Am pielea albă. Nu sunt nici brânză, dar e suficient de albă încât dacă mă pun la soare, mă prăjesc. Efectiv mă prăjesc și am o groază de pete de arsuri pe piele.
Cel ma rău m-am prăjit acum patru ani, când eram în SUA cu Work and Travel. Am mers într-o zi liberă cu niște prieteni să ne plimbăm pe o plajă stâncoasă. Pentru că era destul de răcoare, n-am sesizat cât de puternic era de fapt soarele. Și, după doar vreo 2-3 ore de plimbat, cu o salopetă vaporoasă cu umerii goi, ei bine m-am prăjit pe umeri de nu puteam suporta tricoul de la muncă pe umeri. Groznic. Eram plină de arsuri pe umeri. Stăteam cu iaurt rece în fiecare seară și cu creme de hidratare.
Rezultatul? Am rămas cu pete.
Iar după toată faza asta, de atunci, umerii mei au rămas pătați cu puncte maronii, ca de pistrui. Treaba asta m-a cam speriat. Iar de atunci, de câte ori ies din casă, am foarte multă grijă de pielea mea.
În ultimii doi ani, după ce bunica mea a murit de cancer de piele care a fost inițial depistat ca un cancer undeva în zona coloanei, moștenind destule chestii de la ea, precum boala mea de inima (tratată și operată – totul bine), pot spune că am tratat chiar și mai serios treaba cu pielea și protecția ei.
Nu zic, îmi place să mă bronzez și, dacă tot merg la mare din an în paște, urmăresc să mă bronzez frumos, fără să mă ard.
Îmi iau cremele de protecție solară și în vacanță, dar folosesc și protecție de zi cu zi
Prima dată după aproape 3 ani și ceva de zile am fost la mare anul trecut în noiembrie-decembrie în Israel. Și știind experiența mea cu mersul în soare vara, sau chiar și statul la plajă, am cumpărat cremă de protecție solară de două tipuri. Una de dat înainte de plajă. Și una de dat după plajă, o loțiune de calmare arsuri solare (și în caz că uiți să te dai cu prima).
În Israel nu am avut nevoie decât de prima. Și anume de loțiunea de plajă de protecție solară. Am folosit-o pe aceasta pentru că este de tip spray și pot să dau cu ea din prima pe o suprafață mai mare de piele, decât dintr-un tub în care îmi pun eu în mână loțiune de plajă și se termină super repede. De loțiunea de după plajă, de calmare de arsuri solare n-a fost cazul. Nu am stat nici foarte mult la soare și nici n-am uitat să mă dau cu prima.
Cea mai bună loțiune de plajă de prevenție pentru arsuri
Loțiunea de plajă pe care am folosit-o este de tip spray, de la emiplant, din categoria lor de sun, cu protecție FPS 30 și vitamina D. Îmi plac loțiunile de tip spray pentru că pulverizezi din start pe o suprafață mai mare și apoi doar masezi.
Eu am luat-o de aici, că mi s-a părut prețul super ok. Are vreo 200 de ml și am folosit-o destul de mult atât în Israel, cât și vara aceasta și cred că abia dacă s-a golit un sfert din ea. Avantajul de a fi spray și de a pulveriza fix cât e nevoie pe o suprafață mare. Se și întinde super bine și intră rapid în piele. Chiar o recomand.
Anul acesta am fot însă la Marea Neagră, în Mamaia și la Limanu. La Limanu cu ceva treabă, dar am profitat și de statul la plajă.
Eh și cum am fost eu așa la Limanu, în pantaloni scurți și tricou inițial, am dat cu loțiune de plajă doar pe porțiunile de piele expusă. Apoi am avut timp și de ceva plajă. Am rămas în costum de baie și am uitat să-mi dau cu loțiune și pe umeri, spate și abdomen.
Cum scap de arsuri de soare
Seara? Ei bine seara mă usturau omoplații și umerii de numa. Aveam așa câteva zone mari de le simțeam ca niște arsuri. Și aici a intrat în acțiune această loțiunea de după plajă, o loțiune de calmare de arsuri solare de la Gerovital, care se pulverizează ca un spray pe suprafața cu probleme și apoi se masează ușor. Are un efect super răcoritor și calmant. Mi-am dat cu ea de reo 3-4 ori înainte să mă culc, la intervale de jumătate de oră de fiecare aplicare. Și a doua zi mi-am mai dat o singură dată. Și asta fac de fiecare dată când pățesc din astea.
Rezultatul? Nu m-am cojit pielițe-pielițe, n-am mai făcut pete și am rămas și cu un bronz drăguț și am scăpat rapid și de usturimea provocată de arsuri. Deci o super recomand. Eu am luat-o de aici, împreună cu această loțiune de plajă de la elmiplant, cu SPF 30. Acum văd că au scos o nouă formulă, 3 in 1, care calmează, răcorește și te revitalizează după arsuri. Cred că e la fel cu a mea, că și a mea calmează, nu doar răcorește și revitalizează. Și e la celași preț, sub 15 lei. Diferă, probabil, puțin numele. În fine. aceeași mâncare bună de pește.
