Home Filme 7 seriale foarte faine cu și despre marile monarhii ale lumii ♥

7 seriale foarte faine cu și despre marile monarhii ale lumii ♥

by Daniela Bojincă
7 seriale despre marile monarhii ale lumii

Am fost pasionată dintotdeauna de monarhii, dinastii și istorie. Mi-a plăcut mereu să aflu cum s-a întâmplat. De ce s-a întâmplat. Și cum am ajuns în zilele noastre de azi și nu altele căci, dacă istoria ar fi avut un cu totul alt curs, prezentul ar fi fost, cu siguranță, altul.

Țin minte că atunci când eram mică și descoperisem istoria antică, o zăpăceam pe maică-mea să-mi cumpere tot ce se putea despre egipteni, romani și greci. Apoi, mai târziu, când am descoperit monarhiile, m-am îndrăgostit de monarhii și arborii lor genealogici. De prinți, prințese, regi, regine, împărați și împărătese. De dramele lor, decizii, intrigi și sorțile pe care le-au avut. Ce m-a fascinat, în adevăratul sens al cuvântului, a fost faptul că dincolo de toate titlurile, obligațiile și așa mai departe, erau niște oameni ca toți oamenii. Cu drame, suferințe, neîmpliniri, boli etc.

Atunci când mă apuc să vorbesc despre câte o monarhie, ei bine vorbesc… nu glumă. Și pare că nu mă mai opresc.

Poveștile lor, ca orice poveste de altfel, sunt fascinante. Și au apărut niște seriale tare faine, care îți creionează și mai bine istoria despre monarhii și ți-o proiectează poate ceva mai clar. Eu le-am văzut, mi-au plăcut și vreau să ți le prezint și ție. Poate nu te-au atras poveștile scrise despre marile monarhii ale lumii, însă cu siguranță o vor face serialele.

Iar după ce în trecut am scris un articol despre 3 filme americane cu prinți și prințese care au fost filmate în România și pe care le-am văzut și mi-au plăcut, am zis să scriu un articol și despre serialele cu și despre marile monarhii ale lumii. Pe care, de asemenea, le-am văzut și le-am plăcut și le-aș recomanda mai departe.

De menționat este faptul că, deși relatează fapte reale, cinci dintre ele nu sunt documentare. Pe alocuri mai prezintă exagerări de dragul artei și al impactului emoțional asupra publicului. Însă, două dintre ele sunt sub formă de documentar și sunt chiar foarte interesante. În special The Last Czars, care are atât istorici și scriitori care prezintă faptele, cât și actori. Așadar, să trecem la cele 7 seriale super faine despre monarhii, pe care le-am ordonat și cronologic, care îți creionează mai bine întâmplările istorice și pe care eu le-am văzut și mi-au plăcut.

7 seriale despre marile monarhii ale lumii

7 seriale despre marile monarhii ale lumii

Să începem.

1. The White Princess / Prințesa Albă – HBO GO

the white princess - printesa alba - elizabeth of york - henry VII - serial monarhii hbo go - daniela bojinca blog

The White Princess / Prințesa Albă o întruchipează pe Elizabeth of York, fiica regelui Eduard IV al Angliei din dinastia de York și a Elizabeth Woodville (Regina Albă –  pentru care există o miniserie tot pe HBO GO; nu am văzut-o încă, dar ar trebui să fie prima cap de listă din punct de vedere cronologic).

Elizabeth of York este mama lui Arthur Tudor, cel care trebuia să fie regele Angliei, a lui Henry Tudor (viitorul rege al Angliei prin prisma morții fratelui său mai mare, Arthur – cel care ajunge marele Henry al VIII-lea al Angliei) și mama lui Magaret Tudor, viitoarea bunică a lui Mary regina Soției.

Serialul o prezintă pe Elizabeth în ascensiunea sa ca regină consortă pe tronul Angliei și relația sa cu Henry al VII-lea al Angliei. Cât și relația cu soacra ei. Soacră ce nici în următorul serial prezentat, care se leagă de acesta din punct de vedere al cronologiei faptelor, nu a avut o relație bună cu soția nepotului său.

Serialul este din 2017 și, din păcate, are doar un singur sezon. Dar e interesant de văzut ca introducere pentru cel de-al doilea serial pe care urmează să-l prezint aici.

