Acum un an de zile am mâncat Hotteok la un restaurant corean din București, Seol, despre care am scris aici. Iar la început de an mi s-a făcut dor de clătitele coreene și am zis să-mi încerc norocul.
Ador mâncărurile asiatice. Și, în general, îmi place să încerc alte delicatese culinare din diverse bucătării de pe glob. De exemplu atunci când merg într-o țară străină, încerc să evit pe cât posibil mâncărurile comune, pe care le-aș putea găsi și prin alte părți și să mănânc mâncărurile locului, mâncărurile tradiționale.
Când am gustat pentru prima dată Hotteok la retaurantul Seoul din București (deși în România, bucătarul este corean), mi s-au părut excepționale. De la cocă, până la umplutură și miros. Și cum îmi place să încerc diverse preparate să le fac și eu, am zis că trebuie să încerc.
Așa că m-am pus pe investigat și căutat rețeta de Hotteok, direct de la sursă, de la coreeni. Și cum totul părea super simplu, m-am apucat de treabă.
Singura mea problemă este că le-am făcut cu făină de grâu și nu cu făină de orez. Și le-am prăji în ulei de-al nostru de floarea soarelui și nu în ulei de susan. Astfel, aspectul lor diferă puțin de cel al coreenilor, și chiar puțin gustul cocăi. Însă per ansamblu, gustul e undeva la un 8.5-9. Data viitoare vreau să încerc și cu făină de orez și să le prăjesc în ulei de susan.
Așadar, ingredientele pentru Hotteok sunt următoarele:
Pentru cocă:
– 160 de grame de făină
– jumătate de linguriță de sare
– 2 lingurițe de drojdie uscate
– o lingură de zahăr
– 100 ml lapte călduț
Pentru umplutură
– 50 de grame de zahăr brun
– o linguriță de scorțișoară
– o lingură de nuci mărunțite (pot fi puse și migdale mărunțite)
– o lingură de alune de pădure mărunțite
Iar modalitatea de preparare este una foarte simplă:
Se amestecă toate ingredientele pentru cocă și se frământă până se obține o cocă omogenă și foarte puțin lipicioasă. Apoi se acoperă cu o folie/prosop precum cozonacul și se lasă într-o zonă caldă din casă la crescut timp de o oră. După o oră se frământă puțin și se mai lasă 20-30 de minute, neacoperită. Coca se împarte apoi în bile egale (depinde cât de mare vrem să fie un Hotteok). Eu de exemplu am făcut bile cât pumnul meu de mare.
Amestecăm apoi toate ingredientele pentru umplutură.
Întindem coca unei bile, punem o linguriță de amestec pentru umplutură și împăturim coca peste, astfel încât să obținem o formă plată, fără să iasă umplutura. Poți să o modeles și într-o bilă,iar ulterior să o aplatizezi în tigaie.
Încingem bine o tigaie, o ungem cu o pensulă cu ulei, iar apoi prăjim câte un Hotteok pe o parte și pe alta până se rumenește suficient de bine (devin auriu pe ambele părți). După ce a început să se rumenească timp de 30 de sucunde pe o parte, întoarcem Hotteok și îl aplatizăm cât mai bine cu o paletă, în timp ce se rumenește pe partea cealaltă.
Și cam asta-i toată scofala. Deloc o scofală. Super simplu. De efect. Și place la toată lumea. Eu mi-am dat pe spate niște prieteni, într-un weekend, cu bunătățile astea.
În sticlă se află vin coreean din orez. Super bun! Recomand.
4 comments
Foarte interesanta reteta! Am sa incerc si eu sa vad daca imi iese.
E super ușoară de făcut! N-are cum să nu iasă 😀
N-am făcut niciodată clătite coreene, foarte interesantă ideea. Mulțumim pentru recomandare 🙂
Mie îmi plac foarte mult! Le-am făcut deja de 2-3 ori decând am postat rețeta. Sunt foarte aromate și ușor de făcut. Și nici nu au cine știe ce ingrediente complicate, cum au de obicei mâncărurile asiatice.