Apoi, e bună și fără să te arzi, să dai după plajă. Ajută pielea să rămână cu un bronz frumos și de durată.
În rest, când ies din casă, în mod normal, în orice anotimp, îmi dau întotdeauna cu cremă hidratantă pe față și pe mâini. Altfel imediat mă prinde soarele pe față și îmi provoacă o mulțime de pete de arsuri.
Cremele de față și de mâini pe care le folosesc zi de zi și pentru protecție solară și arsuri
Momentan folosesc cremele de la Cosmetic Plant (brand românesc, din Cluj-Napoca, din 1991). Prima dată am folosit această cremă de mâini de la Cosmetic Plant cu ulei de cătină și măsline. Mi-a plăcut tare mult că intră super rapid în piele și ulterior unghiile mele nu au mai fost casante și le-a revitalizat și pe ele. Iar când ești la muncă și tastezi toată ziua ai nevoie de o cremă care să îți intre rapid în mâini.
În plus are un preț super ok, de vreo 10 lei aici, spre deosebire de majoritatea cremelor care sar de 30-40 de lei și nici nu-s foarte ok, ci e doar brandul este de ele.
Ulterior, după ce am văzut cât de faină e pentru mine, am zis să încerc și cremele lor de față și de câlcâie plus un corector pentru ochi cu efect anticearcăn. Tot din aceeași gamă, cu ulei de cătină și măsline. Intră super repede în piele și îmi hidratează fața extraordinar de bine. Am o piele ca de bebeluș efectiv.
Mai jos îți las lista cu cremele de față de zi și de noapte, cu ulei de cătină și de măsline:
- Crema de față de zi cu ulei de cătină și măsline este aceasta;
- Crema de față de noapte cu ulei de cătină și măsline este aceasta;
- Iar crema reparatoare pentru călcâie cu ulei din germeni de grâu, cimbru și salvie este aceasta;
- Corectorul pentru ochi cu efect anticearcăn cu ulei de cătină și măsline, aici – îl folosesc înainte să mă dau cu crema de zi și de noapte, dimineața și seara.
Toate au un preț în jur de 10-12 lei. Țin foarte mult timp pentru că nu e nevoie de o cantitate mare. De exemplu crema de mâini o am deja de jumătate de an și mă dau cu ea zilnic de 2-3 ori și e consumată aproape un sfert (din 100 ml), iar cremele de față le am de vreo 3 luni și parcă nu am consumat deloc din ele (din 50 ml fiecare).
Le folosesc împreună cu apă micelară și gel de curățare DETOX
Mai au și lapte demachiant, care e foarte bun și ajută pielea pentru un tratament optim atunci când te expui soarelui. Însă momentan eu folosesc doar apa micelară de la elmiplant din gama Detox. Îmi place super mult pentru că îmi răcorește pielea și mi-o curăță foarte bine de impurități. Costă vreo 17 lei 400 de ml, aici. Mie mi se pare un preț ok. Pe lângă asta mai am grijă de ten, la duș, cu acest gel de curățare tot de la Elmiplant, din gama Detox. Ajută la curățarea feței și o lasă catifelată după duș.
Mie imi plac super mult produsele astea și chiar îmi e tare bine cu ele. Tenul meu e fericit, catifelat și curat. Și nu are nevoie de machiaj. Am apreciat întotdeauna un ten fresh, care nu are nevoie de machiaj ca să iasă din casă tocmai pentru că are parte de o îngrijire potrivită lui. Bunica mea nu se machia decât la evenimente super speciale, iar atunci doar o pudră și un fard discret. Îl îngrija cu creme. Dimineața și seara. Plus spălat cu apă și săpun (că pe vremea ei nu erau ape micelare). Și a avut până 70 și ceva de ani un ten fin și fără riduri. Apoi i-a super avansat cancerul și a transformat-o, un ten fin, fără riduri.
P.S. Cremele de îngrijiere a tenului le folosesc și pe timp de iarnă, când merg la munte, la ski. Pe mine iarna, la munte, mă prinde soarele mai tare decât vara la mare.
2 comments
Lotiunile de protectie solara de la Elmiplant le folosesc si eu. Cremele de la Cosmetic Plant nu le-am incercat pana acum. Eu folosesc tubul mare de crema de maini si fata de la Neutrogena. Hidrateaza foarte bine pielea si intra destul de rapid in piele.
Nici gama Detox nu am folosit-o pana cum, dar cred ca o sa o incerc. Am mai auzit de ea.
Am folosit și eu crema de la Neutrogena. Mi-a plăcut. Până când am tot găsit-o la supra-preț și am zis să fac o schimbare să încerc și un alt brand. Așa am trecut la Cosmetic Plant de care m-am îndrăgostit. 😀
Din punct de vedere al efectului nu mi se pare o mare diferență. Ba chiar este absobită mult mai rapid în piele.
Gama Detox de la Elmiplant e chiar foarte bună. Îmi plac ambele: atât gelul, cât și apa micelară. Gelul chiar mi se pare că îmi curăță fața foarte bine.