Iubesc muntele. Iar Rânca rămâne stațiunea mea de suflet. Asta se datorează 100% părinților mei care, încă de când eram de-o șchioapă, mă cărau cu ei pe munte, prin zăpezi infernale, la cățărări, la raliuri, la schi și mai știu eu pe unde. Iar una dintre amintirile memorabile pe care le am cu muntele este reprezentată de momentul în care tata a vrut să mă învețe să schiez, iar eu strigam ca disperata pe pârtie: Ajutoooor! Criminaliii! Mă omoară! Asta pentru că îmi era frică de viteză.
N-am învățat chiar atunci să schiez, ci ceva mai târziu. Iar de atunci acesta a rămas sportul meu preferat pe timp de iarnă. Iar vara este alpinismul, desigur.
Dar știi, atunci când îți petreci aproape toate vacanțele la munte, uneori ajungi să te plictisești să mai schiezi, sau să faci alpinism. Ori drumeții. Și ajungi să stai în cabană și să nu faci nimic productiv cu viața ta, din păcate. Sau poate plouă și nu poți să ieși din cabană. Sau poate e ceață. Ori viscol.
Așa că cineva s-a gândit să ofere o facilitate în plus celor cărora se duc la munte și, poate, într-o zi n-au chef să iasă din cabană, ori vremea nu-i foarte prietenoasă cu ei. Și a făcut omul un SPA. Dar nu-i orice SPA, că-i integrat frumos în peisajul de munte. Personal, m-a fascinat. Pentru că eu mai am momente când n-aș mai sta toată ziua pe schiuri, sau să fac drumeții. Și aș face și altceva, relaxant, care să nu necesite vreun efort, dar care, în același timp, să nu fie ceva banal.
Cum este la SPA în Rânca?
După cum îți ziceam, e integrat în peisaj. În primul rând pentru că este în formă de peșteră și în al doilea rând că îți oferă o vedere splendidă asupra peisajului muntos.
Pentru mine cel puțin e foarte important ca, la munte, să se păstreze starea aia de munte, dacă mă înțelegi ce zic. Așa, modernități și blocuri de sticlă ai și la oraș. Nu-i nimic special la ele. Dar dacă te duci la munte, păi zic să te simți ca acolo.
Cum intri în SPA ai o piscină pe stânga, iar în față o saună umedă și una uscată. Iar peisajul din sauna uscată mi se pare excepțional. E cu adevărat o plăcere să stai să te relaxezi acolo și să privești așa, printre crengile copacilor, munții. Iar la apus te asigur că o să-ți scalzi ochii într-un peisaj de poveste. Eu mereu am fost fascinată de apusul soarelui din Rânca, peste crestele munților. Și dacă există Raiul, așa mi-ar plăcea să arate.
Unde este situat acest SPA?
Îl găsești la vreo 60 de km de Târgu-Jiu, în stațiunea montană Rânca, pe Transalpina, în interiorul cabanei PGM SPA & Lounge de pe Transalpina. Pensiunea de pe Transalpina se află fix în centrul stațiunii (vis-a-vis de cabana armatei), ceea ce înseamnă că e foarte ușor să ajungi acolo.
Și ce e fain e că e singurul SPA din zona respectivă. Așa că dacă te duci să vizitezi împrejurimile noastre frumoase din jurul stațiunii Rânca, zic că merită să te relaxezi o oră la SPA, mai târziu, în timp ce privești apusul. Nu?
Cât costă?
Ca să închiriezi SPA-ul costă 350 de lei pe oră pentru 10 persoane. Mie mi se pare o sumă modică pentru o oră de relaxare (35 de lei de persoană).
Desigur, poți inchiria și cabana la un preț de 700 lei/noapte în timpul săptămânii (pentru 10 persoane, ceea ce însemană un 70 de lei/persoană/noapte) sau 950 de lei/noapte în weekend (95 lei/persoană/noapte de vineri până duminică inclusiv). Iar cabana e făcută cu mult bun gust. E micuță și foarte bine comparimentată în 4 camere (3 duble și una cu 4 locuri – pentru o familie cu 2 copii spre exemplu) cu un design interior plăcut și relexant, o mică sufragerie, băi, o bucătărie și SPA-ul. E gândită ca un loc în care să te simți bine, ca să zic așa.
Pentru Rânca e un preț bun. Chiar foarte bun pentru facilitățile pe care le oferă. Crede-mă pe cuvânt. E practic locul în care am crescut.
Ce mi-a plăcut cel mai mult?
SPA-ul, evident. Dar, pe lângă asta, mai este un aspect care mi-a plăcut. Faptul că bucătăria este cumva în exteriorul cabanei. Desigur, poți ajunge acolo și prin cabană, cât și pe afară.
Când te duci la munte mai stai nopțile la povești. Iar pentru cei care au camerele deasupra bucătăriei și vor să doarmă, crede-mă, e infernal. Așa că, faptul că e separată împacă pe absolut toată lumea: cei care vor să stea la povești și să se distreze toată noaptea pot să facă asta fără vreo teamă că-i deranjează pe cei care dorm. Iar cei care dorm să pot odihni în liniște.
Eu am fost acolo și mi-a plăcut tare mult. Cel mai mult, recunosc, m-a impresionat faptul că este SPA-ul în formă de peșteră. Iar apoi priveliștea pe care o ai din sauna uscată. Mi s-a părut senzațional. Iar ca să fiu sinceră, nici nu aș știi ce m-a impresionat mai mult dintre cele două. Așa că am să pun un semn de egalitate între ele, că-s combinația perfectă.
Dacă ai drum pe acolo, îți recomand cu toată căldura cabana. E iefină, plăcută și cu o facilitate pe care nimeni altcineva nu o mai are. Ah… și este extrem de aproape de pârtie! Iarăși un aspect important dacă îți placă să schiezi sau să te dai cu placa.
Iar mai jos am să-ți las un video cu întreaga cabană, ca să-ți conturez și mai bine ideea de ansamblu.
Sursă YouTube (user Pensiunea PGM)