Creditele îți dau dureri de cap în fiecare lună? Indiferent ce tip de credit ai contractat: credite de nevoi personale sau credite ipotecare, dacă simți că nu mai faci față datoriilor, înseamnă că trebuie să iei măsuri. Pe românește, poate că ar fi mai bine să strângi puțin cureaua cheltuielilor pentru a-ți restabili fluxul banilor. În momentul în care contractezi un credit bancar pentru a face o achiziție importantă, cum ar fi cumpărarea unei locuințe sau achiziționarea unui automobil, trebuie să faci anumite sacrificii, dacă le pot numi așa. Aceste sacrificii te vor ajuta să achiți creditul fără să intri pe lista neagră a biroului de credite și în același timp, fără ca nivelul tău de trai să aibă prea mult de suferit. Este important ca după contractarea unui credit bancar, stilul tău de viață să nu sufere prea multe modificări, ci din contră, să păstrezi același standard. Însă, când datoria bancară este mare, este firesc să faci câteva modificări. De fapt, ceea ce îți propun este să aplici câteva sfaturi ce țin de educația financiară.
Atunci când achiziționăm sau investim, mulți dintre noi ignorăm educația financiară. Ei bine, cu cât o ignorăm mai mult, cu atât ne afundăm mai mult în datorii. Problemele financiare nu trec de la sine, este important să învățăm să le gestionăm astfel încât să restabilizăm pulsul banilor. În cazul în care simți că nu mai faci față datoriilor, specialiștii din domeniul financiar-bancar îți recomandă să iei câteva măsuri. Aceste măsuri nu sunt deloc ieșite din comun, nu sunt drastice și nu presupun renunțarea la prea multe lucruri.
Iată cum să nu rămâi în urmă cu ratele la creditele de nevoi personale:
1. Cheltuieli reduse
Dacă ai o rată bancară uriașă, o mulțime de cheltuieli obligatorii și tu continui să cheltui bani pe picior mare, atunci situația ta financiară se va degrada din ce în ce mai mult. Fă o listă cu cheltuielile tale lunare și renunță la unele dintre ele. Poate că nu e musai să mai mergi la sală, poți face exerciții acasă sau din contră, poți economisi banii de benzină mergând de 2-3 ori pe săptămână pe jos la serviciu. În acest fel reduci și cheltuielile și-ți menții și sănătatea. Încearcă să nu-ți mai cumperi lunar cele mai scumpe haine, nu te mai lăsa tentat de ultimul smartphone apărut pe piață, dă-l încolo de club de fițe. Cu siguranță ai și cheltuieli care nu sunt atât de importante, renunță la ele și situația ta financiară se va îmbunătăți. Renunță la obiceiurile prin care îți cheltui mulți bani inutil.
2. Suplimentarea veniturilor
Ai o pasiune? Știi să faci ceva foarte bine? Atunci găsește oameni care să te plătească pentru acea muncă pe care o poți presta în afara orelor obișnuite de serviciu. Astfel îți poți suplimenta veniturile și poți scăpa mai repede de datorii. Poți lucra independent fără probleme și poți dezvolta chiar un business, nu știi niciodată unde te duce viitorul. Important este să încerci, să te străduiești și rezultatele nu vor întârzia să apară.
3. Evidența cheltuielilor
Nu-ți ignora cheltuielile. Nu mai cheltui fără să ai un plan stabilit. Atunci când ai datorii, este ideal să îți faci un plan pentru a cheltui doar atât cât îți permite plapuma. Pune pe hârtie cheltuielile obligatorii, alocă-ți un buget pentru cheltuielile neprevăzute și încearcă să nu intri în restul banilor rămași (dacă rămân) pentru nimic în lume. Aceștia vor fi banii economisiți pentru zile negre sau pentru a plăti în avans ratele la creditul bancar.
4. Plata facturilor
Plătește-ți întotdeauna facturile la timp. Nu le uita într-un sertar și nu amâna plata lor voit. De ce să plătești penalizări pentru întârziere, când le poate achita banca pentru tine?! Printr-un simplu serviciu bancar, instituția bancară unde ești client îți plătește lunar în mod automat din contul curent fiecare factură. Nu arunca banii pe fereastră din comoditate.
Ai pus vreodată bani la saltea? Dacă până acum nu ai învățat să economisești bani, poate că ar fi timpul să o faci. Conform unui studiu, ca și tine procedează 70%-80% dintre oameni. Nici ei nu dețin economii pentru situații de urgență, pentru o investiție pe viitor, pentru pensie, pentru plata ratelor bancare sau pentru orice altceva. Oricât de mică ar fi suma economisită lunar, ea contează. Peste câțiva ani, banii economisiți îți pot salva sănătatea, îi poți transforma într-un business sau de ce nu, îi poți folosi drept avans pentru un credit prima casă. Alegerea este a ta, însă important este să economisești. Economisești apoi investești!
