Home Filme Sergio – biografia unui diplomat ONU în Irak

Sergio – biografia unui diplomat ONU în Irak

by Daniela Bojincă
sergio vieira de mello netflix recenzie documnetar biografie daniela bojinca blog

Mă uitam aseară prin TOP 10 Today in Romania al celor de la Netflix și am văzut acolo Sergio, pe locul 7. Azi e pe locul 6. Auzisem de el zilele trecute, imediat după ce s-a lansat. Și dacă tot mi-a apărut în cale, așa cum s-a întâmplat și cu alte filme, am zis să-i dau play.

Filmul Sergio este o biografie puțin atipică. Interesectează mai multe etape din trecut cu prezentul lui Sergio din 2003, atât in timpul atentatului în care și-a pierdut viața, cât și în perioada lui de ședere din Irak de dinainte de atentat, ca diplomat ONU.

E interesant cum e construită biografia lui Sergio. Ca un fel de memorie a acestuia care îi trece fugitiv prin fața ochilor în clipele de dinaintea morții. O frântură de aici, o frântură de dincolo. Un moment de fericire de ieri, un moment de tristețe de acum câtiva ani. O decizie greșită care a dus la un nefericit bomboardament. O sumedenie de alte decizii care au schimbat în bine soarta unor oameni. Toate clipele poveștii de viață ca Înalt Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, om printre oameni, tată, soț și amant.

Sergio este o construcție interesantă. Iar interpretarea personajului de către Wagner Moura (pe care probabil îl cunoști din Narcos ca Pablo Escobar), creează un personaj carismatic, întocmai cum a fost Sergio Vieira de Mello.

Relația cu Carolina Larriera

Filmul subliniază câteva momente esențiale și din relația celor doi și povestea lor de iubire. Însă personajul ei nu este unul central. Este un punct din viața lui Sergio. Un punct care i-a adus fericire la capătul lumii.

Un articol interesant scris de Carolina despre Sergio și atentatul din Irak, la 10 ani de la maortea lui Sergio, am citit aici. Te mișcă. E plin de emoție.

sergio vieira de mello netflix recenzie documnetar biografie daniela bojinca blog

Cine a fost Sergio Vieira de Mello?

Dacă nu știi despre Sergio Vieira de Mello, ei bine el a fost Înalt Comisar al ONU pentru Drepturile Omului și omul care a dat un alt sens diplomației. A schimbat această paradigmă prin felul lui de a fi și a luat-o cu el în mormânt. O diplomație orientată spre om și binele lui. O diplomație care a schimbat o mulțime de vieți, dar care i-a adus sfârșitul într-un mod absolut tragic.

Filmul îl găsești pe Netflix, aici. Merită din plin. Desigur, nu e o biografie autentică, așa că îți recomand și documentarul Sergio din 2009, în care protagonistul principal este chiar el, în diverse misiuni, vorbin despre ce înseamnă cu adevărat ONU și cum viața de teren este cea care aduce cu adevărat schimbarea și cea care: „provocările adevărate, dar și roadele activității ONU le găsiți pe teren”, spunea Vieira în încheierea documentarului.

You may also like

Leave a Comment