Home Personal Analize pentru implant dentar? O adevărată aventură!

Analize pentru implant dentar? O adevărată aventură!

by Daniela Bojincă
analize pentru implant dentar bucuresti laborator

Pentru mine a fost o adevărată aventură să-mi fac analize pentru implant dentar. A fost mai simplu să urc pe un vârf de munte, decât să găsesc un laborator de analize în București care să-mi facă toate analizele de care eu aveam nevoie și să aibă fonduri de la casa OPSNAJ.

BACUL a fost și el mai ușor decât asta!

În special cele care țin de timpul de sângerare și de timpul de coagulare (practic unele dintre cele mai importante). Restul analizelor sunt uzuale, nu-i chiar așa o mare problemă în a găsi un laborator unde să le faci. Poate doar să strâmbe din nas că ai mai multe tipuri de analize pentru colesterol (pe principiul: da ce, Colesterolul Total nu-i ok? Ce mai vor și încă nu știu care 3?).

Ce analize pentru implant dentar trebuie?

Eu am avut inițial vreo 14 analize care s-au transformat în 16. Bineînțeles că, în afară de colesterol, glicemie, timp de sângerare și timp de coagulare, le-am căutat pe Google ca să le văd denumirile. Pentur că atunci când măsunau și le ziceam prescurtările îmi ziceau că nu au așa ceva, să le zic denumirile că poate le au sub formă de denumire integrală… Le-am pus în paranteză, că să fie pentru toată lumea mai simplu.

  • 1. HLG (hemoleucograma completă)
  • 2. TGO / ASAT (glutamat oxaloacetat transaminaza / aspartat aminotransferaza)
  • 3. TGP / ALT (glutamat–piruvat transaminaza / alanin-aminotransferaza)
  • 4. HDL (HDL-colesterol / HDL-c reprezinta un grup de lipoproteine sintetizate si secretate de hepatocite)
  • 5. LDL (lipoproteina care conține cea mai mare cantitate de colesterol )
  • 6. COLESTEROL TOTAL
  • 7. TG (Tiroglobulina)
  • 8. GLICEMIE
  • 9. TS (timp de sangerare) – se fac alte analize acum, vezi mai jos
  • 10. TC (timp de coagulare) – se fac alte analize acum, vezi mai jos
  • 11. VSH (Viteza de sedimentare a hematiilor)
  • 12. Ag AHBs (virusul Hepatita B)
  • 13. Ac AHc (virusul Hepatita C)
  • 14. Ac AHIV (Virusul HIV)

Ce analize se fac în loc de timp de sângerare și timp de coagulare pentru implant dentar?

Aici o să vorbesc exclusiv de București. Aici locuiesc. Aici merg la stomatolog. Dar chiar și în București a fost o aventură să găsesc un laborator de analize care să facă toate analizele pentru implant.

Problemele principale au fost cu timpul de sângerare și timpul de coagulare. NU SE MAI FAC în forma asta. Sunt alte analize, sub alte forme, care nu se fac peste tot. Și practic aici e aventura. Să găsești laboratoarele care să îți facă și aceste două analize (transformate în 4, practic).

Timpul de sângerare și timpul de coagulare sunt foarte importante. Pentru că implantul dentar este un proces complex, în care îți forează efectiv în gingie și în os. Curge sânge. Mai ales dacă mai faci și adiție de os. E super important să știe încât timp se coagulează sângele. În plus, adiția de os se face cu ajutorul propriului sânge (mi-au luat 5 eprubete înaninte de implant, la cainetul stomatologic) și au preparat cheagul și părți de os spongios în două aparate, cu tot felul de substanțe.

Astfel timpul de sângerare și timpul de coagulare sunt super importante. Cum ele nu se mai fac, trebuie să cauți laboratoare unde se fac următoarele analize:

  • 1. I.N.R. (Raportul normalizat internațional)
  • 2. AP% (Activitate de protrombină)
  • 3. TQ (Timp Quick – timp de protrombină)
  • 4. APTT (Timp de tromboplastină parțială activat)

Fiecare în parte ajută la determinarea timpului de sângerare și timpului de coagulare.

