Home Blogging Metroul bucureștean este acum accesibilizat pentru nevăzători

Metroul bucureștean este acum accesibilizat pentru nevăzători

by Daniela Bojincă
florin georgescu initiatorul aplicatiei pentru nevazatori ajunge la turnicheti1(1)

Știai că, de curând, metroul bucureștean a fost accesibilizat pentru nevăzători de către Tandem în parteneriat cu Metrorex și Fundația Orange în cadrul programului Lumea prin Culoare și Sunet? Știu că pare ireal, dar dacă ești prin București și te-ai plimbat cu metroul de pe 3 august încoace, sigur ai văzut niște chestii noi, care se numesc Beaconi, agățați pe stâlpi, pe la intrare, pe la turnicheți și așa mai departe, astfel încât să îndrume nevăzătorii pe direcția de mers dorită.

Dacă nu i-ai văzut, îți las poza de mai jos din timpul montării lor.

metroul bucurestean accesibilizat pentru nevazatori

Prin București există aproximativ 6000 de persoane care au deficiențe de vedere. 6000 de oameni care sunt nevăzători. 6000 de oameni care trăiesc într-un oraș extrem de dificil de străbătut în siguranță fără o altă persoană de ajutor. Uneori e dificil de străbătut chiar și de persoanele care n-au nicio problemă de niciun fel, dar pentru cei nevăzători.

Ideea e că fiecare persoană, indiferent de dizabilitățile pe care le are, trebuie să aibă o șansă egală cu toți ceilalți. Inclusiv când vine vorba de deplasarea în siguranță pe străzile Bucureștiului super aglomerat.

Primul pas l-au făcut cei de la Asociația Tandem în parteneriat cu Fundația Orange și cu cei de la Metrorex prin dezvoltarea unei tehnologii care să transforme orașele în spații mai accesibile pentru persoanele cu deficiențe. Și astfel Bucureștiul devine prin implementarea acestui proiect prima capitală europeană care deține un sistem de accesibilizare a transportului cu metroul bazat pe tehnologia Bluetooth. Ieeei!

Cum se accesibilizează metroul bucureștean pentru nevăzători?

Ei bine aceștia pun la dispoziția nevăzătorilor aplicația Tandem Acces. O aplicație care ajută nevăzătorii să se deplaseze fără însoțitor și în siguranță atunci când circulă cu metroul.

florin georgescu initiatorul aplicatiei pentru nevazatori ajunge la turnicheti1(1)

Iar acum probabil că te întrebi în ce constă toată treaba asta, nu?

Să știi că nu-i deloc complicat. Sau cel puțin mie nu mi s-a părut. Toată treaba e gândită cât mai simplistă, ca să fie cât mai ușor de folosit. Doar de aia e accesibilizare, nu?

În primul rând s-au instalat 1000 de Beaconi (niște dispozitive care comunică prin Bluetooth cu telefonul tău) în toate cele 53 de stații de metrou. S-au instalat în punctele de interes precum scările, turnicheții de acces și intersecții). Apoi există o aplicație de telefon mobil atât pentru iOS cât și pentru Android. Aplicație care primește de la Beacon-ul din apropiere tot felul de indicații.

Cum funcționează?

După ce se descarcă aplicația gratuită, se pornește Bluetooth-ul și conexiunea la internet. Iar atunci când unul dintre utilizatorii nevăzători se apropie de unul dintre dispozitivele de la metrou, se întâmplă două lucruri:

  • Beaconul emite un semnal sonor, ușor de identificat, pentru a putea fi localizat de către un nevăzător.
  • Pe telefon apar mesaje care, citite cu ajutorul unui voice-over, ajută utilizatorul să se orienteze în spațiu, să afle în ce direcție trebuie să se îndrepte pentru peronul dorit sau cum să iasă din stație. De asemenea avertizează prezența scărilor, numărul de trepte, poziționarea turnicheților și multe altele.

https://www.facebook.com/AsociatiaTandem2010/videos/1366789753434041/?hc_ref=ART0VODhEFJejxGshpDquZiZGyrFotXGbOYH3itBZKiH_nPVRekL9Ql2Q2IogRKFhwQ

De ce tehnologia Bluetooth?

Pentru că această tehnologie conferă continuitate comunicării aplicației cu telefonul mobil indiferent dacă există semnal telefonic sau localizare GPS în subteran.

Cine a gândit toate astea?

Rezolvarea problemei a pornit tocmai de la un om care se confrunta cu ea la propriu. Anume de la Florin Georgescu, președintele Asociației Tandem, el însuși nevăzător, pentru că și-a dorit să ajute persoanele cu deficiențe de vedere să călătorească cu metroul fără ajutorul unui însoțitor și fără să mai depindă de cei din jur.

E bine că mai există oameni care răzbesc și fără ajutorul statului în care trăiesc.

florin georgescu initiatorul aplicatiei mergand spre statie

Cât a costat tot proiectul?

Valoarea proiectului este de 262.000 lei. Din care finanțarea Fundației Orange se ridică la suma de 222.000 lei, în cadrul programului Lumea prin Culoare și Sunet. Proiect ce oferă fonduri pentru proiecte care vizează integrarea persoanelor cu deficiențe de vedere sau de auz. Fondul aniversează anul acesta 5 ani de la înființare. 5 ani de când Fundația Orange a finanțat proiecte de educație, cultură și sănătate. A accesibilizat grădinițe, școli, muzee, Biblioteca Națională a României, rețeaua de transport subterant, centre de testare audiologică. Si a dezvoltat soluții de comunicare și accesibilizare a informațiilor pentru persoanele cu deficiențe de văz și/sau auz.

Câteva cuvinte de la evenimentul de lansare:

Asociația Tandem pune la dispoziție primul instrument de mobilitate urbană destinat persoanelor cu deficiențe de vedere. Consider că problema accesibilizării urbane pentru persoanele cu dizabilități nu este încheiată, ci abia începe. De multe ori ca nevăzător am evitat să călătoresc cu metroul datorită faptului că nu cunosc topografia tuturor stațiilor. Sper ca alte persoane aflate în situația mea, să profite de Tandem Acces și să depășească temerile și obstacolele pe care eu le-am întâmpinat în trecut”, a declarat Florin Georgescu, președintele Asociației Tandem.

Tandem Acces poate servi ca un model bun de urmat pentru alte inițiative care-și propun să transforme orașele clasice din România în orașe inteligente (Smart City) – mai responsabile și mai accesibile pentru toți oamenii inclusiv pentru cei cu deficiențe. În cei 5 ani de la înființarea fondului de finanțare „Lumea prin Culoare și Sunet” care se ridică la peste 2 miloane de euro am reușit săoferim soluții pentru multe din problemele persoanelor cu deficiențe de văz și auz din România” a declarat Amalia Fodor, director executiv Fundația Orange.

florin georgescu initiatorul aplicatiei asteptand metroul2

Către cine se duc toate mulțumirile?

Către Florin Georgescu. Președintele Asociației Tandem, care a gândit întregul program și are un doctorat în domeniul tehnologiilor de acces.

Către Fundația Orange. A susținut proiectul și care prin voluntarii săi, angajați Orange România, a ajutat la montarea Beaconilor în stațiile de metrou.

Către Metrorex. Cel care a pus la dispoziție toate aprobările necesare și personal de suport.

Și către e-Geist. O echipă de specialiști IT care își dedică timpul liber proiectelor sociale și care a ajutat la testarea, programarea și instalarea beaconilor pentru stațiile de metrou.

You may also like

Leave a Comment