2. The Spanish Princess / Prințesa Spaniolă – HBO GO

the spanish princess - printesa spaniola - catherine of aragon - henry VIII anglia - serial hbo go monarhii - daniela bojinca blog

The Spanish Princess este un serial din 2019, prezent pe HBO GO, aflat la primul sezon (abia îl aștept pe următorul), despre Catherine of Aragon și ascensiunea sa în interiorul monarhiei britanice. O monarhie condusă de dinastia Tudorilor (și despre dinastia Tudorilor în sine este un serial, dar n-am apucat încă să-l văd).

Primul sezon o prezintă pe Catherine of Aragon plecând din patria mamă, Spania, spre Anglia, acolo unde avea să se mărite cu viitorul rege al Angliei, Arthur. Însă, la puțin timp după căsătorie, Arthur moare. Nu mai ajunge niciodată rege, iar Catherine of Aragon nu vrea să renunțe la tronul promis încă din fragedă pruncie, tronul Angliei. Fapt pentru care face tot ce îi stă în putere pentru a se căsători cu Henry Tudor, sau marele Henry al VIII-lea după cum a rămas în istorie. Drumul ei este unul dificil, presărat cu foarte multe intrigi, neînțelegeri cu bunica lui Henry, drame și suferințe mai ceva ca la casele obișnuite.

Este un serial care te prinde, e interesant, deloc static și prezintă și puțin plecarea lui Margaret Tudor în Scoția, viitoarea regină a Scoției prin căsătoria cu James IV al Scoției, mama lui James V al Scoției și bunica lui Mary Stuart, sau Mary Queen of Scots a cărei viață și domnie este prezentată în serialul Reign despre care o să vorbesc în rândurile de mai jos.

Mie mi-a plăcut acest serial, îl recomand și abia aștept să apară următorul sezon.

3. Reign – Netflix

reign - queen mary of scots - regina mary a scotiei - serial netflix monarhii - daniela bojinca blog

Reign, de pe Netflix, o prezintă pe Mary Queen of Scots de la adolescență și până în ultima zi din viața sa, cu toate dramele, intrigile de care are parte, răsturnările de situație, comploturile împotriva sa și o mulțime de alte lucruri pline de acțiune.

Personal, viața Mariei a Scoției mi se pare una dintre cele mai triste dar palpitante în același timp. O viață plină de suferințe, mereu fugită dintr-o parte în alta, ascunzându-se de toți cei care voiau să o omoare pentru că era o amenințare pentru Elizabeth I a Angliei, fiica ilegitimă a lui Henry al VIII-lea cu Anne Boylen. Mary, fiind descendentă directă legitimă a lui Henry al VIII-lea, fiind nepoata sa de soră (nepoata lui Margaret Tudor, regina a Scoției, sora lui Henry al VIII-lea), era practic succesoarea legitimă a tronului Angliei. Însă, destinul în cazul acestor monarhii s-a vrut a fi unul foarte dificil de ambele părți: atât pentru Mary cât și pentru Elizabeth.

Serialul începe cu ultimele zile la mănăstire ale lui Mary, acolo unde a stat ascunsă în Franța, până ce a plecat spre palatul regal pentru viitoarea sa căsătorie cu Francis de Valois (Francis al II-lea al Franței), căsătoria cu Lord Darnley (vărul său), nașterea fiului său și moartea sa tragică din 8 februarie 1857.

Serialul Reign este un serial interesant despre unele dintre marile monarhii ale lumii, căci prezintă atât monarhia britanică prin întruchiparea lui Elizabeth I, cât și monarhia Franței și a Spaniei (aceasta din urmă mai puțin, însă). Însă, pe lângă toate lucrurile interesante este unul dintre serialele care mi s-a părut cel mai exagerat și presărat cu lucruri foarte îndepărtate de realitate precum: moartea lui Francis care în film n-are nicio legătură cu realitatea, interpetarea unor revelații ale lui Nostradamus (în realitate se spune că au fost cu totul altfel față de cum au fost prezentate și atribuite personajelor din serial), moartea lui Henry de Valois (regele Franței) este schimbată în serial față de ceea ce s-a întâmplat în realitate, șederea lui Mary la curtea Franței după moartea lui Francis este, iarăși, mult distorsionată de realitate. Plus multe altele.

Apoi, pe alocuri, mi s-a părut static, tras de păr cu multe episoade și abia așteptam să se termine. Însă, ca idee de bază a istoriei e cam pe acolo. E mult dramatizat de dragul artei, mult prea mult aș zice eu.

