Home Cultură Cum a fost vizita în satele defavorizate din proiectul Pâine și Mâine

Cum a fost vizita în satele defavorizate din proiectul Pâine și Mâine

by Daniela Bojincă
masa calda paine si maine

Ieri dimineață, la 8 fără 10, așteptam tramvaiul 1 în față la Afi, ca să ajung la Victoriei să mă întâlnesc cu cei de la Lidl România și cu cei de la World Vision România și să plecăm spre Vâlcea, în Comuna Stoilești, în satele Geamăna și Urși, la niște copii tare drăgălași, în cadrul proiectului Pâine și Mâine.

Ce este proiectul Pâine și Mâine?

Proiectul Pâine și Mâine este dedicat copiilor nevoiași din satele defavorizate, care își propune să ofere copiilor o masă caldă și o șansă la educație, pentru că, potrivit unui raport,  din 1 din 8 copii se culcă seara nemâncat, 1 din 4 renunță la școală din cauza sărăciei și a rezultatelor proaste și 2 din 3 copii sunt retrași de către părinți pentru a munci. Majoritatea dintre aceștia se confruntă cu analfabetismul funcțional, ceea ce înseamnă că nu reușesc să scrie și nu înțeleg ceea ce citesc.

Rezultatele astea, sincer, sunt îngrozitoare.

paine si maine

Ce se întâmplă mai exact în cadrul proiectului Pâine și Mâine?

Am să vă spun din propria experiență ce presupune mai exact proiectul Pâine și Mâine. Adică din ceea ce am văzut cu chiar cu ochii mei și nicidecum din ceea ce mi-au povestit alții.

Copii chiar primesc o masă caldă (prânzul), în timpul orelor de curs. Când am intrat în sălile de curs, profesorii spuneau rugăciunile alături de copii, iar apoi mâncau. Aveau fiecare pe măsuță o caserolă cu ciorbă, una cu felul doi și alta cu desert. Ceea ce mi se pare foarte tare, căci mulți dintre copiii aceia nu se bucură de o masă caldă la ei acasă și chiar vin de drag la școală datorită faptului că știu că o să primească mâncare caldă și gustoasă.

masa calda paine si maine

La sfârșit, ca să vedem și noi ce mănâncă copiii, am primit și noi o masă caldă, de prânz. Gustoasă. Tare gustoasă. Meniul a fost următorul:

  • friptură caldă
  • pilaf cu morcovi
  • salată
  • o chiflă
  • amandină

meniu paine si maine prajitura paine si maine

Pe lângă asta, după programul școlar obligatoriu de zi cu zi, au implementat și programul „Școală După Școală”, unde rămân după cursuri și-și fac temele, li se mai explică ceea ce n-au înțeles și sunt ajutați. Însă nu doar atât. Pe lângă teme și chestii legate strict de materiile școlare, mau au activități de teatru, muzică, desen și alte chestii pentru care ei prezintă interes în fața cadrelor didactice. Practic, ei sunt încurajați să-și dezvolte diverse abilități și să-și descopere hobby-urile, cât și încurajați să învețe și să se dezvolte pe ei înșiși. Ceea ce e minunat, atunci când asta nu vine din familie.

Când am ajuns în satul Geamăna, elevii claselor I-IV ne-au pregătit două surprize. O piesă de teatru jucată de ei, despre igienă, căci învață și cât de importantă este igiena în viața de zi cu zi. 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1159870704064572&set=a.424025627649087.105830.100001249598596&type=3

Iar a doua surpriză a fost o floare, frumos colorată, cu mesajul „Sărut mâna pentru masă! – Luciano”. Și am declarat-o ca fiind cea mai frumoasă floare pe care am primit-o, vreodată, de la un băiat. A fost din suflet și cu zâmbetul larg și sincer.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1160778060640503&set=a.424025627649087.105830.100001249598596&type=3

Ce m-a impresionat?

