Am făcut primul cozonac moldovenesc din viața mea

by Daniela Bojincă
reteta cozonac moldovenesc daniela bojinca

Sâmbătă, înainte de Paști, am făcut primul cozonac moldovenesc din viața mea. A durat ceva, dar a ieșit super ultra mega gustos. Și pufos. E pufos chiar și în a treia zi după ce l-am făcut.

E fix așa cum mi l-am dorit. Nu suport cozonacul acela de casă care se sfărâmă imediat ce s-a răcit. Așa că mai mereu, de sărbători, eu mâncam cozonac doar în prima seară, când se tăia călduț. Apoi nu mă mai atingeam de el decât dacă-l înmuiam în cana cu lapte.

Cum anul acesta am făcut sărbătrile departe de ai mei, mi-am propus să-mi fac cozonac. Singură. Și tot căutam o rețetă care să fie pentru un singur cozonac, ca și cantități. Și tot ce găseam era pentru o familie întreagă de cozonaci. Și tare îmi era că dacă mă apucam eu să împart și să aproximez cantitățile, nu-mi ieșea absolut nimic. Mai ales când faci ceva pentru prima dată în viață e bine să urmărești instrucțiunile.

După multe căutări pe Google și YouTube, o prietenă moldoveancă, de peste Prut, mi-a recomandat-o pe Valeria de la Valeries Food. A făcut o pască după ea și mi-a zis că are și rețetă pentru un cozonac. Mi s-a părut super ok vibe-ul ei și ce i-a ieșit la final, așa că am zis să încerc. Nu părea prea complicat. Până am ajuns la frământat.

Am folosit aproape întocmai cantitățile ei pentru cozonac. La nuci am pus 250g în loc de 200. Iar când am frământat, la început, pentru că 500g de făină n-au fost suficiente, am mai cernut făină de vreo 4-5 ori, în bol, până să încep să adaug untul, ca să mi se omogenizeze cât de cât.. Probabil e și de la făină, din ce am înțeles de la cei mai experimentați. Ideea e să-ți dai seama să poți să aproximezi. Ulterior, după ce am adăugat untul puțin câte puțin și am frământat pe blatul din bucătărie, nu a mai fost nevoi să adaug făină. Doar ulei, de 2 ori, pe mâini.

reteta cozonac moldovenesc daniela bojinca

Cozonacul a ieșit super pufos. E pufos și după 3 zile. E super gustos. Suficient de dulce. Ce să mai, e perfect. Și cred că am să rămân la această rețetă minunată de azi înainte.

Cum am făcut eu pas cu pas rețeta de cozonac, am pus pe stories pe Instagram, aici. Rețeta Valeriei o găsești aici. Are și video. Prezintă absolut toate detaliile.

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More