5. Atenție la mărunțișuri
Cu toții avem acea atitudine gen: „dă-i încolo de 10 lei, nu mă îmbogățesc, nu sărăcesc”. Este adevărat, dar 10 lei cheltuiți aiurea azi, cu 10 lei mâine și 10 lei poimâine, se adună și-ți fac gaură în buget. Dintr-o dată rămâi fără bani și te întrebi pe ce i-ai cheltuit pentru că nu se vede absolut nimic. Înainte de a cheltui mărunțișul, întreabă-te dacă chiar ai nevoie de ceea ce vrei să-ți cumperi. Nu mai cheltui bani pe lucruri fără valoare. Economiile aduc plus valoare situației tale financiare și te ajută să-ți achiți ratele la creditele bancare mult mai repede.
6. Investește în educație
Conform educației financiare, activele sunt acele investiții aducătoare de profit. Dintre toate investițiile existente pe lume, cel mai important activ este studiul. Investește în educația ta pentru a-ți crește valoarea pe piața forței de muncă. Pregătirea profesională este foarte importantă, iar studiul îți crește capacitatea de a-ți spori veniturile.
Așadar, pentru a nu te îngropa în datorii și pentru a-ți plăti la timp ratele pentru creditul bancar contractat, trebuie să reduci cheltuielile, să cheltui doar atât cât trebuie, să-ți gestionezi timpul astfel încât să-ți poți suplimenta veniturile, să economisești bani și să investești necontenit în educația ta. Cumpără măcar o carte pe lună cu banii pe care îi dădeai pe nimicuri și vei aduce plus valoare pregătirii tale profesionale! Poți începe prin a citi cărțile de educație financiară a lui Robert Kiyosaki.
În timp situația ta financiară se va îmbunătăți considerabil! Nu băncile sunt o problemă, nu creditele îți dau de furcă, ci felul în care îți gestionezi banii și îi cheltui. Schimbarea trebuie să înceapă de la tine!
***Acest articol a fost scris de bloggerița Alina Gheorghe, de la alinagheorghe.ro
9 comments
De acord cu tine, dar nu mi se pare sanatos ca a reaparut creditul doar cu buletinul. Parca ce am trait nu a fost suficient de real ca sa tragem si invataminte.
Da, poate că nu e cea mai bună soluție pentru cei care fac credite.
[…] Creditele bancare de nevoi personale sau ipotecare sunt o realitate a zilelor. Apelăm la ele fiindcă sunt, de cele mai multe ori, singura soluţie pentru a ne îndeplini visurile. Fiecare dintre noi are visuri. Sunt visuri mai mari sau mai mici pe care ne dorim cu orice preţ să le îndeplinim. Şi pentru îndeplinirea lor muncim pe brânci, dar oricât am munci, oricât ne-am strădui, tot n-am reuşi să ne vedem visurile împlinite dacă nu apelăm la un credit bancar. […]
[…] Creditele bancare de nevoi personale sau ipotecare reprezintă o problemă a zilelor noastre. Apelăm la ele fiindcă sunt, de cele mai multe ori, singura soluţie pentru a ne îndeplini visurile. Fiecare dintre noi are visuri. Sunt visuri mai mari sau mai mici pe care ne dorim cu orice preţ să le îndeplinim. Şi pentru îndeplinirea lor muncim pe brânci, dar oricât am munci, oricât ne-am strădui, tot n-am reuşi să ne vedem visurile împlinite dacă nu apelăm la un credit bancar. […]
[…] Creditele românilor de nevoi personale sau ipotecare sunt o realitate a zilelor noastre. Acestea reprezintă de cele mai multe ori singura soluție a românilor de a-și vedea visul împlinit. […]
Cat timp oamenii vor prefera solutia rapida – gen credit doar cu buletinul, nu vor reusi sa aiba parte de liniste cand vine vorba de bani. Alternativa presupune multa munca cu propria persoana – controlul obiceiuirilor financiare, rezistenta in fata impulsurilor de a cumpara pe moment, crearea unui buget personal / de familie. Totul se reduce la obiceiuri, pana la urma.
Da, este absolut adevărat și susțin și această idee. Dar sunt și oameni mult prea comozi care preferă astfel de soluții :).
Foarte util articol! Vă mulțumim că ați scris-o!
Super! Mă bucur dacă ți-a fost util :).