Home Personal Care sunt sursele oficiale despre Coronavirus?

Care sunt sursele oficiale despre Coronavirus?

by Daniela Bojincă
surse oficiale coronavirus

Văd o mulțime de Fake News în jurul meu, care provoacă panică, despre Coronavirus. Așa că am zis să fac o listă cu sursele oficiale din care să ne luăm informațiile despre Coronavirus.

De la măsuri de protecție, până la cât de rapid sau lent se răspândește și care sunt metodele de vindecare ale acestuia. Sunt tot felul de articole, distribuite masiv, care prind în interiorul populației panicate și care se agață de orice șansă de speranță că nu o să contacteze virusul astfel, iar dacă-l contactează se vindecă cu apă și lămâie, sau mai știu eu ce.

Prostii de genul. Și niciuna reală, sau dintr-o sursă oficială. Sursele oficiale au dezmințit apoi informațiile, rând pe rând și le-au demonstrat falsitatea într-un fel sau altul.

Însă, cea mai importantă și simplă modalitate prin care te poți păzi de Fake News, pe lângă ceea ce am scris într-un articol anterior în care prezentam un ghid despre cum să îți iei informația corectă ca să nu cazi pradă Fake News, este aceea de a te informa din surse oficiale. Sursele oficiale sunt sfinte. Mai ceva ca icoanele și sfintele moaște, în era asta digitală în care dezinformarea se face cât ai pocni din degete.

Așadar, lista cu cele mai importante surse oficiale despre Coronavirus:

surse oficiale coronavirus

1. Ministerul Afacerilor Interne din România

Site oficial MAI – aici găsești informațiile elaborate cu situația actuală din România. Aici apar prima dată știrile oficiale despre situația cu Covid 19 de la noi din țară. Tot aici apar prima dată și informațiile de la Grupul de Comunicare Strategică.
Tot aici ai și informații despre ce înseamnă starea de urgență, ce trebuie să știi despre Coronavirus și așa mai departe. Tot. Ai tot acolo.
Facebook MAI – dacă tot stai pe Facebook, poți urmări mai simplu MAI de aici. Dau oamenii share la tot ce apare nou ca informație. Și dezmint orice Fake News care apare pe tema asta. Tot aici poți să vezi și conferințele oficiale. Urmărește-i și stai informat.
***Apropo! Pentru că au apărut deja pagini false ale MAI care propaga Fake News, verifică ca pagina de Facebook de pe care îți iei informația să fie „pagină verificată” – cu bifă albastră în dreptul numelui, când intri pe pagină.

2. Ministerul Afacerilor Externe din România

Site oficial MAE – aici găsești informații elaborate cu situația ce privește românii din diaspora. E foarte util și apar mereu informații noi, update-uri și așa mai departe.
Facebook MAE – și aici apar share-uri cu ultimele informații și, cum mereu suntem conectați la Facebook, sunt tare simplu de urmărit aici.

3. Ministerul Sănătății din România

Aici găsești informații utile despre cum să ai mai bine grijă de tine ca să previi infectarea cu Covid 19 și 10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate pentru a avea grijă de tine și o igienă cât mai bună.
Și nu, apa cu lămâie nu se numără printre modalitățile de prevenție ale Coronavirusului.

4. Ministerul Apărării Naționale

Aici găsești toate infromațiile despre implicațiile armatei și ale Ministerului Apărării Naționale. E util, ca să nu ne insterizăm și panicăm cu ce poate face armata. De asemenea, lucrurile astea sunt explicate și în Decretul Stării de Urgență, al cărui link îl ai puțin mai jos.
Pagina lor de Facebook este de asemenea super utilă pentru că ai toate informațiile la îndemână chiar sub nasul tău.

5. Decretul semnat de președintele Klaus Iohannis privind Starea de Urgență

Aici găsești fabulosul decret al Stării de Urgență. Aici sunt toate informațiile despre el. Tot ce înseamnă și tot ce se aplică prin prisma lui. Dacă vrei să știi ce se întâmplă exact prin decretul respectiv, pe el trebuie să-l citești, nu interpretări ale lui.

6. Site-ul Președenției României

Aici găsești toate informațiile despre deciziile și părerile lui Klaus Iohannis. Tot ce a zis și nu a zis. Tot aici sunt înglobate și postările de pe Twitter. Iar pagina de Facebook o găsești aici.

7. Guvernul României

Aici apar infromații date direct de guvern și Primul Ministru Ludovic Orban. Decizii, update-uri și tot așa. Și pagina de Facebook a Guvernului României e de urmărit mult mai ușor. Sunt share-uite imediat informații și dezmințite Fake News-uri.

8. Site-ul Știri oficiale

Aici ei înglobează toate infromațiile și update-urile despre Coronavirus din România. Și e tare bine structurat și ușor de folosit. Aici găsești toate informațiile și update-urile, în ordine inversă cronologice, de la cele mai noi la cele mai vechi. Ți-l recomand.
Tot oamenii ăștia au un tool dezvoltat, pt Firefox și Safari care te ajută să depistezi mai ușor știrile false pe această tema. Extensia ajută la identificarea expresiilor legate de Coronavirus și adaugă peste acestea un infobox cu surse oficiale de informare.

