Plăcerea mea vinovată în prima zi din an

by Daniela Bojincă
Published: Last Updated on
prima zi din an

În fiecare an, de când sunt mică, am o plăcere vinovată în prima zi din an. Și m-am gândit să povestesc și pe blog despre asta. Că poate mai sunt oameni care îmi împărtășesc plăcerea asta, ori cărora să li se pară interesantă și să experimenteze și ei anul care vine, căci e doar o dată pe an.

Mie îmi place muzica clasică. Când eram prin școala gnerală și prin liceu și mai făceam teme, sau mai învățam, câteodată îmi căutm pe YouTube muzică clasiă pentru învățat. Și ascultam acolo câte două sau trei ore de muzică clasică. Și chiar mă ajuta, de cele mai multe ori.

Muzica clasică mi-a plăcut pentru că mi s-a părut mereu liniștitoare. Tocmai de aceea am vrut să învăț să cânt la pian și m-am rugat de maică-mea cu zilele să mă lase să mă înscriu la Palatul Copiilor, doar că acolo n-aveau pian. Așa că m-am mulțumit cu ascultatul și cu speratul că, într-o zi, o să mă duc să mă bucur de marile filarmonici chiar la mama lor acasă.

În prima zi din an ascult muzică

prima zi din an

În fiecare an, în prima zi din an, la Viena, Filarmonica din Viena susține unul dintre cele mai frumoase concerte pe care le-am auzit vreodată, prin muzica familiei Strauss și a contemporanilor săi. Un concert superb transmis live în peste 90 de țări. Și în fiecare an este dirijată de un alt dirijor (acum câțiva ani a fost și un român). Iar anul ăsta a fost  dirijată de cel mai tânăr dirijor din istorie (adică din 1939 încoace), la doar 35 de ani ai săi – Gustavo Dudamel (venit tocmai din Venezuela, director muzical şi artistic al Filarmonicii Los Angeles şi director muzical al Orchestrei Simfonice Simon Bolivar a Venezuelei).

Îmi place să mă proțăpesc în fața TV-ului, să dau pe TVR și timp de două ore, după masa de prânz, să ascult muzica asta atât de frumoasă și să văd fiecare membru al orchestrei cum trăiește pe notele alea muzicale. Iar anul ăsta mi s-a părut că dirijorul a fost cel mai zâmbior dintre toți dirijorii de până acum (ce-i pe care i-am văzut, că tradiția asta datează din 1939). Și mi-a plăcut și mai mult.

E mica mea plăcere vinovată ca, an de an, să urmăresc acest concert la TV. Și să sper că, într-o zi, am să ajung în sala Musikverein, într-o lojă, și am să mă bucur live de concertul ăsta. E pe lista aia cu dorințe musai de împlinit în viața asta. Și, într-o zi, sigur am să-mi îndeplinesc eu dorința asta.

Biletele

Dacă vreți și voi să ajungeți acolo, să știți că vă puteți cumpăra bilete chiar de pe 2 ianuarie, până pe 28 februarie, de pe site. Și la început sunt și locuri ieftine, undeva în spate. Și treaba asta o să vă oblige cumvă să petreceți și noaptea de revelion în Viena. Bine, gata, nu mai oftic și alți oameni. Rămân doar eu. Și visul meu.

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More