Home Bucătărie Am descoperit rețeta perfectă de clătite

Am descoperit rețeta perfectă de clătite

by Daniela Bojincă
cover clatite cu fanta

Da. Am descoperit rețeta perfectă de clătite. Cu fanta. Bine, acum e perfectă pentru mine, nu știu pentru alții. Dar au ieșit super pufoase și moi și delicate așa, nu știu cum să zic. Au ieșit perfecte.

Prima dată când am făcut clătite, singură, acum vreo 4 ani, îmi aduc aminte că am plâns. Pentru că nu erau deloc așa cum îmi aminteam eu clătitele făcute de mama sau de bunica. Pur și simplu nu ieșeau. Erau tari, deloc pufoase și na, oribile. Deși le-am făcut după rețeta de acasă. Poate nu o mai fi fost făina bună, sau ceva. Habar n-am. Cert e că au fost un dezastru.

Dar de atunci am tot căutat să fac clătitele perfecte. Potrivite gustului meu, care să aibă o textură pufoasă, să fie subțiri și foarte moi și dulci și aromate, nu doar aluat la tigaie pe care să o ung cu gem. Și în sfârșit mi-au ieșit. Fix așa cum îmi doream.

Bine, de la a doua încercare au ieșit din ce în ce mai bune. Dar mofturoasa din minte tot nu era mulțumită. Erau bune, dar nu perfecte. Iar oltenii nu acceptă ceva mai prejos decât perfecțiunea.

Pentru această rețetă, trebuie să recunosc că am tot testat cu anumite ingrediente, fără anumite ingrediente și, în cele din urmă, am făcut o combinație care a ieșit după cum urmează, așa că las ingredientele mai jos. Nu de alta, dar nu prea țin minte chestii de genul și uit mereu cum am făcut un lucru.

reteta clatite cu fanta

Ingrediente pentru clătie perfecte cu fanta:

  • 400 g de făină (am cernut făina – am înțeles că iese coca mai pufoasă dacă o cerni)
  • 300 ml de lapte (călduț)
  • 500 ml de fanta (la temperatura camerei)
  • 3 linguri de zahăr
  • 2 gălbenușuri
  • 2 albușuri
    (da, sunt două ouă, dar le-am separat în 2 ingrediente pentru că se folosesc diferit)
  • 1 esență de lămâie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 linguriță de sare

Așaaaaaaaaaa. Acum, modalitatea de preparare, ca la orice aluat de clătite, nu-i deloc dificilă.

Pașii pentru prepararea clătitelor cu fanta sunt super simpli

  1. Am cernut făina într-un bol mare.
  2. Am adăugat 300 de ml de lapte călduț și am omogenizat compoziția
  3. Am adăugat apoi 500 de ml de fanta și am omogenizat din nou compoziția cu un tel
  4. Am adăugat apoi gălbenușurile de ou, zahărul, esența de vanilie și zahărul vanilat și am omogenizat bine de tot compoziția cu un tel
  5. Într-o farfurie am bătut albușurile de ou cu o linguriță de sare până s-au făcut spumă și s-a întărit. Fix ca la prăjiturile în care se bate albușul de ou și când întorc castronul nu trebuie să pice spuma de ou. Face clătitele mult mai pufoase.
  6. Am încorporat apoi spuma de ou în aluatul de clătite, cu un tel, până s-a omogenizat bine compoziția șia. devenit foarte aerată (începe să facă bule la suprafață)
    aluat clatite perfecte cu fanta
  7. Apoi am încins o tigaie unsă cu ulei (ung tigaia cu ulei, cu o pensulă, pentru fiecare clătită în parte) și am lăsat clătita cam 2-3 minute pe fiecare parte, la foc mediu. Et voila clătita perfectă.
    clatita in tigaie

Clătitele astea sunt perfecte cu gem, la micul dejun sau ca desert, după masă. Mie îmi plac oricând. Ador clătitele. Mai ales pentru că sunt super simple de făcut. La fel ca tarta de o recomandam săptămâna trecută. Pe care ți-o recomand să o încerci.

Dar să-ți mai las niște poze cu clătitele.

Sper să-ți placă și ție!

You may also like

4 comments

Emilian Robert Vicol mai 9, 2020 - 23:54

Cam scumpe clatitele astea ale tale :)))
Sincer nu am auzit pana acum de fanta in clatite … de curios o sa incerc si eu, eram profesionist la facut clatite (in copilarie) !
Dar de ce nu ai pus si poze/filmari cu incercarile ratate cand ai intors clatita „in aer” 😀 ?

P.S. Sa nu se prinda … o lingura-doua de ulei in aluat, depinde de cat aluat ai facut.

Reply
Daniela Bojincă mai 10, 2020 - 01:14

Nu-s scumpe. Că ouăle le am de acasă, fanta nu-i scumpă la București :)). Laptele la fel. Da, nu știu.
Iar ulei, ca să nu se prindă, ung tigaia cu ulei cu o pensulă înainte de a pune compoziția pt fiecare clătită. Mie nu-mi plac clătitele cu ulei în compoziție. Absolut deloc.
Iar clătita nu o întorc în aer. O iau cu o paletă de lemn, pt că nu se lipește deloc clătita de tigaie (am și tigaie bună). Nu mă pricep la aruncat în aer.
Dar sunt curioasă cum îți ies clătitele astea.

Reply
Dan mai 11, 2020 - 23:04

Arata foarte gustoase, cred ca ma incumet si eu la o incercare 🙂
Apropo de Fanta, cred ca am mai vazut pe undeva o reteta asemanatoare insa cu sifon/apa carbo-gazoasa – si cred ca asta e marele secret 😉 al aluatului, mai putin aroma de portocale din Fanta…

Reply
Daniela Bojincă mai 14, 2020 - 10:11

Da, bunica mea îmi făcea cu apă minerală sau sifon. Și ieșeau super pufoase. Dar ca să iasă pufoase și moi, un secret este și albusul de ou bătut spumă și încorporat ulterior, nu să pui oul cu totul în aluat și să-l încorporezi.
Apoi, aroma aia de portocale din Fanta, efectiv pentru gust. Practic de aia n-am pus apă minerală și am pus Fanta. Ca să fie și carbogazos dar și aromat în același timp.

Reply

Leave a Comment