9. Institutul Național de Sănătate Publică din România

Aici găsești o serie de sfaturi privind utilizarea măștilor, informații și sfaturi utile privind infecția cu Coronavirus, întrebări și răspunsuri referitoare la Coronavirus, ce înseamnă el, ce face, pe cine afectează și altele de genul. Super util zic eu.

10. Platforma Națională De Pregătire Pentru Situații de Urgență

Aici găsești o serie de ghiduri utile pe care să le urmezi în caz de situații de urgență. De aici afli exact ce ai voie să faci, ce e bine să faci și ce nu e bine să faci. Asta ca să evităm dezinformările și să încetăm să ne mai facem rău unii altora.

Referitor la COVID 19, găsești aici ghiduri privind autoizolarea, cum să faci mai eficient cumpărături, privind transportul în comun, privind călătoritul cât și o serie de întrebări și răspunsuri care au ca menire să dezmintă miturile care au apărut în jurul acestui Coronavirus.

Pe lângă acestea, mai găsești acolo ghiduri privind alte situații de urgență pregum: acordarea primului ajutor, furtună, inundație, cutremur, incendiu, violență domestică, alunecare de teren, tornadă, ger și viscol, furt din mașini, furt din locuință, furt din buzunare, electricitate, caniculă, antiterorism și accident nuclear.

Mi se pare super util site-ul.

11. COVID-19: Date La Zi

Aici găsești datele oficiale despre cei care sunt confirmați pozitiv cu COVID-19. Sunt într-o formă grafică ușor de parcurs, pe zile, numărul de confirmați, numărul de vindecați și numărul de morți, intervalele de vârstă și tot așa.

12. Organizația Mondială de Sănătate

Aici găsești cele mai complexe și detaliate informații din punct de vedere al îngrijirii sănătății și al prevenției. Mi se pare un ghid complet cu de toate. De la cum să ai grijă de tine ca să previi să nu fii infectat cu Coronavirus (igienă fizică, igienă respiratorie etc.), la mituri desființate din temelii, sfaturi pentru oamenii care merg încă la muncă pentru că nu au altă posibilitate, îndrumare pentru situația din fiecare țară în parte, o secțiune cu întrebări și răspunsuri, sfaturi de călătorii în perioada asta, raportări de situație privind extinderea virusului la nivel global și o secțiune de cercetare și dezvoltare privind subiectul. Puțin timp dedicat să studiezi toate sfaturile și îndrumările și te asigur că o să fii mai puțin panicat și cu ceva mai multă grijă față de tine.

13. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor

Aici găsești informații cu privire la cazurile confirmate cu Covid 19, la nivel global. Însă totul elaborat într-o serie de grafice și explicații. Super util și în permanență actualizat.

14. Comisia Europeană

Aici găsești răspunsul Comisiei Europene referitor la ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană cu răspândirea Coronavirusului. Tot aici găsești și strategia referitoare la lupta cu acest virus, cât și privind acțiunile pentru sectorul medical, mobilitatea la nivelul Uniunii Europene și economia acesteia. Pe lângă acestea regăsești aici și toate acțiunile și măsurile întreprinse până acum de Comisie, Consiliul UE și Parlamentul UE, statistici, calendarul viitoarelor măsuri propuse și ultimele noutăți la nivelul Uniunii Europene.

Site-ul acesta te ajută să demontezi toate Fake News-urile privind implicarea sau neimplicarea Uniunii Europene privind problema răspândirii Coronavirusului la nivel european.

15. Canalul de YouTube Roylab Stats

Aici găsești afișată live situația numărului de infectați cu Coronavirus la nivel global. Sunt actualizate în timp real toate datele. Însă, înainte, că poate mai există delay, sunt de urmărit toate celelalte surse.

16. Johns Hopkins University Medicine

Aici găsești, pentru informare și nicidecum ca să te panichezi, că nu e rost de panică în vremuri de genul, ci de calm, harta mondială cu numărul exact de cazuri cu Covid 19 din fiecare țară în parte, numărul total la nivel global, numărul de testați, numărul de tratați și numărul de morți.

Și cam astea sunt cele mai importante surse oficiale privind Coronavirusul. Dacă mai știi și altele, le aștpet în comentarii, ca să facem lista și mai mare.

Și nu uita. Informează-te din cel puțin trei surse. Iar dacă citești vreo știre pe undeva, fie că e site de știri, fie că e blog, sau orice, du-te și verifică și sursele oficiale, instituțiile acreditate să trateze problema și cei care au, de fapt, toate aceste informații reale. Nu te lăsa doar pe mâna celor care îți furnizează știrile respectivă. Verifică-i. Nu tot ce este pe internet este adevărat. Și nu orice părere este avizată.

17. Completare declarație pe proprie răspundere ONLINE

Au tot apărut site-uri mai mult sau mai puțin obscure, cu intenția de suprafață de a fi binefăcătoare, dar care de fapt îți colectază datele personale. Toate datele personale importante în momentul în care îți pun la dispoziție declarația pe proprie răspundere să o completezi ca să poți să ieși afară din casă în perioada aceasta. Nu-i ok să-ți introduci datele pe orice site. Mai ales datele din buletin. IGSU a venit cu un model nou și totodată cu un model online. În plus, au eliminat o sumedenie de cereri de date personale.

Aici găsești declarația pe proprie răspundere iar aici găsești adeverința de la angajator.

You may also like

Leave a Comment