Daniela Bojincă/ noiembrie 4, 2018/ Bucătărie/ 2 comments

Mi-am propus ca în fiecare duminică să încerc să gătesc ceva ușor, simplu de făcut și care să fie mai  altfel. Adică mai altfel față de mâncărurile zilnice pe care le mănânc: cartofi prăjiți, cartofi la cuptor, orze, ciorbe și alte din astea.

Vineri seara stăteam pe internet, ca tot omul care tocmai a ieșit de la muncă și care n-are altceva mai bun de făcut în drum spre casă. Și, cumva, din greșeala, am dat click pe o reclamă a celor de la Kaufland. Voiam să ies imediat când, ce să vezi, văd în meniu o secțiune cu Rețete. Dau din curiozitate să văd ce rețete au și, ce să vezi, oamenii au o întreagă categorie cu Ce gătim azi?. Și-am zis că n-are ce să fie rău, hai să văd ce propun oamenii că poate-mi dau ceva idei că și așa m-am cam plictisit de ce mănânc în mod normal.

Și au propuneri efectiv pentru ficare zi. Poți intra aici, dacă vrei să-ți dea și ție vreo idee. Am văzut că sunt rețete destul de simple de făcut. Și par tare gustoase.

Spre exemplu, pentru ziua de joi aveau ca recomandare supa cremă de usturoi. Și-am zis așa – deși eu urăsc usturoiul din tot suflețelul meu, supa asta pare să fie tare gustoasă. În plus, are țelină. Mie îmi place țelina. Gata, asta gătesc pentru weekend!

Și nu m-am înșelat. Supa cremă de usturoi este demențială. Usturoiul îi dă o aromă de mamă-mamă. Ștergi cu pâine farfuria, nu alta.

În plus, se face și foarte ușor. Și am să las și aici ingredientele.

Ingrediente supă cremă de usturoi

  • 6 căpățâni de usturoi (eu am pus vreo 7 jumate)
  • 2 cepe
  • 1 țelină
  • 2 cartofi
  • 2L de apă
  • 100 ml de smântână (cred că am pus vreo 200, ceea ce a făcut supa să fie și mai cremoasă și gustoasă)
  • 1 lingură de sare
  • 1 linguriță de cimbru (pentru plaiting)
  • 1 linguriță de usturoi e măsline (pentru plaiting, mai mult)
  • piper (tot pentru plaiting, dacă vrei – eu n-am pus, de exemplu, că sunt alergică)

Mod de preparare supă cremă de usturoi

Rețeta de pe site e puțin ciudată. Cel puțin primii doi pași în care usturoiul ba se fierbe cu restul legumelor, ba se adaugă după ce au fiert legumele. Mie mi s-a părut logic așa:

  1. Se pun la fiert în cei 2L de apă, tocate cuburi mai mari (ca să nu se sfărâme), cartofii, cepele și țelina. Și, deși în rețetă se pune și cimbrul la fiert, eu am preferat să-l pun la sfârșit, în farfurie, ca să fie mai pronunțată aroma.
  2. Între timp, după ce le-ai lăsat să fiarbă, cureți usturoiul. 
  3. Când începe apa să fiarbă, se pune și o lingură de sare și se amestecă în continuare până se topește (de câteva ori e suficient).
  4. După ce au început să fiarbă, adaugi usturoiul în oală și le mai lași la fiert, împreună, cam 10 minute.
  5. Apoi strecori legumele fierte și le pui în blender, ca să le pasezi. 
  6. După ce s-au pasat bine legumele, adaugi puțin câte puțin și zeama care a rămas în oala în care ai fiert legumele și continui încă de câteva ori cu blenderul (eu am folosit blenderul de la mixer și, cum nu aveam capac, nu am pus și zeama și legumele în același timp, ca să nu fiu nevoită să zugrăvesc ulterior bucătăria; dacă tu ai capac la blender, poți pune liniștit și zeama și legumele – scapi de un proces).
  7. La sfârșit, după ce ai obținut o supă cremă omogenă, adaugi cei 100 de ml de smântână (sau 200 ml, depinde cât de cremoasă îți place ție să fie) și mai pornești pentru ultima dată blenderul, până se încorporează smântâna.

Durează cam 30-50 de minute cu totul. Depinde cât de repede cureți usturoiul.

compozitie supa crema de usturoi daniela bojinca blog retete

Și tadaaaaam! Ai o super supă cremă de usturoi, care-i super gustoasă și cremoasă.

Am pus apoi supa într-o oală și am lăsat-o vreo 20-30 de minute să se răcească. Apoi am pus-o în farfurie, cu puțin cimbru deasupra și cu câteva frunze din busuoicul de pe pervaz. Dacă vrei și îți place, poți să pui și niște piper, alte condimente și chiar câteva picături de ulei de măsline. Rezultatul final arată uite fix așa:

supa crema de usturoi daniela bojinca blog retete

Facebook Comments
Share this Post

2 Comments

  1. Foarte bine arata si ar merge la Miercurea fara carne, mai ales ca am avut una pe baza de usturoi 🙂 Pofta buna!

    1. Mulțumesc frumos! Să știi că e și tare gustoasă, nu doar că arată bine.
      Și da, cu siguranță ar merge la miercurea fără carne. Ia să-mi spui cum o să fie. Apropo, e foarte simplă de făcut.

Lasă-mi un gând!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.