Lapte din fulgi de ovăz – gata în 5 minute

by Daniela Bojincă
Published: Last Updated on
lapte din fulgi de ovaz

Astăzi am făcut în casă lapte din fulgi de ovăz. În perioada asta am încercat tot felul de trucuri de a economisi banii, iar laptele din fulgi de ovăz făcut în casă pare o afacere super bună.

Asta pentru că o pungă de ovăz costă undeva la 2 lei, iar pentru aproximativ jumătate de litru de lapte am folosit cam 50 de grame de fulgi de ovăz. 4 lingurițe de zahăr brun de la Muscavado Dark Brown (e foarte fain, aromat, se găsește în Carrefour, 4-5 lei 500 de grame și am înțeles că-l recomandă și Jamie Oliver ca fiind super bun). Și câțiva ml de apă de la chiuvetă (să zicem 50 de bani :))).

Laptele de ovăz ca atare este bun. Merge băut direct așa. Noi însă am vrut să punem și puțin lapte de cocos că aveam, pentru aromă, cât și zahăr brun aromat. Și a ieșit senzațional. Data viitoare vrem să încercăm cu fulgi de cocos și fulgi de ovăz, direct + esență de vanilie.

lapte din fulgi de ovaz

Ingrediente pentru lapte din fulgi de ovăz

– 4 părți de apă rece (noi am folosit pahare – 4 pahare)
***Important e ca apa să fie rece. Eu am băgat-o la congelator vreo 30 de minute, cât să se răcească foarte bine, dar să nu înghețe. Dacă apa nu e rece, atunci când amesteci la blender fulgii de ovăz cu apa, compoziția se îngroașă și se face gelatinoasă.

– 1 parte fulgi de ovăz (1 pahar)

Poți să folosești căni, linguri, polonice, ce vrei tu, doar să respecți proporția de 4 la 1.

Mod de preparare lapte din fulgi de ovăz

1. Pui apa la răcit jumătate de oră în congelator (într-o sticlă, ceva), 30 de minute, cât să se răcească, dar să nu înghețe.

2. Pui 4 părți de apă în blender.

3. Pui o parte de ovăz.

4. Pornești blenderul la o viteză medie pentru 30 de secunde.

5. Strecori apoi printr-un tifon pus într-o sită peste o pâlnie, într-o sticlă, sau în ce vrei tu, compoziția din blender ca să îți rămână doar laptele.

6. Ulterior am adăugat 4 linguri de lapte de cocos și 4 lingurițe de zahăr brun Muscavadă care se găsește în Carrefour și Auchan (în hypermarketuri). Am vrut să-i dăm o aromă mai specială.

Poți blendui separat niște fulgi de cocos cu apă, ca să iasă laptele și uleiul din ei și să adaugi ulterior peste laptele din fulgi de ovăz. Poți să adaugi și o esență de vanilie. Vrem să încercăm data viitoare așa.

Rezultatul a fost unul super gustos. L-am băut pe nerăsuflate și abia aștept ziua de mâine. Ca să fac altul. Poți să-l prepari super rapid și ușor înainte de micul dejun, cu apa pusă în prealabil de seara la frigider. Eu am pus-o la concelator ca să grăbesc puțin lucrurile, ca era prea caldă chair și apa rece de la chiuvetă.

Mai jos sunt story-urile cu laptele meu de cocos, în urma cărora mi-au comentat câțiva oameni la stories și m-au întrebat cum se face acasă lapte din fulgi de ovăz.

Iar dacă ar fi să fac un calcul, paharul de ovăz e cam 0.2 lei. Apa am zis 0.5 lei. Zahărul să mai fie și el vreo 0.1 lei cu indulgență :)). Iar laptele de cocos hai să zic tot 0.2 lei. Deci 500 ml de lapte, 1 leu. Nu e rău, zic :D.

Mai fac chestii prin bucătărie. Poți să vezi aici.

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More