Cum e viața cu 3 implanturi dentare

by Daniela Bojincă
implanturi dentare procedura aditie de os

Pe la jumătatea lui septembrie scriam despre analizele necesare pentru un implant dentar și promiteam că, într-o zi, am să revin cu un articol despre procedura în sine. De atunci însă am făcut toate cele trei implanturi dentare și a venit ziua în care să povestesc lumii despre asta. Poate ofer cuiva informații utile pe care eu nu le-am avut până la interacțiunea efectivă cu medicul și cu situația în sine.

Și dacă te întrebi de ce trei implanturi dentare, ei bine totul a fost cauzat de o ciorbă în care au existat niște oase și cum mestecam eu așa, cranț, mi-a dărâmat trei măsele – două pe partea stângă sus și una pe partea stângă jos. Trei dintr-o lovitură, cum s-ar spune.

Este procedura pentru implant dentar dureroasă?

Singura durere pe care am simțit-o a fost în momentul în care mi-a fost făcută anestezia. Și când simți durerea aia de la înțepătură, parcă îți vine să iei pe cineva la bătaie. Sau pe toată lumea.

În rest nu am simțit absolut nicio durere. Dar deloc. Tot ce am simțit au fost niște vibrații ale faptului că se lucra pe acolo și se fora efectiv în os.

Cum a fost intervenția pentru primele două implanturi dentare?

Ei bine, cum ziceam și în titlu, am trei implanturi dentare. Însă primele două le-am făcut împreună, fiind două măsele alăturate ce trebuie puse la loc și pentru care am avut intervenții de pus pivot pentru fiecare în parte.

Pentru aceste două implanturi, pentru că osul se subțiase destul de mult, am avut nevoie și de adiție de os. Adiție care s-a făcut acolo, pe loc, în cabinetul stomatologic și a durat vreo jumătate de oră acest proces.

M-a surprins procesul adiției de os pentru implanturi dentare, făcut în cabinet, în timp ce eu stăteam pe scaun

Cum ziceam, am avut nevoie de adiție de os în partea de sus. Ias tot procesul a fost super simplu. Mi-au laut sânge. Vreo 5 eprubete. Apoi l-au pus în vreo 2 aparate împreună cu un cheag și ceva substanțe și am așteptat. Jumătate de oră. Și dintr-un lichid cu ceva gelatină a ieșit o frumusețe de os ce părea, cel puțin la prima vedere, cartilaginos. L-au luat cu penseta, l-au pus pe acolo pe la maxilar și aia a fost. Au cusut și gata.

Procesul pentru primele două implanturi dentare a fost unul simplu și amuzant

Și ca să vezi efectiv cum m-am simțit, am să fac o scurtă introducere.

Tata avea un service auto când eram mică. Și practic am crescut în service. Cu tubulare, chei, burghie și așa mai departe. Vedeam cum se folosesc, le-am învățat, le cunoșteam sunetul atunci când lucrai cu ele. Iar mie îmi venea să râd și cu greu m-am abținut de la treaba asta. :))

Eh. Pe scaunul de la stomatolog m-am simțit ca într-un service auto, unde eu eram mașina reparată.

Prima dată a început cu un burghiu. Și a dat gaură în os. Și a tot dat. Și a tot schimbat burghie în miniatură și tot așa. Tot ce-am simțit aici a fot o vibrație. Știi atunci când dă cineva cu picamerul în trotuar și treci pe acolo și simți cum se cutremură zona? Ei bine așa simțeam la mine în gură că se întâmplă.

Apoi a pus șurubul și aînceput să strângă cu o tubulară în miniatură. După care cu o cheie în miniatură.

Au pus osul, au închis și gata.

Cel de-al treilea implant a fost și mai simplu

Până la al treilea implant am așteptat vreo 3-4 luni (le-am făcut în septembrie pe primele două și în ianuarie la început de lună pe al treilea). Din nou. Când mi-au făcut anestezia a durut groaznic.

Ulterior însă totul a decurs rapid. Au forat cu burghie. Au pus șurubul. Au strâns cu chei și tubulare. Au închis și gata. 15 minute a durat. Hai 20, ca să-și facă efectul și anestezia. Nici n-am simțit când a trecut timpul. A părut așa, ca pocnind din degete.

Clinica la care le-am făcut se numește Crystal Dental Clinic și îmi place de ei că au medici profi, care au grijă de pacient, îi explică toate cele și sunt specializați fiecare pe bucățica lui, fiind o clinică cu toate specializările stomatologice.

Dar să vorbim și despre perioada de convalescență

Am să încep cu partea bună. La a doua intervenție, pentru cel de-al treilea implant, n-am avut dureri nici după. Doar o senzație de disconfort. Și cam atât.

Însă, pentru primele două implanturi, fiind ceva mai complexe cu adiția de os, mi s-a umflat toată partea stângă a feței și m-am și învinețit de parcă mă bătuse cineva. Și m-a și durut vreo două zile. Așa că am ținut o pungă cu gheață vreo două zile pe față. În rest n-am avut alte probleme. Dar cred că au fost suficiente astea, căci n-a fost tocmai plăcut nici cu ele.

Am făcut și poze la momentul respectiv, ca să documentez. Dar acum, că mă uit din nou prin ele, îmi dau seama că nu-s de arătat. M-am transformat total. Eram cu o falcă în cer și una în pământ, la propriu. :))

Ce urmează după?

Ei bine alte anestezii nasoale, peste vreo șase luni, în iunie. Asta ca să decoperteze gingia și să asambleze coroana în os. Ca la LEGO. :))

Durează vreo 30 de minute pt fiecare măsea.

Iar apoi, desigur, dacă ești purtător de aparat dentar ca mine, urmează alinierea și încă câteva luni de aparat dentar.

Și cam asta a fost aventura mea. Prin iunie am să revin și cu restul procedurilor, de la pusul coroanelor

Ideea e că implantul nu e bau bau. E mult mai ușor decât o extracție sau un tratament de canal. Mai ales dacă n-ai nevoie de adiții de os, e chiar floare la ureche.

You may also like

1 comment

Ionescu Razvan februarie 28, 2023 - 00:02

Si eu mi-am spart doi dinti te inteleg perfect vreau sa ma scuipi in gura rau de tot!

P.S: Il urasc pe Fane.

Reply

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More