Home Personal Cancer pulmonar – prea mulți morți ca să nu-ți pese

Cancer pulmonar – prea mulți morți ca să nu-ți pese

by Daniela Bojincă
cancer pulmonar

Există niște statistici ale celor de la Institutul Național de Statistică din România ce spun că, la noi în țară, numărul deceselor cauzate de cancer pulmonar continuă să crească în fiecare an, din 2012 încoace. Este cancerul cu cele mai multe decese atât la nivel național, cât și la nivel mondial. Și am să las și un tabel cu această creștere a numărului de morți la nivel național:

An 2012 2013 2014 2015
Numar total decese 8790* 9979** 10174** 10335**

Iar asta este, în principal, pentru că oamenii nu se tratează la timp. Nu se informează.  Nu-și descoperă boala la timp și nu fac investigațiile la timp. Pentru că suntem educați pe principiul: „Lasă, mă, că merge așa… mă duc eu altă dată la doctor, pentru probleme mai serioase!”

Drept urmare, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF),  demarează o campanie de informare desfășurată în sălile de așteptare în cabinetele medicilor de familie.

Cum se va desfășura campania?

Ei bine, în sălile de așteptare ale cabinetelor vor fi lipise afișe vizuale care le vor prezenta persoanelor din sala de așteptare informații clare despre simptomele bolii, fiind îndemnați să discute cu medicul lor de familie în cazul în care una sau mai multe simptome le-a resimțit chiar pacientul, dar de care nu și-ar fi dat seama că ar putea fi o cauză a cancerului pulmonar.

Afișul arată cam așa:

 cancer pulmonar Afis RespiraSanatate 2016

De asemenea, medicii vor putea downloada, tipări și afișa o grămadă de alte sfaturi realizate special pentru ei și pacienții lor, de pe http://invingemcancerul.ro. Apoi, tot pe site-ul aceste e și un calculator al factorilor de risc pentru cancer pulmonar. Mie mi-a ieșit un factor de risc de 0%. Ce-i drept, cu fumatul n-am nicio treabă din punct de vedere activ, iar pe ăla pasiv încerc să-l evit cât de mult posibil, asta și din cauza faptului că, în spații închise, sunt alergică la fumul de țigară. Ce mi-a plăcut cel mai mult în testul ăsta a fost faptul că, după fiecare întrebare, îți explică de ce au pus acea întrebare și care e relevanța ei în identificarea gradului de risc.

De ce toată treaba asta cu campania cu cancer pulmonar?

Campania asta face parte din a treia ediție anuală a campaniei #RespirăSănătate. Iar specialiștii spun că, cel mai bine, respirăm sănătate dacă renunțăm la fumat pentru că este elementul primordial în prevenția acestui cancer pulmonar.. Și la ăla activ, pentru cine-i cazul, cât și la ăla pasiv (la ăsta nu prea poți renunța, că nu ține de tine treaba cu renunțatul; de ăsta cel mult te poți feri, așa cum fac eu).

Fumatul fiind factorul principal, 80% dintre bolnavii de cancer pulmonar fiind fumători, se pune accent pe educarea populației să renunțe la tutun. Cică oamenii care se lasă de fumat înainte de 50 de ani își reduc la jumătate riscul de a muri în următorii 15 ani, spre deosebire de cei care continuă să fumeze. Desigur, asta nu-i general valabil.

Iar dacă-i spui asta unui fumător, o să te trimită unde ai tu treabă și să-l lași pe el cu ale lui, că nu crede în balivernele tale. Ceea ce și eu cred că aș gândi, dacă aș fi fumătoare activă. E greu să crezi că, ceva care ție îți place, care te relaxează, ți-ar putea face vreodată rău.

Nu cred că-i greu să te lași de fumat. Cred că-i imposibil.

Și vreau să vă spun o poveste

Pe care, mulți dintre voi, care mai citiți pe aici, sau care mă cunoașteți, s-ar putea să o știți cât de cât.

Taică-miu a fumat. Mult timp. De când era el tânăr fecior. Și eu îi sunt recunoscătoare că a făcut asta. A avut mai bine de 20 de ani de fumat la activ. Prin 2016, a răcit. Răcea frecvent. Dar atunci a răcit atât de rău, încât a stricat termometrele din casă. Am ajuns toți la doctor. S-au făcut raze. Lui i s-a recomandat să se lase de tutun pentru el în primul rând (deși plămânii lui arătau curați din punctul ăsta de vedere) și apoi pentru mine. Pentru că, aparent, în momentul ăla s-a descoperit că eu aveam probleme grave cu inima. Motiv pentru care am suferit o intervenție chirurgicală.

Eh. După ce m-au operat, pentru că am avut nevoie de timp îndelungat de refacere, ca să mă ajute și ai mei, doctorii le-au recomandat: „Dacă aveți fumători în casă, desfințații!”. Iar tata a zis așa: „Dacă, pot să nu fumez nicio țigară azi, mă las!”. Și lăsat a fost, că doar ce nu faci pentru pruncul tău moștenitor, nu?

De aia zic că nu-i greu să te lași de fumat, ci imposibil. Pentru că ai nevoie de un motiv suficient de convingător și plauzibil pentru tine că activitatea asta face rău. Ție, celor dragi ție, nu contează. Trebuie să fie suficient de important pentru tine ca să te lași.

Du-te la doctor!

N-am nimic cu fumătorii. Pe mine unul m-a ajutat să trăiesc.  Dacă n-ar fi fumat și n-ar afi avut problemele alea, poate că nu mi s-ar fi descoperit boala decât la morgă. Dar dacă prezinți unul dintre simptomele alea, du-te la doctor. Fă-ți controale! Asigură-te că ești bine. Și dacă e să nu fii și te iubești suficient de mult pe tine și apoi pe cei dragi, lasă-te și de fumat.

You may also like

Leave a Comment