Tartă cu lime la tigaie în câțiva pași simpli

by Daniela Bojincă
tarta cu lime cover

Iubesc dulciurile. Le ador pur și simplu. Iar dulciurile făcute în casă sunt preferatele mele. Așa că atunci când am dat peste această rețetă de tartă cu lime, care părea super simplă de făcut, iar cum în ultimul timp gătesc din ce în ce mai mult, pentru că în perioada asta delicată e musai să faci economie, am zis că-i musai să o încerc ca să mai îndulcesc perioada asta grea și dificilă. Mi s-a părut de-a dreptul delicioasă.

Rețeta pe care am încercat-o este de la Prăjiturela, un fel de mămică a dulciurilor în blogosfera culinară. O știam și, deși am zis mereu că vreau să încerc una dintre minunatele ei prăjituri, mereu m-am luat cu alte rețete mai pentru hrană așa. Cumva și de frică pentru că dacă o mâncare o mai dregi la final ca să-i dai gust, cu o prăjitură ai pus-o. Dacă nu ți-a ieșit nu ți-a ieșit și aia e. Ingrediente și bani irosiți pe apa sâmbetei.

Îmi amintesc când m-a lăsat bunică-mea să o ajut să facă tortul de ziua tatei, iar eu în loc să pun zahăr, am pus sare. O grămadă de sute de grame de sare. Nu mai știu cât. Și toată lumea se întreba de ce nu crește blatul ăla în cuptor… ei bine, pentru că dpdv chimic, nu era ce trebuie acolo. Iar când a gustat bunica blatul după ce s-a răcit, ei bine.. surprizăăăăă, era extrem, dar extrem, dar extrem de sărat.

De atunci nu prea m-am mai atins de făcut prăjituri. Doar tiramisu cred că am mai încercat, de una singură.

Am aflat de rețetă cumva prin prisma Asia Express

Dar cum m-am uitat la Asia Express pe YouTube așa, când și când, la câteva momente, căci nu am avut niciodată răbdare ca să stau să mă uit la TV, cu reclame și o grămadă de momente care nu mă interesau, ca să văd de ce o ia razna bula mea de pe Facebook cu fiecare episod, au început să-mi apară în feed-ul de la YouTube recomandări ale celor din Asia. Precum Carmen Grebenișan. Și mi-a apărut fix videoul în care ea încerca să facă o tartă cu lime. Cea de la Prăjiturela. Și, văzând că i-a ieșit, mi-am zis că n-are ce să meargă nasol. Așa că ma încercat-o.

Lucrând în agenție, inițial am crezut că e ceva campanie de promovare, cu vloggeri și bloggeri cunoscuți care gătesc rețete pentru un plus de awareness. Ceea ce mi se pare o idee super interesantă și cred că ar merge pusă în practică, ca să ajungă anumiți oameni, ale căror rețete chiar îți ies, la cât mai multă lume.

După ce am încercat-o pot spune că e cea mai simplă și rapidă rețetă pe care am făcut-o. Desigur, trebuie să respecți întocmai cantitatea de ingrediente și modul de preparare. E chimie pură. Bucătărie e chimie, dacă vrei să-ți iasă rețetele. Contează și tipul de ingrediente, dar și proporția lor.

Așadar, tot ce ai nevoie pentru această tartă cu lime:

 • 250 de grame de biscuiți digestivi (eu am luat de la LIDL, marca lor specială, căci au o compoziție untoasă și se leagă foarte bine, ceea ce am observat că e fix ce trebuie pt blatul tartei)
 • 100 de grame de unt topit (ca sălegi biscuiții pisați pt blat)
 • 1 lingură de cacao
 • 1 conservă de lapte condensat (aici Prăjiturela are mai multe explicații și recomandări de branduri în funcție de magazin) – eu am laut de la ProdLacta Brașov din Auchan – susținem și economia locală și știu că au super produse
 • 250 de ml de smântână de frișcă (am folosit LaDorna)
 • zeama și coaja de la 4 Lime-uri

Și asta-i tot. Ca ingrediente.

Apoi, pașii sunt super simpli:

 1. Pisezi biscuiții și-i faci praf și pulbere. Îi amesteci apoi cu cacao.
  tarta cu lime biscuiti pisati cacao
 2. Adaugi treptat untul topit ca să se încorporeze cât mai bine și amesteci până când ai o compoziție omogenă
  tarta cu lime biscuiti pisati cacao unt
 3. Întinzi compoziția într-o tavă rotundă. E perfectă una cu fundul detașabil, ca să scoți apoi tarta ușor. Cum eu n-am avut nici tavă rotundă, nici cu fund detașabil și singurele chestii rotunde de la mine din bucătărie sunt oalele de ciorbă și tigăile, am ales cea mai potrivită tigaie și am întins compoziția pentru blat în ea. Mna. În viață trebuie să înveți să te descurci cu ce ai. Și să improvizezi. Practic asta mi-a luat cel mai mult timp.
 4. Pentru cremă amesteci laptele condensat cu smântâna pentru frișcă într-un bol (e super important să fie reci, de la frigider). Ajută la închegare când pui zeama de la lime.
 5. După ce ai omogenizat cele două ingrediente adaugi și zeama de la lime. Care, fiind acidă, îngroașă rapid compoziția. Și o face să stea închegată chiar și atungi când o tai.
 6. Desigur, pentru a se închega cât mai bine, trebuie lăsată câteva ore la frigider. Ca să fiu sigură, eu am lăsat-o peste noapte. Iar de dimineață arăta așa de bine. Și este super gustoasă!
  tarta cu lime in tigaie sectiune

Desigur, procesul de tăiere al primei felii și scoaterea ei din tigaie a fost o adevărată provocare. Dar vai, gustul acela merită tot efortul. Este super răcoroasă și o adevărată încântare pentru papilele tale gustative. Super ușor de făcut și ieftină.

Rețeta de la Prăjiturela, cu o mulțime de explicații despre produsele pe care le folosești, cât și de ce această tartă nu o să-ți iasă cu zeama de la alte fructe, o găsești aici.

tarta cu lime mare

Nu-i așa că arată demențial? Doamne că-mi plouă în gură numai când mă uit la poză. Mă duc să mai tai o felie.

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More