  1. M-au impresionat copiii. Erau atât de fericiți că eram acolo, că simt că îi pasă cuiva de ei. Erau fericiți pentru masa caldă și că rămân la școală și după. Că nu se duc la sapă, acasă. M-a impresionat asta din simplul motiv că eu trăiesc într-o bulă de care m-am săturat care, pentru ei, ar însemna perfecțiunea curată. Eu n-am știut niciodată ce înseamnă să n-ai mâncare acasă și să nu te aștepte cineva cu masa pusă, n-am știut ce-s alea haine murdare ce să mai spun de necălcate, n-am știut ce-i aia lipsă de jucării și n-am știut niciodată ce înseamnă să n-ai parte de educație, ori să fiu trimisă în grădină, la sapă. Eu n-am știut ce-s alea greutăți.
  2. M-a impresionat doamna directoare. O femeie care se apropie de pensie, cu un chip senin și multă dăruire față de copii. Era dornică să-i ajute. Să le fie alături și să-i iubească. Și era extrem de fericită că Lidl România și World Vision România au implementat acest proiect și au făcut atâția copii fericiți. Practic, poate le-au salvat viitorul.
  3. M-a impresionat doamna învățătoare de la Geamăna. Stă departe de școală. Merge o parte cu mașina și o parte pe jos. Dar îi sunt dragi copiii și nu renunță. Și cel mai mult m-a impresionat că își face timp pentru ei să-i învețe o grămadă de alte chestii faine pe lângă școală. Cum ar fi teatrul. Căci dânsa a fost regizoarea piesei.

Am plecat foarte impresionată de acolo. Puțin cu lacrimi în ochi. E traumatizant să vezi cum se lansează chestii de ultimă generație, de zeci și sute de milioane, în timp ce alții n-au ce pune pe masă. Și nu e vorba doar despre muncă și a-ți depăși condiția, mai ales atunci când n-ai pe cineva care să-ți însușească niște valori și să-ți dea niște exemple. Ai nevoie, uneori, de oameni din afară care să te ajute și să te susțină.

Cum poți ajuta și tu?

Dacă vrei și tu să ajuți copiii, poți dona 2 euro (cu TVA inclus), prin SMS la 8844, cu textul PAINE. Un copil chiar va fi fericit. Și va fi fericit pe bune.

You may also like

4 comments

Loredana mai 13, 2016 - 17:49

Nu se poate, am trait sa o vad si pe asta. Va aduceti aminte de revolutia de la 1907? Noi am ajuns sa intretinem o stare de minima supravietuire in loc sa tratam cauza? Nu se intreaba nimeni de ce este atata saracie? Mentionati si in articol ca exista sate defavorizate. Ce e aia defavorizat? Au pamant, au apa. Sa planteze ceva acolo si sa vanda productia. In Germania, Ungaria si in Polonia toti cei de la sate traiesc din munca proprie. E o nebunie sa mergi prin satele lor, poti cumpara gemuri, conserve de legume, fructe confiate… La noi doar intretinem foametea.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky mai 13, 2016 - 19:10

Oamenii aia sunt leneși. Copiii lor nu au nicio vină că s-au născut unde s-au născut. Ei trebuie educați. Și dacă părinții lor nu pot să facă asta,s-au găsit alți oameni care să-i ajute. Despre asta este vorba, pe scurt.

Reply
Olga Naulea mai 15, 2016 - 14:08

Oare ai încercat sa trăiești la sat, dragă Loredana? Din munca proprie?
Tu știi câți bani se investesc în pământ ? Cât de sărac este pământul din comuna aceea? Din păcate, apă nu este din belșug .

Reply
Paine si maine la Ursi si Geamana - Daniel Botea aprilie 9, 2019 - 13:29

[…] din blogosfera pentru companie. Revin cu un update cu impresiile lor cand apar articole de la Daniela, Damian si […]

Reply

Leave a Comment