4. Victoria – HBO GO

vicotoria - regina angliei - serial monarhii hbo go - daniela bojinca blog

Știu, am sărit ceva în timp.

Din seria de seriale, Victoria este printre primele seriale despre marile monarhii cu care am început. A ajuns deja la primele două sezoane și îl aștept cu nerăbdare pe al treilea. Victoria este unul dintre serialele mele preferate.

În serial o avem, desigur, ca personaj principal chiar pe marea regină a Angliei și a tuturor coloniilor dobândite sub domnia sa, regina Victoria. Serialul se axează atât pe principalele evenimente istorice, evenimentele cheie, cât și pe evenimentele de ordin personal din viața Victoriei și anume relația ei cu prințul Albert.

La acest serial cel mai mult mi-au plăcut toate stările prin care trece regina Victoria, de la un simplu copil, către marea regină, un simbol pentru viitoarele monarhii și bunica, stră-bunica și stră-stră-bunica tuturor viitoarelor capete încoronate ale Europei, inclusiv a regelui Mihai I al României. Transformarea mi se pare fascinantă de la un episod la altul. Îndrăzneala și tăria de caracter. Și, poate cea mai importantă – încăpățânarea de a rămâne un simbol în istorie.

La fel ca și în celelalte seriale anterior prezentate, nici acesta nu este lipsit de intrigi, drame personale, naționale și internaționale. E presărat cu de toate, inclusiv cu exagerări istorice, dar într-o măsură ușor sesizabilă. și acceptabilă.

Este unul dintre serialele mele preferate și îl recomand cu cel mai mare drag. Actorii sunt excepționali, cadrele sunt excepționale. Tot ce vrei.

5. The Crown – Netflix

the crown - regina elisabeta a angliei - serial netflix monarhii - daniela bojinca blog

De la regina Victoria trecem la regina Elisabeta a II-a a Angliei. Un alt monarh emblematic și care, de fapt, nu ar fi trebuit să ajungă pe tronul Angliei în mod normal. Însă destinul are o grămadă de lucruri pregătite pentru fiecare dintre noi, inclusiv pentru mai marii conducători.

Serialul The Crown începe din timpul domniei unchiului său, Eduard al VIII-lea, care a ales să abdice  în 1936 pentru că nu i-a fost aprobată căsătoria cu Wallis Simpson care mai fusese căsătorită. Nu respecta învățăturile propriei biserici pe care o conducea, iar clerul nu era de acord cu acest aspect. Așa că unchiul Elisabetei a II-a a Angliei a ales să abdice și să-și trăiască povestea de iubire în voie. Măcar nu s-a revoltat ca Henry al VIII-lea când nu a fost lăsat să divorțeze de Catherine of Aragon și s-a separat de biserica catolică.

Astfel, pe tron urcă fratele lui Eduard al VIII-lea, George al VI-lea al Angliei, tatăl viitoarei regine Elisabeta a II-a a Angliei, care nu avea nicio legătură cu fratele său (care era foarte carismatic, extrem de bun orator și adorat de supuși) prin prisma faptului că nu fusese atât de mult în fața reflectoarelor (poporul trebuia să iubească un cu totul alt personaj) și nu fusese crescut pentru a deveni rege al Angliei.

De aici serialul pune mult accent pe moștenirea pe care George i-o lasă fiicei sale, Elisabeta și continuarea domniei Elisabetei, căsătoria acesteia cu prințul Filip, relația dintre cei doi și chiar abaterea reflectoarelor asupra prințului Filip însuși și a tragediei de care avusese parte după căderea monarhiei din Grecia, din care făcea parte, împreunp cu copilăria sa printre naziști. Toate astea în contextul integrării sale în monarhia britanică și încercarea de a fi acceptat și nu privit ca pe un posibil trădător având în vedere faptul că fusese crescut de sora sa mai mare care a fost căsătorită cu un nazist apropiat lui Hitler.

Serialul ajunge chiar și până la prințul Charles și obsesia prințului Filip de a-l crește în același regim dur, conform teoriei că ce l-a făcut pe el puternic îl va face și pe copilul său. Lucru care n-a fost chiar așa.

Mie îmi plac tare mult și personajele. Mi se par fascinante și tare rău îmi pare că, odată cu trecerea timpului și îmbătrânirea Elisabetei a II-a, o să schimbe actorii, pentru o credibilitate și mai mare.

