Home Personal Am făcut un curs de Excel ca să devin un mic Ninja în domeniu

Am făcut un curs de Excel ca să devin un mic Ninja în domeniu

by Daniela Bojincă
curs Excel

Săptămâna care tocmai a trecut, mai exact joi și vineri, am făcut un curs de Excel la muncă. La curs am învățat o grămadă de lucruri utile. Unele le știam, dar nu m-aș fi gândit să le folosesc pentru anumite lucruri, altele habar nu aveam că există. Așa că, după curs, am avut un fel revelație asupra Excelului și m-am simțit ca un mic Ninja în domeniu.

Toate lucrurile alea noi pe care le-am învățat despre Excel parcă formau așa o nouă lume care așteaptă să fie descoperită și explorată dintr-un capăt în altul. Și stăteam și mă gândeam: ok, și acum ce fac cu atât de multe informații? Cum le aplic eu pe toate, ca să nu le uit? Dar stai, funcția aia oare ce făcea mai exact? Hmmm, oare cum am făcut cu căutarea aia automată? Hmmm. 

După curs, acasă, mi-am deschis un fișier pe desktop și am început să mă joc cu chestiile pe care le-am învățat. Le-am luat pe pași, capitol cu capitol, ca să scot din mine un Ninja adevărat într-ale Excelului.  Uneori m-am mai împotmolit, alteori eram în extaz de reușita mea și câteodată nu știam ce să aleg dintre atâțt de mult opțiuni pentru că eu sunt o balanță și îmi e greu să iau o alegere atunci când am vreo 3 grafice care mie mi se par utile. Îți dai seama că nu mă pot hotărî. Și mă întreb de ce naiba a trebuit să-mi arate mai multe variante ca să nu pot eu acum să aleg.

Cursul acesta este extrem de util. Afli o grămadă de lucruri noi și variante în care să le folosești. Variante la care, poate, nu te-ai fi gândit înainte. Și-ți ușurează munca și te ajută să faci rapoarte sau să menții anumite evidențe mult mai ușor.

Ce am învățat nou la cursul de Excel?

curs Excel

Cel care a ținut cursul ne-a trecut prin cele mai ușoare și banale lucruri în Excel, cum ar fi funcția today, până la unele mai avansate, cum ar fi funcția VLOOKUP. Am învățat cum să facem graficele mai bine. Cum stă treaba cu concatenarea. Cu formulele și pe unde și cum pot fi folosite ele. Cum stă treaba cu formatarea condiționată și pe unde o putem folosi, tabelare și pivoți.

Și da, nu sunt lucruri pe care nu le-ai putea afla de pe internet. Doar sunt atâtea tutoriale. Doar că uneori pur și simplu nu știi ce trebuie să faci ca să îți ușurezi munca. Și faci manual, fără să știi că există un buton magic care poate face treaba asta în locul tău. Și degeaba există butonul magic, daca tu nu știi că e acolo și nu știi ce tutorial să cauți ca să afli cum poți face mai ușor un lucru.

Practic ăsta a fost cel mai important lucru pe care l-am învățat la cursul de Excel. Care sunt rezolvările la problemele cu care se confruntă oamenii, de obicei, în rapoarte și centralizări, în funcție de domeniul în care activează. Practic, la curs, ni s-au prezentat, în funcție de domeniul nostru, lucrurile pe care le-am putea face într-un raport pentru clienți, astfel încât să prezentăm informația cât mai clar și să ne ușurăm munca cât mai mult. Sau efectiv pentru noi, personal, daca vrem să ne facem tot felul de liste și tabele. Sau cum să centralizăm și să găsim mai ușor anumite informații în centralizator. Cum să remediem automat anumite greșeli și din astea utile.

Poate că nu sună a mare lucru. Dar crede-mă, faptul că vine cineva și-ți prezintă rezolvările tuturor problemelor cu care se confruntă în Excel și pe care nu trebuie tu să stai să le cauți în adâncurile internetului,  e mare lucru. Practic de asta sunt utili profesorii. Îți dau informația direct, apoi o aprofundezi tu. În rest, da, informațiile sunt la un click distanță.

Cu cine am făcut cursul?

Cursul l-am făcut cu Radu de la excelninja.ro. Un orădean tare simpatic și care prezintă lucrurile într-o manieră foarte interactivă. Cu o mulțime de soluții și variante pentru tot felul de lucruri. Iar la sfârșit am primit și un suport de curs, ca să putem să ne sedimentăm și mai bine informațiile și îndrumările primite la curs + videouri, ca să ne amintim exact cum se fac lucrurile.

Cursul a durat vreo 12 ore, timp de 2 zile (6 ore pe zi), cu pauze, glume și multe exemple practice.

Iar la el pe site găsești o grămadă de articole utile despre Excel. Desigur, nu e ca și cum ți-ar prezenta la fix, față în față, cu exemple verbale, dar sunt de mare ajutor. Iar dacă vrei să-ți explice cineva cum stă treaba cu Excelul și să-ți dea niște idei de cum îți poți optimiza lucrările din Excel, dă-i un semn. O să-ți sară în ajutor. Fix ca un Ninja.

You may also like

Leave a Comment