Mo Filmul – de la emoție, la râs și plâns

by Daniela Bojincă
MO stils (8)-2

Am văzut filmul MO, cu Dana Rogoz în rolul unei studente rebele. Deși, cuvântul „rebelă” pare prea mult spus. MO e pur și simplu o studentă care nu-și găsește locul în care se află.

Am văzut MO, am râs, mi-a plăcut și m-a șocat în același timp. Mi-a lăsat un gol în stomac, mi-a tăiat respirația și m-a blocat undeva în timp, printre neînțelegeri, debusolări și multe întrebări. E unul dintre puținele filme care mi-a rămas întipărit undeva în suflet și i-au crescut rădăcini cu fiecare secvență de intensitate crescută.

MO spune poveste MOnicăi, personajul pe care îl joacă Dana Rogoz, cât și pe a altor studente și, aș îndrăzni să spun, poate chiar suficiente fete de liceu. MO întruchipează o parte din studenție, reală și mai puțin vizibilă. Expusă sau mai puțin expusă văzului și auzului societății.

Prinsă pe ultima sută de metri în sesiunea de iarnă, MO ne trece de la o stare la alta a studentului și gândurilor acestuia: de la copiat, învățat cursurile dintr-un semestru în mai puțin de o noapte, până la domn profesor, ce să facem ca să trecem și noi?.

Doar că lucrurile au o intensitate mai mare decât cea pe care o cunoaște tot studentul. Iar lucrurile sar de la o extremă la alta și treci prin stări de la râs până la șoc intens în doar câteva secunde.MO stils (6)-2

Personal, mi s-a părut că Dana Rogoz a fost de-a dreptul excepțională în rolul studentei, alături de Răzvan Vasilescu în rolul profesorului. Au făcut o echipă excepțională iar asta se datorează și faptului că scenariul a fost scris de către Radu Dragomir, special pentru ei doi, inspirat fiind de un caz real mediatizat al unei studente din Cluj care și-a filmat profesorul în timp ce acesta îi cerea să întrețină relații sexuale pentru promovarea unui examen pe care îl picase trei ani la rând. Practic chimia există încă de la început între actori, cu un scenariu scris chiar pentru Dana Rogoz și Răzvan Vasilescu, iar totul se mulează perfect pe fiecare actor în parte. Ceea ce îți creează o experiență senzațională în fața ecranului.

Filmul MO merită văzut și ca să vezi cât de multe se pot face cu o echipă mică și cu un buget la fel de mic, într-un timp scurt de filmare. E fascinant atunci când lucrurile se întâmplă din pasiune și dintr-o dorință mare de a face ceva frumos, cu un puternic impact emoțional și cu un mesaj care să-ți rămână întipărit undeva în suflet și pe creier. Și e și mai fascinant când asta se întâmplă chiar cu un debut regizoral.

MO stils (3)-2

Iar dacă nu ți-am stârnit încă suficient de mult curiozitatea, să știi că filmul MO a fost selectat în competiția oficială de la Sarajevo iar în România a rulat în avanpremieră la TIFF. MO intră în cinematografe de vineri, 4 octombrie în cinematografele din București și din întreaga țară.


Filmările pentru ”Mo” au avut loc în 2017 și 2018 la București. O producțuie Scharf Film
Production și Strada Film. Director de imagine: Liviu Mărghidan, montaj: Tudor Popescu, sunet:
Marius Stănescu, art director: Gabriel Bucur, costume: Adina Bucur. Film realizat cu sprijinul CNC,
finanțator: Media Investment și Optimum Media.

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More