Apoi, ce e interesant aici e că însăși regina Elisabeta ar urmări serialul și i-ar plăcea, recunoscând și acceptând că unele scene sunt dramatizate de dragul publicului, însă că acesta urmărește în foarte mare măsură cursul istoric și evenimentele reale.

6. The Royal House of Windsor – Netflix

the royal house of windsor - regina elisabeta a angliei - serial netflix monarhii - documentar - daniela bojinca blog

Serialul prezintă sub formă de documentar de data aceasta domnia reginei Elisabeta a II-a a Angliei, viața prințului Charles, intrarea prințesei Diana în familia regală, problemele din interior, momentele istorice cheie și așa mai departe. E un documentar tare interesant, dar care necesită o mai mare atenție decât un serial, fiind mult mai detaliat din punct de vedere istoric și destul de dificil de urmărit printre atâtea evenimente.

Însă îmi place tare mult structura pe care a fost construit. Și deși dificil de urmărit prin prisma volumului mare de informații și evenimente, serialul documentar te prinde.

7. The Last Czars – Netflix

the last czars - romanov - rusia - serial netflix monarhii - daniela bojinca blog

The Last Czars este unul dintre cele mai noi seriale de pe Netflix, apărut în 2019 de foarte puțină vreme. Am început să mă uit la el în weekend și l-am devorat cu totul. Și acesta este tot sub formă de documentar, atât cu istorici care apar și explică evenimentele, intrigile, speculațiile de la vremea respectivă și chiar din prezent, cât și cu actori care joacă rolurile celor din familia Romanov.

Îmi place tare mult ideea asta, de a avea și istorici care apar din când în când și explică evenimentele, cât și partea se actori care te cuprind și mai tare în evenimentele respective și-ți conturează și mai pregnant scena evenimentelor. La fel cum îmi plac și tipurile documentarelor care au imagini reale de la fața locului, precum cel anterior menționat.

Serialul documentar prezintă familia Romanov de la ascensiunea lui Nicolae Romanov pe tronul Rusiei ca împărat și declinul continuu al uneia dintre cele mai mari monarhii și dinastii, dinastia Romanov (care a domnit mai bine de 300 de ani). Cel mai mult se pune accentul în această mini serie pe refuzul lui Nicolae de a se alinia modernității occidentului și menținerea unei monarhii autoritare soldate cu multe evenimente care stârnesc revolta popoprului și a revoluționarilor.

În plus, documentarul o prezintă și pe Anastasia, despre care s-a presupus că a scăpat ajutată de un soldat și care, din cauza evenimentelor tragice la care a fost supusă a înnebunit. Susținând însă în continuare faptul că ea este Anastasia Romanov, mezina familiei Romanov.

Un alt aspect interesant în cadrul acestui serial este prezentarea și conturarea personajului Rasputin prin prisma istoricilor și a scenariului însuși. Și, desigur, a tuturor celorlalte personaje: țar, țarină, copii, decidenți politici, unchiul Serghei și așa mai departe.

E un serial pe care îl recomand. E interesant și merge devorat lejer într-o zi de weekend.

Sper că ți-au plăcut recomandările, așa că spor la vizionat!

Astea sunt cele 7 seriale despre marile monarhii pe care ți le recomand și pe care eu le-am văzut. Mai am câteva filme pe listă despre monarhi și monarhii. Spre exemplu Elizabeth I – Epoca de aur de pe Netflix. Abia aștept să-l văd. Dar acela este un film, nu un serial. Iar momentant sunt prinsă în mrejele serialelor.

Apropo, din punctul meu de vedere merită să ai atât cont de Netflix, cât și cont de HBO GO. Iar pe ambele ai o lună gratuit, ca să vezi ce și cum stă treaba.

You may also like

2 comments

Ivan Magda Liliana ianuarie 16, 2020 - 17:21

Ordinea corecta (cronologic) este Regina alba, Prințesa aibă, Printesa spaniola. Pacat daca n-ai vazut Regina albă. Ar fi fost 8 seriale.

Reply
Daniela Bojincă ianuarie 17, 2020 - 23:11

Da, tot îmi propun să văd și Regina Albă. Toată lumea îmi spune că este foarte frumos!
Mulțumim pentru ordinea cronologică, sigur o să-i ajute și pe ceilalți cititori care o să dea peste acest articol.

Reply

Leave a Comment