Impedimentele pe care le-am întâmpinat cu majirotatea laboratoarelor din București?

analize pentru implant dentar bucuresti laborator

Cum ziceam, am căutat ceva. Am dat mail-uri la laboratoare cu lista de analize de mai sus. Am sunat. Am tot.

Unii nu făceau LDL și HDL. Alții nu făceau hemoleucograma completă, alții erau prea scumpi, alții mai știu eu ce.

Eu voiam să le fac prin trimitere de la medic, pe fonduri. Plătesc lunar o groază de bani la stat, măcar de atâtica lucru să beneficiez și eu.

Regina Maria nu făcea nu știu ce analiză și apoi am aflat că, de prin mai, fostul angajator nu-mi mai plătise asigurarea privată de sănătate și m-ar fi costat niște multe milioane. Am renunțat.

Synevo mi-au zis la telefon cum că să sun la toate laboratoarele lor să aflu unde se face una și unde se face ailaltă, ce se face și ce nu se face. Am renunțat. Era o pierdere de timp.

Bioclinica mi-a dat cel mai pertinent e-mail în care mi-au explicat că nu fac timp de sângerare și timp de coagulare, însă fac APTT. Singura problemă a fost că nu le făceau și pe celelalte menționate în lista de 4 de mai sus. Am renunțat, din păcate. Oricum, sunt super faini oamenii. Știu că la Tg Jiu toate analizele la ei mi le făceam mereu, chiar și cele de care am avut nevoie pentur intervenția chirurgicală pe inimimă acum ceva ani.

Medlife. Din nou, prea scump și nu făceau toate analizele. Am renunțat.

Așa că am sunat și la medicul de familie să vedem cum facem pentru trimitere (având în vedere pandemia) și dacă știe unde le-aș putea face pe toate. Puțin probabil, dar încercarea moarte n-are. Mi-a zis să-i las lista pe mail să vadă ce și cum și revine și cu o eventuală recomandare.

Unde am făcut TOATE aceste analize pentru implant dentar?

Așa am aflat de laboratorul de analize al doamnei doctor Stoica Mariana, din Policlinica Apaca, Bld. Iuliu Maniu, nr. 7, la etajul 1. Avea și plafon pe casa de asigurări OPSNAJ. Era perfect. Am intrat la dânsa pe site, m-am uitat pe lista de analize și am văzut că n-are timp de sângerare și timp de coagulare, dar mi-a sărit în ochi Timp Quick la partea de hematologie și mi-am zis că trebuie să fie de bine :)).

Așa că am dat un telefon. Iar doamna doctor, super drăguță, mi-a zis că face toate analizele pentru timp de sângerare și coagulare, doar că nu mai sunt cele clasice, însă le face pe cele actuale (cele 4 din lista anterioară) și să nu-mi fac probleme.

Am sunat și la clinica stomatologică, le-am povestit ce mi-a spus doamna doctor și mi-au dat OK-ul că e super așa. Așa că a doua zi, într-o vineri de dimineață, cu stomacul gol, m-am dus la analize. Super profi doamnele de acolo. Nu m-a durut nimic. Au vorbit cu mine pe toată perioada recoltării și erau foarte… hmm.. umane. Ceea ce mi s-a părut extraordinar. În generla când mi-am mai luat sânge vedeam numai fețe acre.

Ce analize costă și cât?

N-am scăpat fără să dau bani la aceste analize pentru implant dentar.

Asta pentru că Testarea HIV I + II (Ac AHIV) este gratuită doar pentru femeile însărcinate. Cum nu sunt o femeie însărcinată a trebuit să pătesc 33.29 RON.

Apoi, am mai plătit și APTT (Timp de tromboplastină parțială activat). Nici această analiză nu era decontată. M-a costat 12.30 RON.

