Home Filme Wonder Woman – dă peste cap tot ce știai despre Primul Război Mondial

Wonder Woman – dă peste cap tot ce știai despre Primul Război Mondial

by Daniela Bojincă
wonder woman

Am văzut ieri filmul Wonder Woman în IMAX. Și mi-a plăcut tare mult ideea pe care a fost construit și perioada în care au plasat acțiune, dând astfel peste cap și contrazicând cam tot ceea ce știai tu despre Primul Război Mondial de la cum a izbucnit și până la cum s-a sfârșit el.

wonder woman

Wonder Woman și povestea ei

Pe Wonder Woman o știm cu toții din cărțile cu benzi desenate. O știm de ce este capabilă, ce poate să facă și cât este de curajoasă. Dar de unde au pornit toate? Cum a început povestea ei? Ei bine, despre asta este filmul.

Înainte să fie Wonder Woman, Diana a fost Prințesa din Themyscira (Gal Gadot), fiica reginei Hippolyta (Connie Nielsen). O prințesă a amazoanelor care trebuiau să apere lumea de tot ce era rău. Dar și asta știm, nu?

Ce nu știm însă, este cum a pornit exact totul. Iar filmul fix asta ne prezintă. Povestea se construiește în jurul Dianei, o prințesă care nu era lăsată nici în ruptul capului de către mama sa să învețe tainele astea ale luptelor corp la corp ce aveau loc în marile bătălii. Asta până într-o zi, când mătușa ei, generalul amazoanelor, decide să o antreneze în secret și să o transforme în cea mai bună amazoană din toate timpurile.

Timpul trece, Diana crește și, în ținutul izolat Themyscira, exact în ziua când își atinge apogeul puterilor sale, se prăbușește în apele mărginașe insulei un avion cu un pilot britanic – Steve Trevor (Chris Pine). Steve era un spion al armatei britanice în timpul Primul Război Mondial, personaj care apare și în cărțile cu benzi desenate ale celor de la DC Comics ca având același rol – acela de a o introduce pe Diana în Lumea Oamenilor.

Ajuns în Themyscria, Steve Trevor povestește ce se întâmplă în lume, în afara locului acela pașnic și izolat: Primul Război Mondial, Războiul cel Mare, războiul ce avea să pună capăt tuturor celorlalte războaie. Și, pentru că dorința ei cea mare era să-l răpună pe Zeul Războiului, Ares, pe care îl considera vinovat de acest război din gelozia lui pe omenire și dorința de a o distruge, pleacă în lupta Primul Război Mondial de partea britanicilor.

Ce se întâmplă pe frontul de luptă, dacă se termină Primul Război Mondial în varianta filmului, dacă nu și cum, chiar te invit să afli asta din film. E o perspectivă SF tare interesantă asupra Primului Război Mondial care mie mi-a plăcut chiar foarte mult.

Părerea mea cu bune și cu rele despre film

Mi-a plăcut la nebunie filmul Wonder Woman. Mi s-a părut foarte tare ideea asta de a o plasa pe Wonder Woman în Primul Război Mondial și de a schimba acțiunea acestuia pe care noi am învățat-o la istorie. Nu schimbă istoria cu totul, însă schimbă perspectiva din care e privit războiul și din care este controlat de diverși lideri politici, ori ba. Hai că te-am băgat de tot în ceață.

Un alt aspect care mie mi-a plăcut foarte mult este că, deși un film SF plasat într-o poveste anume, nu a schimbat-o cu totul. A păstrat foarte multe aspecte din Primul Război Mondial, dacă nu chiar peste 90%. Spre exemplu, au păstrat partea din poveste în care nemții se concentrează pe gazări și dezvoltă tot felul de formule care sunt menite să omoare cât mai eficient, precum clorul (gaz de culoare galben-verzuie) și ulterior descoperirea gazului muștar/iperită, un gaz de culoarea muștarului. E păstrată evoluția asta a gazării sub Doctor Maru/Poison, un alt personaj al DC Comics, care încerca să descopere un gaz mai eficient decât clorul și a ajuns la iperită.

S-au păstrat și personaje reale din Primul Război Mondial precum Erich Ludendorff, un ofițer din armata germană care are un rol cheie în filmul Wonder Woman. Iar autenticitatea personajului real s-a păstrat inclusiv în privința unei rezoluții de pace a guvernului german, cu care acesta nu era de acord pentru că el era de părere că armele germane sunt invincibile, lucru pe care îl vei putea vedea și în film, nu doar în istoria reală. Repet, mi se pare absolut interesant că au păstrat anumite detalii.

Însă, ce mi se pare și mai interesant este faptul că nu-i doar un simplu film SF. E un film SF îmbinat cu o realitate foarte bine documentată în prealabil. Poate nu multă lume știe aspectele astea despre Erich Ludendorff, poate nici măcar nu se adresează filmul acelei mase de oameni, însă, treaba asta chiar contează efectiv în cum este creată povestea filmului, independentă de realitate.  

Știu, sunt femeie. Dar asta nu mă oprește să spun că Gal Gadot este excepțională în toate sensurile. E de o frumusețe și o delicatețe naturală cum rar întâlnești. M-a cucerit și aș vedea Wonder Woman de mai multe ori, deși nu obișnuiesc să văd filmele de mai multe ori, fix pentru ea.

Și că ziceam mai sus de părți rele. Nu e neapărat o parte rea ce vreau eu să zic acum, ci efectiv un dezavantaj de context ca să-i zic așa. De ce de partea britanicilor și nu a nemților. De ce doar britanicii sunt buni și nu nemții căci, din perspectiva fiecărei națiuni, cealaltă era aia rea. Desigur, avem contextul istoric din care se poate înțelege de ce această alegere. Dar, dacă ar fi să întrebăm nemții, ei nu prea ar fi de acord că au fost partea rea a poveștii. Și, în lumea în care trăim acum, mi se pare puțin nasol să arunci cu vină într-o parte sau în alta. Da, e doar un film.

Cam atât am avut de zis. E excepțional. Merită văzut în IMAX sau chiar 4Dx. Apare din 2 iunie 2017 și în cinematografe și este distribuit de Freeman Entertainment.

Sursă YouTube (user Warner Bros. Pictures)

You may also like

1 comment

Transformers: The Last Knight / Ultimul cavaler | danielabojinca.ro iulie 7, 2017 - 23:19

[…] moartea lui Hitler și ce s-a întâmplat în Al Doilea Război Mondial. Practic, după ce Wonder Woman a rescris istoria Primului Război Mondial, Transformers vine și zice na, ia-o p-asta, că eu pot să rescriu mai multe istorii în același […]

Reply

Leave a Comment