Home Personal Mi-am făcut un calendar hand-made refolosibil

Mi-am făcut un calendar hand-made refolosibil

by Daniela Bojincă
calendar refolosibil daniela bojinca blog diy

Pe la începutul lui septembrie, chiar în primul weekend din septembrie, aveam o stare accentuată de plictiseală. Iar ziua de 1 septembrie, sâmbăta, mi-am petrecut-o efectiv stând pe YouTube și uitându-mă la diverse: de la documentare, până la vloguri și, pe seară, am sfârșit cu un DIY despre cum să-ți faci tot felul de lucruri personalizate hand-made precum suport de pixuri, semne de carte și un calendar hand-made refolosibil lună de lună și an de an, până te plictisești de el și vrei să-l schimbi din diverse motive (culori, mărime etc.). O să vezi despre ce vorbesc.

După ce m-am uitat la DIY, am dat repede fuguța până în Pepco (care e chiar vis-a-vis de mine) și mi-am luat toate cele necesare. Trebuie să menționez că am făcut asta în timp record, chiar înainte să se închidă cu vreo 20 de minute. 

Apoi am ajuns acasă și m-am pus pe treabă.

Ce ai nevoie pentru un calendar hand-made refolosibil:

  • un tablou A3 (A4 e mult prea mic)
  • hârtie albă A3, în cazul în care tabloul nu are deja una (al meu a avut, spre exemplu)
  • hârtie/carton colorat
  • postit-uri colorate (de dimensiuni mici, cele dreptunghiulare din poza de mai jos)
  • foarfecă
  • scotch/lipici
  • marker nepermanent (pentru whiteboard)

Toate astea m-au dus undeva la vreo 20-30 de lei.

materiale calendar refolosibil diy daniela bojinca blog

Cum se face calendarul hand-made refolosibil:

Foarte simplu. Extrem de simplu. Totusi, o sa-ti ia ceva timp si o sa-ti explic si de ce.

Se scoate hârtia din tablou, iar dacă e colorată pe aprtea din față o întorci invers și folosești partea albă a ei (nu o sa se vadă ce e pe spate, pentru că o să vină chestii aplicate, apoi partea tabloului din spate e închisă la culoare și nu o să se vadă desenele sau scrisul de pe ea).

Pe acea hârtie va trebui să dai niște dimensiuni. Spre exemplu, eu am măsurat fix ca în video pentru că na, eram sigură că sunt măsurătorile corecte. Mai exact, am lăsat 1 cm la margine, apoi 4 cm pentru partea colorată unde avea să fie scrisă ziua și 1 cm de pauză între fiecare căsuță destinată zilei din calendar.

Apoi, tai hârtiile colorate în pătrate cu latura de 4 cm. O să ai nevoie de fix 36 de pătrate. Spre exemplu, eu pentru fiecare zi am folosit câte o culoare. Luni – roșu (pentru că luni), Marți – galben, Miercuri – verde Joi – mov, Vineri – albastru, Sâmbătă – roz și Duminică – portocaliu. Dar poți să le combini în ce mod vrei tu și cu ce culori îți plac ție. Eu am zis că o să încerc să fac și unul sub formă de mozaic, cu culorile amestecate.

Pătratele colorate le lipești apoi în pătratele de pe hârtie pe care tocmai le-ai obținut dând dimensiunile de mai sus. Le lipești fie cu scotch (cum am făcut eu – dai scotchul în două ca să ai parte lipicioasă pe ambele părți și să se prindă și de pătratul colorat și de hârtie), fie cu lipici (și e mult mai simplu, doar că eu n-am mai găsit lipici în Pepco la ora aia, înainte de închidere.

Ulterior nu-ți rămâne decât să lipești postit-urile colorate (am folosit aceleași culori enumerate mai sus) și să montezi la loc tabloul.

Iar ca să fie refolosibil, scrii cu markerul nepermanent (pentru whiteboard) pe geamul tabloului, în dreptul pătratelor colorate și ale postit-urilor, precum în poza de mai jos. De șters se șterge extrem de rapid cu un șervețel normal. Iar pe spațiile libere (cele 4-5 care rămân), poți scrie ceva mesaje, sau chestii de făcut, sau ce vrei tu, ca să-ți personalizezi calendarul cum ai chef lună de lună.

Et voila, ai un calendar hand-madeb pe care poți să îl scrii singur în fiecare lună. Și colorat. Și drăguț. Eu mi-s tare mândră de el.

calendar refolosibil daniela bojinca blog diy

Dacă vrei să vezi și vizual cum se face calendarul, îți las videoul Andreei Balaban, de unde de altfel m-am inspirat și eu. Calendarul e la minutul 9:20. Dar te sfătuiesc să te uiți și la restul chestiilor, pentru că-s la fel de interesante.

Sursă YouTube (user Andreea Balaban)

You may also like

Leave a Comment