mereu spre a-ți dori mai bine și a evolua tu cu tine.
Prezentul e un cumul de situații. De întâmplări. Decizii. Amprente pe care alții le-au lăsat în viața ta și în urma cărora te-ai orientat într-o anume direcție.
Dar te-ai întrebat vreodată cum ar fi fost să trăiești altă viață? Cu totul altă viață? Dacă ai fi ales să faci dreapta în loc de stânga într-o intersecție? Dacă ai fi dormit mai mult într-o zi și n-ai fi cunoscut anumite persoane? Dacă ai fi fost cu altcineva? Dacă ți-ai fi urmat vreun vis pe care l-ai abandonat în detrimentul altora? Dacă o singură decizie ar fi fost diferită?
Biblioteca de la miezul nopții, de Matt Heig, este fix despre asta.
O bibliotecă cu o infinitate de cărți despre o infinitate de posibilități de vieți pe care le-ai putea avea. Toate diferite, așa cum ar fi fost dacă ai fi luat o altă decizie într-un anumit moment al vieții tale. Pentru că viața oricui ar fi putut fi trăită în feluri diferite. Și s-ar fi putut sfârși în feluri infinite.
Dar oare ți-ar fi plăcut toate viețile alea dacă ai fi făcut ceva altfel? Oare ai fi fost fericit? Ai fi avut viața perfectă? Există oare vreo viață perfectă? Ai mai fi ales tu oare altceva?
Biblioteca de la miezul nopții își propune să trezească în tine introspecția asupra propriei tale vieți și să te întrebi: care este cu adevărat cea mai bună cale de a-ți trăi viața? Și cât de important este să fii fericit tu cu tine, ca să poți răspândi fericire și în jurul tău. Ca să poți evolua. Și ca să fii bine psihic tu cu tine în cele din urmă.
E o carte care, deși SF, e atât de adevărată în sufletul fiecăruia dintre noi. E despre gândurile noastre în momente de cumpănă: dar dacă aș fi făcut altfel? Dacă ai fi făcut altfel s-ar putea să fi fost mai bine. Dar s-ar putea la fel de bine să fi fost mult mai rău. Așa că bucură-te de prezent. Și citește cartea asta, pe care o poți cumpăra de la Libris, de aici. Și care are un final la care, eu una, nu m-am așteptat. Nu m-am așteptat pentru că mereu îți dorești altceva. Și poate ar fi cazul să nu.