Home Filme Podul Spionilor – un film despre umanitate

Podul Spionilor – un film despre umanitate

by Daniela Bojincă
podul spionilor

podul spionilor

Am văzut filmul Podul Spionilor / Bridge of spies acum patru zile și, se pare, am avut nevoie de acest interval de zile ca să pot să asimilez cu totul filmul ăsta și, ulterior, să scriu ceva despre el.

La început, mi s-a părut plictisitor și, pe parcurs, cu multe puncte de legătură moarte. Nu mă mai vedeam odată în mijlocul acțiunii. Însă, ulterior, după ce l-am asimilat așa cum cred eu că trebuie, mi-am dat seama că fără punctele alea de legătură și fără introducerea de început în povestea acțiunii, filmul nu ar mai fi fost la fel de clar și nici la fel de bun. Ca să înțelegi cum trebuie povestea în sine, o poveste istorică, reală de altfel, e musai să existe niște puncte intermediare, aparent moarte.

Să zicem că, la mine, ar trebui să dispară judecata prin aparență, la prima vedere. Se pare că, de cele mai multe ori, nu-mi formez o părere corectă din prima.

Podul spionilor / Bridge of Spies este, după cum am spus și mai sus, un film istoric, cu întâmplări și personaje cât se poate de reale. Acțiunea are loc în timpul Războiului Rece dintre SUA și URSS, punându-i în prim plan pe cei doi spioni ale celor două tabere, capturați în timpul misiunii.

James Donovan (Tom Hanks), ca bun avocat, primește misiunea de a-l apăra pe spionul rus Rudolf Abel (Mark Rylance), astfel încât să se dovedească faptul că americanii respectă drepturile omului și oferă dreptul la judecată oricui, fie că este cetățean al Statelor Unite ale Americii, fie că nu. James Donovan nu doar că reușește să-i faciliteze lui Rudolf un proces cât se poate de just ci, împins de la spate de propriile-i principii și sentimente, el reușește să obțină mai mult decât un proces corect al cărui rezultat să fie sentința cu moartea. El reușește să obțină viață și să dea viață. Schimb pe schimb.

podul Glienicke

Într-o lume în care fiecare stat în parte consideră că doar el este capabil de a gândi și de a acționa corect, James Donovan conștientizează că, de fapt, ambele state, atât URSS cât și SUA, acționează după aceleași principii și în același mod. Ambele au spioni de-o parte și de alta, încercând să obțină informații, fără ca ei să-și trădeze într-un fel țara. Ba din contră, o apără. Astfel, nu poate nimeni să fie acuzat de trădare în vreun fel.

James Donovan se lasă condus de sentimente în cazul pe care îl primește, ajungând să convingă și CIA că singura soluție nu este nicidecum moartea, ci viața. Iar viața nu se poate obține decât prin viață. Astfel, James încearcă să facă pentru Rudolf tot ceea ce i-ar plăcea ca avocatul din partea URSS să facă pentru spionul Francis Gary Powers (capturat după ce avionul care fotografia punctele strategice ale Rusiei s-a prăbușit). Și-ar dori ca spionii să fie tratați în mod egal și să se înțeleagă faptul că ei nu trădează pe nimeni, ci își fac pur și simplu datoria față de țară și față de propria persoană, conștiință și bunăstare.

Podul spionilor / Bridge of spies se transformă dintr-un film pur și simplu istoric, într-un film care spune cu adevărat o poveste, un mesaj care vizează generațiile viitoare. În urma întâmplărilor am putea spune că James Donovan este un erou care a salvat vieți și poate chiar o lume întreagă. Nu se știe ce-ar fi fost dacă nu s-ar fi luptat până în pânzele albe ca ideea lui să fie pusă în aplicare, să se schimbe o viață pentru o altă viață pe podul Glienicke ce face legătura între periferia fostului Berlin de Vest şi Postdam.

Aș putea spune că filmul Podul Spionilor este o frumoasă lecție de istorie, de integritate și de viață, pe înțelesul tuturor. Și noi, în zilele noastre, am avea nevoie de un James Donovan. Moralitatea, integritatea și principiile lui sunt elementele cheie care societății din ziua de azi îi lipsesc la fel cum, de altfel, îi cam lipseau și atunci fără un om care să și le impună, indiferent de consecințe.

Filmul ăsta merită vizionat. Chiar merită să vă rupeți din timpul vostru 135 de minute și să vă bucurați de o frumoasă poveste de istorie, viață și moralitate. În plus, are o notă de 8.2 pe Cinemagia și de 8.1 pe IMDB. Cred că și treaba asta spune multe despre film.

Sursă YouTube (user Movieclips Trailers)

Filmul Podul Spionilor / Bridge of Spies este distribuit în România de către Odeon Film și intră în cinematografe din data de 27.11.2015.

You may also like

Leave a Comment