Dec un total de 45,59 RON. Care nu au putut să fie plătiți cu cardul. Noroc că, deși mereu fără cash la mine, am avut 50 de lei în portofel. La fix.

Restul analizelor decontate au avut o valoare totală de 214,79 RON. Deci practic m-am folosit de doar 200 și ceva de lei din sumele colosale plătite la stat. Foarte ieftine le are doamna doctor, față de alte laboratoare la clinici private unde săream de 600-700 de lei pe puțin, la un calcul grosier.

În cât timp au fost gata analizele?

Cum ziceam, le-am făcut într-o zi de vineri dimineața și mi-au spus că o să fie gata luni.

Luni, ca să nu fac un drum degeaba am sunat la laborator și erau gata toate, însă doamna doctor a vrut să refaca o analiză pentru că nu ieșea ceva ok, deși celelalte erau toate ok și n-ar fi trebuit ca asta să fie proastă. Așa că le-am luat marți. Totul bine. N-am nici HIV, nici hepatite. Cu coagularea stau puțin peste limită, dar asta știam deja de dinainte de analize, însă aveau nevoie de valori exacte.

Alt loc în care am găsit că se mai pot face aceste analize:

În timp ce scriam acest articol am găsit că se pot face analize pentru implant dentar și la BluMed din București, absolut toate analizele de mai sus, însă ei nu au contract cu casa de sănătate OPSNAJ, ci doar cu CASMB. Deci picau oricum din start pentru mine.

În plus, pentru cele care nu se decontează (APTT și testele HIV), prețurile sunt mai mari la BluMed. Costă 15 RON analiza APTT și 46 RON testele HIV. Deci un total 61 RON ambele, în timp ce la doamna doctor Stoica Mariana am dat 45.59 RON pe ambele. Sub cât costă numai HIV-ul.

Și cam asta a fost aventura mea. Cât de curând o să scriu și despre implantul dentar efectiv. Cum a fost procedura cu tot cu adiția de os cu sângele meu și substanțe prin care au creat cheag și os acolo în cabinet, cât și despre perioada de convalescență.

You may also like

6 comments

Vera septembrie 18, 2020 - 20:27

La BluMed am facut si eu analizele si au fost super oamenii de acolo. Prietenosi chiar. Iar rezultatele analizelor au venit in cateva zile.

Reply
Daniela Bojincă septembrie 18, 2020 - 20:43

Da, am făcut și eu niște analize la ei și tot așa, au fost super ok. Și atunci am făcut niște analize pt coagulare. Acum nu mi-am amintit de ei, însă oricum nu aveau contract cu casa OPSNAJ, ci doar cu CASMB-ul. Iar analizele pe care ar fi trebuit să le plătesc erau mai scumpe la ei decât la doamna doctor Stoica Mariana de la Laboratorul din Policlinica Apaca.

Reply
Marius septembrie 18, 2020 - 20:40

Cum adica? Mai nou, la privat iti sunt decontate analize de casa de asigurari?! 🙂 Trebuie adeverinta ceva de la serviciu?!

Reply
Daniela Bojincă septembrie 18, 2020 - 20:49

Da, sigur. Au contract cu casa. De exemplu și Medlife are contract cu CASMB și le poți face și la ei decontate. Unele total, unele parțial. Daru eu vin din partea OPSNAJ. Aici nu au toți.
Nu trebuie nicio adeverință de la serviciu, ci doar trimitere de la medic pt ca ei au contracte cu casele de asigurări de sănătate :D. Unii, nu toți, desigur.

Reply
Florina septembrie 18, 2020 - 20:41

A durut implantul?

Reply
Daniela Bojincă septembrie 18, 2020 - 20:52

Nu, n-a durut deloc intervenția. Sunt super profi medicii de la Crystal Dental Clinic din București. Au super multă grijă de pacienții lor.
A durut, ce-i drept, ulterior, câteva zile. S-a și umflat fața pe partea stângă. M-am învințeti foarte ușor. Dar am să pvoestesc totul în articolul viitor. Partea a doua :))).

Reply

Leave a Comment