Home Blogging Când spun București, la ce te gândești?

Când spun București, la ce te gândești?

by Daniela Bojincă
bucuresti

Când spun București, la ce te gândești? Desigur, dacă ești din România, primul lucru care îți va veni în minte e faptul că-i capitala țării. Orașul ăla mare, înspre care mai toți tinerii se îndreaptă. E un fel de tărâmul tuturor posibilităților pentru România. La orașul cu cele mai multe evenimente de tot soiul și alte din astea.

Dar dacă ai fi străin? Dacă ai fi străin și ți-aș spune numele de București, la ce te-ai gândi? Cu ce iese Bucureștiul în evidență? Cel face pe străin să exclame: „Aaah, București, orașul ăla în care se practică X lucru și-n care musai vreau să ajung”?

Micul Paris? Să fie oare ăsta singurul lucru cu care vrem să ne identificăm în fața străinilor? Copia unui oraș mai mare? Mi-ar plăcea să cred că poate fi cunoscut și pentru altceva.

Mulți, dar foarte mulți, nici nu știu unde se află pe hartă și ca ar fi capitala vreunei țări, dar să-l mai cunoască pentru vreo activitate faimoasă. Adică așa cum sunt anumite orașe cunoscute pentru numărul mare de oameni care practică ciclism, ori pentru anumite obiective turistice, sau mai știu eu ce altceva.

Mi-ar plăcea ca Bucureștiul, orașul ăsta frumos cu miros de epocă, să ajungă să fie cunoscut în întreaga lume. Să știe aproape oricine că e orașul cutărică, pe care merită să-l vizitezi măcar o dată în viață.

Oare cum ar fi să fie cunoscut pentru activitățile de pe Râul Dâmbovița? Să fie capitala în care poți vâsli pe timp de zi, iar în serile senine de vară să poți viziona proiecții de filme pe apă – un cinematograf pe apă. oare cât de tare ar fi toată treaba asta? O mai fi în vreun oraș vreun cinematograf pe apă?

Există un cinematograf fizic, undeva în ocean, la malul unei insule pustii din Thailanda. Dar proiectii de filme pe apă, constante, seară de seară dacă zona respectivă este acoperită, n-am auzit încă să fie.

Eu una cred că m-aș duce seară de seară să văd filme proiectate pe apă. În primul rând, pentru că mi se pare a fi o experiență interesantă un cinematograf în aer liber, dar nu oricum, ci cu proiecții pe suprafața apei. Și în al doilea rând pentru că ar fi un alt motiv să petrec timpul afară și nu închisă între patru pereți. Mie-mi plac activitățiile outdoors. Sunt fanul lor declarat.

Desigur, îmi susțin în continuare și ideea cu vâslitul. În canoe, canotcă sau orice altceva, barcă din care să se poată vâsli să fie, pentru ocuparea timpului liber și, de ce nu, pentru a pratica sport și în altă manieră decât cea de la sală. Și pentru că nu trebuie să te duci în Deltă să faci asta. Ar fi aici, aproape, la câteva stații de metrou, de tramvai, sau de autobuz.

Iar dacă ideile mele trăsnite nu ție se par chiar așa de trăsnite, ba chiar îți plac ca modalități de ocupare a timpul liber, vreau să te anunț că între 16 și 21 iunie 2015 are loc în București festivalul UrbanFest, în zonele adiacente râului Dâmbovița din București, între Grozăvești și Parcul Național Văcărești, un festival de dezvoltare urbană ce își propune promovarea valorilor europene în domeniul urbanismului și dezvoltării locale sustenabile, ediția de anul acesta având ca temă BlueGreen – Râuri în orașe smart. Adică scoaterea în evidență a rolului râurilor în metropolele moderne, ca factor identitar și de regenerare urbană, în contextul politicii europene de dezvoltare regională.

N-ar strica să ieși din casă și să vezi și tu ce și cum. Programul exact al evenimentului, când poți discuta cu peștișorul de aur să-i spui dorințele tale pentru devoltarea Bucureștiului, cât și alte detalii care te-ar putea interesa, le poți afla aici.

You may also like

7 comments

ratzone iunie 16, 2015 - 00:04

chirie

Reply
Daniela Bojincă - Pishky iunie 16, 2015 - 12:26

Hai măi, Radu… ăsta ar fi ultimul lucru la care m-aș gândi :))!
Altceva, gen, cultural? oa ctivitate, ceva?

Reply
mischatz iunie 16, 2015 - 10:14

tu vrei sa vaslesti pe nasul lui nicolaescu, recunoaste! 😛 :)))))

Reply
Daniela Bojincă - Pishky iunie 16, 2015 - 12:27

Mi-aș dori să nu mai fiu deconspirată. Mulțumesc! =)))

Reply
Loredana iunie 16, 2015 - 11:56

As zice ca exista cateva obiective turistice care ar scoate Bucurestiul din multime, dar ce folos daca nu gasim o cale de a le promova ?!. Si asta n-o putem face tu si cu mine si cu alti zeci de oameni ci trebuie sa vina pe cale „oficiala” pentru ca in final sa se adreseze unui public larg.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky iunie 16, 2015 - 12:28

Da, ai dreptate. Dar dacă tu și cu mine și cu alți zeci de oameni nu facem ceva, nu ne impunem, nu cerem, nu-i stresăm,nu o să vină niciodată nici treaba aia oficială. Știi tu, un impuls generează un alt impuls și tot așa.

Reply

Leave a Comment