Home Cultură Aș mai vrea o singură zi într-a VII-a să mă bucur și eu de Digitaliada

Aș mai vrea o singură zi într-a VII-a să mă bucur și eu de Digitaliada

by Daniela Bojincă
digitaliada

N-a trecut foarte mult timp de când am depășit statutul de elev. Sunt doar câțiva ani care mă despart de perioada aia. Parcă a fost ieri. Parcă ieri eram în liceu și parcă tot ieri eram și în generală. Parcă mai ieri eram doar un copil căruia i se pormitea în fiecare an că, la începutul anului viitor școala va fi dotată cu tablete disponibile pentru anumite materii astfel încât lecțiile să fie mult mai interactive și atractive.

N-am prins tabletele promise an de an. Eram curioasă tare de cum ar fi fost niște lecții atractive și interactive. Dar n-a fost să fie. Tot ce a fost interactiv în liceu se rezuma la experimentele de chimie. Și nu pentru că ar fi fost cine știe ce, că n-aveam resurse, ci pentru că de fiecare dată spărgeam un termometru în pahar. Că noi n-aveam nici spatule să amestecăm, dar tablete.

Dar dacă eu n-am prins și nu m-am putut bucura de un altfel de învățământ și de o altă modalitate de acumulare a cunoștințelor, mă bucur din tot sufletul să văd că, în sfârșit, în unele locuri alți copii se bucură de lecții interactive pe tablete. Se bucură de o școală altfel. De o școală modernă. Și mă bucur că învață cu mai mult drag și cu mai multă pasiune. E foarte important să-ți fie drag să înveți și să poți să pui pasiunea în ceea ce înveți. Cred că sunt două elemente super importante în dezvoltarea unui copil pentru adultul care va deveni într-o zi.

Ce? Cum? Când? Unde?

digitaliada

Fundația Orange implementează programul Digitaliada pentru elevi

Cei de la Fundația Orange, care practic stau cu tehnologia în brațe zi de zi și-și fac munca mai plăcută cu ajutorul tehnologiei, s-au gândit să implementeze un program pentru elevii de generală . Un program de educație digitală, care încurajează folosirea metodelor digitale la clasă pentru a crește performanțele elevilor.

Practic, la unele materii, cum e matematica spre exemplu, copii pot învăța cum e cu geometria pe tabletă, în 3D. Ceea ce mi se pare foarte tare! E altceva când vezi efectiv figura aia, în 3D, în spațiu, când o învârți pe toate părțile și te joci cu ea. Joaca e mereu o modalitate plăcută de a-ți petrece timpul. De relaxare. De ce să nu-nvățăm prin joacă, nu? Perspectiva asta poate ar aduce performanțe mult mai mari în rândul elevilor din mediul rural, acolo unde se și implementează programul, cât și în mediul urban.

Un copil trebuie să fie atras întotdeauna ca să facă un anumit lucru. Să-l stimulezi cu ceva și să-i captezi atenția, dar să nu-l faci niciodată să simtă că e obligat și că doar așa primește nu știu ce de la mami și de la tati. Nu. Un copil trebuie să facă ceva pentru că ajunge să-i placă acel lucru, nu pentru că trebuie, nu pentru că așa vrea mami cu tati, nu pentru că așa spune societatea. Ci doar pentru că își dorește el. Și cum altfel poți determina copiii să-și dorească ceva, să le placă ceva anume, care le va fi de folos în viitor, dacă nu folosindu-te de una dintre pasiunile lor actuale, tehnologia?

De la 10 la 30 de școli în proiectul Digitaliada

Digitaliada a luat ființă anul trecut, ca un program pilot. Și, pentru că elevii au fost super încântați de cum a decurs proiectul în școlile lor, iar cei de la Fundația Orange au primit un feedback pozitiv, programul Digitaliada s-a extins anul acesta cu încă 20 de școli pe lângă cele 10 deja existente.

Ca să vezi și tu ce a însemnat Digitaliada și de ce a fost atât de bine primit de elevii din mediul rural, am să-ți las mai jos un infografic. Înainte, totuși, îți mărturisesc că 25% dintre elevii e clasele VI-VIII și-au mărit media la matematică cu aproximativ un punct. Uneori tragi 3 ani de zile și nu se întâmplă asta. Iar prin Digitaliada s-a întâmplat deja într-un singur an școlar.

beneficii pentru elevi digitaliada

Dar ce înseamnă mai exact Digitaliada?

 

Și eu m-am întrebat asta. Am vrut să înțeleg ce fac mai exact copiii pe tablete și cum le folosesc. Și am aflat următoarele:

  • 256 materiale pe platforma Digitaliada.ro pentru uzul oricui
  • La matematică au 13 jocuri și aplicații educaționale pentru ilustrarea noțiunilor teoretice și 60 de proiecte didactice de Algebră și Geometrie
  • Au 2 jocuri de programare pentru copii: Scratch Junior și Lightbot

Sursa YouTube (user Orange Romania)

  • Modul de lucru se desfășoară fie individual, pe tabletă; fie pe laptop și videoporiector pentru predare și testare. Iar copii pot să vadă „pe viu” după cum a explicat încântată o elevă de la Școala Gimnazială Muncelu de Sus din Mogoșești-Siret, o elevă care s-a bucurat din plin de acest program anul trecut, Iuliana Barticel

Uite aici cu cât drag vorbește Iuliana despre proiect. Când vezi așa ceva, n-ai cum să nu vrei să continui cu proiectul și să nu-l vrei să-l extinzi. Deși nu m-am bucurat de așa ceva, mă bucur de fericirea ei și a lor, a tuturor.

Sursa YouTube (user Orange Romania)

Mie îmi e atât de drag de ei, de cum chiar par să se distreze acolo în clasă și să învețe de drag, că dacă aș putea m-aș duce și eu o zi să mă joc de-a matematica și de-a informatica pe tabletă. Să văd cum învață ei jucându-se și să învăț și eu alături de ei. Sau să-mi reamintesc, în cel mai bun caz. Cel mai probabil mi-ar plăcea atât de mult încât n-aș vrea să mai plec de acolo. Apoi, mă și integrez la fix printre copiii de generală. Doar majoritatea încă-mi zic că eu încă sunt printr-a VI-a sau a VII-a cel mult.

Digitaliada pe scurt și pe foarte pe scurt

M-am gândit ca, la sfârșit, să fac o recapitulare după atât de multe cuvinte și să-ți prezint un video cu Digitaliada pe scurt. Dă-i un play și bucură-te de bucuria copiilor, așa cum am făcut-o și eu.

Pe bune de nu mi-ar plăcea și mie să petrec o oră cu ei și să învățăm împreună matematica pe tabletă. Sau TIC. Și să ne JUCĂĂĂĂĂM!

Sursa YouTube (user Orange Romania)

You may also like

Leave a Comment