Home Personal Comenzi rapide din tastatură în Excel

Comenzi rapide din tastatură în Excel

by Daniela Bojincă
comenzi rapide din tastatura in excel daniela bojinca blog

Sunt o persoană foarte leneșă, contrar așteptărilor. Și știu că asta nu pare a fi ceva de laudă, dar să știți că și lenea e o calitate. Leneșii dezvoltă lucruri din comoditate. Comoditatea și lenea de a le mai face ei. Uneori e de bine, alteori nu. Că na, e bine să nu externalizăm toate acțiunile pe care le-am putea face și să mai punem și noi osul la treabă. Dar lenea m-a dus la căutat comenzi rapide din tastaturp în Excel.

Lenea asta mă duce mereu spre a căuta tot felul de soluții de a face lucrurile repetitive mult mai ușor.

Așa s-a întâmplat și cu Excel. Lucrez destul de mult în Excel, în agenție, pentru diverse lucruri. Îmi place Excelul, poți face o groază de lucruri în el. Acum doui ani am făcut și un curs ca să devin un mic Ninja în domeniu.

Iar ultimul lucru cu care mi-am bătut capul, a fost colorarea unei celule în mod automat

Da. Voiam să colorez o celulăîn mod automa, la apăsarea a cel mult 3 taste deodată (că na, cam toate combinațiile de două taste sunt cam luat deja). Asta pentru că fac zilnic acțiuni repetitive în care, ca să nu pierd șirul, trebuie să colorez automat o celulă. Și sunt sute și chiar mii. Și nu le pot colora pe toate deodată, pentru că trebuie verificate niște informații, apoi colorat și așa mai departe. În fine. Ideea era că trebuia să colorez câte o celulă, în mod repetitiv.

Și, după mult timp mi s-a făcut efectiv lene să merg de la mijlocul excelului cu săgeata până la iconița cu găletuța cu culori, să dau click, să mut cursorul până la culoare, să dau click din nou și apoi să mă întorc la următoarea celulă și să deschid un link. Așa că am zis că trebuie să scap cumva de acțiunea asta de a pune mâna pe mouse și să fac tot ce am descris mai sus.

Trebuie să fie cumva, pe undeva, o comandă. Și m-am apucat pe cercetat. Și am descoperit.

comenzi rapide din tastatura in excel daniela bojinca blog

Și, pentru că am mai multe comenzi rapide din tastatură pe care le folosesc, am zis să le notez aici. În primul rând pentru mine, ca să le am mereu la îndemână, notate, iar în al doilea rând pentru alți leneși ca mine.

Menționez că lucrez în Excelul din Google Drive, de pe un MacBook dar merg și în Excelul instalat pe calculator.

Așadar, lista cu comenzi rapide din tastatură în Excel, pe care eu le folosesc și care cel mai probabil o să tot fie extinsă, este următoarea:

 • TAB – Mutarea de la o celulă la alta în partea dreaptă
 • Săgeți – Mutarea de la o celulă la altă în orice direcție
 • Space/Enter – Scrierea într-o celulă, fără dublu click –
 • Shift+Enter – Scrierea în celule dintr-o coloană, fără dublu click, de sus în jos
 • Alt+Enter – deschiderea unul link dintr-o celulă, într-un tab nou
 • Shift+săgeți (în funcție de direcția în care vrei să mergi) – selectarea mai multor celule de pe același rând sau mai multe rânduri și coloane
 • Cmd+Y sau Cmd+SHIFT+Z – copiază într-o altă celulă ceea ce tocmai ai scris anterior (refacere) – avenatajul e că scapi de încă o acțiune (copierea)
 • clasicele Cmd+C, Cmd+V, Cmd+X, Cmd+Z, Cmd+F, Cmd+B, Cmd+I, Cmd+U – pentru copy, paste, cut, undo, căutare, bold, înclinat și underline
 • Cmd+D – copiază celula de deasupra ei
 • Cmd+săgeți – mutarea cursorului într-o celulă cu text ((în funcție de direcție – început de linie, sfârșit de linie, sus în celulă sau jos în celulă))

Alte comenzi rapide utile din tastatură pe care le folosesc:

 • Cmd+W – închidere tab
 • Cmd+cifre – mutarea în tabul cu numărul respectiv din lista ta de taburi (de ex cmd+2 te duce la tabul cu numărul 2 din lista de taburi din browser)
 • Cmd+Q – închidere Browser
 • Cmd+TAB – comutarea între aplicațiile deschise din laptop/calculator (Safari, Chrome, foldere deschise)

Dar cum poți să colorezi prin comenzi rapide din tastatură o celulă în Excel?

Ei bine, pentru asta nu există o scurtătură de sine stătătoare. Ea trebuie creată. Dar se creează foarte simplu.

Selectezi coloana sau rândul de celule pe care le ai de colorat manual. Dai click dreapta sau te duci la Format, în bara de sus. Dai click pe Conditional formatting. Se deschide o fereastră în dreapta/stânga. În tabul cu Single color verifici să fie celulele selectate de tine (de ex: F1:F1085). La Format rules selectezi Custom formula is, iar apoi scrii combinația de taste care să facă această acțiune (eu de exemplu am cmd+alt+v, pentru că vreau să fie cât mai apropiată de cmd+c și cmd+v, pe care le folosesc imediat după). După ce ai stabilit comanda rapidă selectezi culoarea pe care o vrei din aceeași fereastă și da Done. Și asta e tot. Apoi, de câte ori faci comanda rapidă din tastatură, se colorează celula. Tadaaaaaaaaaaaa! Trăiască Excel și comenzile rapide. Mi-au salvat ani prețioși din viață în care nu mai trebuie să pun mâna pe mouse.

Dacă mai ai alte comenzi rapide din tastatură în Excel, sau pe calculator purși simplu, pe care le consideri salvatoare de timp prețios din viață, lasă-le într-un comentariu.

You may also like

2 comments

Marius Cucu mai 6, 2020 - 23:23

Asta nu e lene. E productivitate! De ce ai vrea sa faci lucruri repetitive?

Reply
Daniela Bojincă mai 6, 2020 - 23:57

Să știi că sunt oameni mai muncitori care preferă să facă treaba asta repetitiv. Eu nu. Eu prefer să găsesc mereu soluții să muncească programul :)). Sau să fiu eu cât mai rapidă și eficientă cu ajutorul lui. Iar mulți numesc asta lene. Dar cei mai mari leneși ai lumii au creat cele mai tari invoații. Deci mă bucur să fac parte din lumea lor :)).

Reply

Leave a Comment