Greşeli intenţionate

by Daniela Bojincă
Published: Last Updated on
greseli

De multe ori sunt maniac în ceea ce priveşte greşelile gramaticale. Anumite greșeli mi se par de neacceptat. Altele, gen o literă mâncată, sunt greşeli acceptabile. Pot accepta că o persoană greşeşte, unele greşeli fiind chiar simpatice.

Ce se întâmplă când, însă, avem parte de greşeli intenţionate?

Personal, ca blogger, mă fac deseori că am greşit. Cam toate aceste greşeli intenţionate se reduc la unicele două motive: SEO și Google. Să vă dau exemplele cele mai la îndemână, cele legate de filme:

  1. Nu-mi plac filmele care au în titlu virgule. De exemplu un film gen “Me myself and Irene”. Totdeauna îl voi scrie aşa, fără virgule. Motivul e simplu: dacă pun virgule nu voi putea pune titlul ca tag pentru că tagurile se despart prin virgule, deci nu voi avea un singur tag, ci două (în acest caz).
  2. Alteori sunt nevoit să scriu greşit, pentru că ştiu că aşa caută lumea. De exemplu, aţi auzit de filmul Ștrumfii? Da, știu, se scrie cu „P”, Ștrumpfii. Dar lumea caută fără. Drept urmare, şi eu am scris fără. Eu vreau să fie corect sau să mă găsească lumea? Iar rezultatele traficului mi-au confirmat faptul că am ales corect.
  3. Tot din cauza Google, repet numele filmului, exact în forma originală, de cât mai multe ori. În loc să pun cuvinte înlocuitoare, gen „pelicula” ori „producţia”, voi pune de fiecare dată titlul. Poate unii cititori vor fi agasaţi de repetarea obsesivă a titlului, dar asta-mi cere google.

Drept urmare, cazul semnalat de Raluca Cincu, cu privire la Tăntălăul si Gogomanul, mi se pare a face parte FIX din această categorie. De obicei nu-mi plac traducerile româneşti, dar în acest caz sunt de partea celor care au făcut traducerea. Deşi forma corectă este Tontălău, majoritatea folosesc, în vorbirea curentă, forma Tăntălău. Puţini ştiu ce este acela un tontălău. Un film având în titlu un cuvânt aproape necunoscut este, din start, un film condamnat la săli goale.

Putea fi găsit alt cuvânt pentru a traduce titlul, de asta sunt convins. Dar sunt la fel de convins că alegerea acestui titlu s-a dovedit a fi extrem de benefică pentru încasări. Cei câţiva intelectuali nemulţumiţi de eroarea gramaticală evidentă oricum nu fac parte din publicul ţintă al acestui film.

Apropo, ce preferăm: să stăm să explicăm fiecărui spectator în parte ce înseamnă un cuvânt sau să explicăm unui intelectual de ce, din punct de vedere comercial, am făcut această alegere? Eu zic că varianta a II-a este din start mai uşoară.

Voi face în continuare greşeli intenţionate. Asumându-mi acest lucru nu înseamnă că îmi cer iertare. Nu am nevoie de iertare. Am nevoie doar să explic alegerea mea. Este exact ca-n situaţia în care cineva îşi ia un pantof galben şi unul roşu: el intenţionat se îmbracă aşa, deşi noi, când eram mici, fusesem învăţaţi altfel.

Apropo, de la un punct încolo îmi dau seama că titlul de greşeli intenţionate este forţat: ar fi o greşeala să acţionez altfel. Ar fi o greşeală să scriu despre Me, Myself and Irene şi să las virgula acolo. Optimizarea s-ar duce de tot, însă, ce-i drept, intelectualii ar fi extrem de fericiţi. Apăi pentru ei scriu, nu?

Emil Călinescu sunt, blogger. Am făcut multe greşeli intenţionate la viaţa mea, două dintre acestea fiind Emilcalinescu.eu şi cinemil.ro. Salutări CINEMILE tuturor!

You may also like

14 comments

Ioana decembrie 3, 2014 - 20:53

Foarte interesant, nu m-am gândit niciodata la asta pănă acum pentru că nu m-a interesat subiectul dar de câteva luni mi-am schimbat atitudinea :)

Reply
Daniela Bojincă - Pishky decembrie 3, 2014 - 21:43

Eu spre exemplu nu comit aceste greșeli :D. Eu scriu fix așa cum se scrie și nu fac greșeli intenționate. Eu le fac pe alea neintenționate. De obicei mănânc sau adaug litere. :))

Reply
discerne decembrie 3, 2014 - 21:56

Daca publicul-tinta al filmului Dumb & Dumber 2 s-a declarat nemultumit de aceasta greseala, inseamna ca inca mai avem ce spera (?). Dar despre filme bune nu scrii, Emil?

Reply
Daniela Bojincă - Pishky decembrie 3, 2014 - 22:19

Păi nu poate scrie despre 20 de filme în același articol. Pe blogul lui Emil vei găsi și găsești și acum articole cu filme bune și proaste. Ambele categorii merită atenție.
Nu poate scrie un articol cu 20 de filme, căci ar fi foarte lung și nu l-ar citi mai nimeni. Mai bine mai multe articole. Părerea mea.

Reply
discerne decembrie 3, 2014 - 22:33

Raportul este de 1 film bun la 4 filme proaste in cele despre care scrie Emil

Reply
Daniela Bojincă - Pishky decembrie 3, 2014 - 22:40

Nu prea cred asta, dar este părerea ta. Emil scrie despre toate filmele pe care le vizionează. Nu ți se pare corect ca atunci când este invitat la vizionarea de presă a unui film, apoi să scrie despre el?
În plus, în recenziile pe care le face, Emil menționează atât punctele slabe, cât și punctele tari (vezi ultimul articol „Paddington”). El spune dacă merită sau nu văzut filmul respectiv, din punctul lui de vedere :).

Reply
discerne decembrie 3, 2014 - 22:50

parerea mea despre ceea ce constituie un argument si ceea ce considera altii ca este un argument sunt foarte, foarte diferite
http://discerne.wordpress.com/2014/12/03/cine-sunt-eu-stefan-alexandrescu-sa-scriu-despre-filmul-romanesc-partea-i-de-la-critica-la-studiu-de-la-cinefag-la-cinefil/

Daniela Bojincă - Pishky decembrie 3, 2014 - 23:04

Nu ai înțeles. Emil nu face un text argumentativ despre ce să vizionezi sau ce să nu vizionezi. Emil își spune părerea personală despre un anumit film pe care l-a văzut. Adică dacă i-a plăcut sau dacă nu i-a plăcut :). Și dacă el îl recomandă sau nu-l recomandă. Asta nu-l face critic de filme. În plus, chiar și părerile marilor critici sunt diferite unele de altele, tocmai pentru să sunt, de cele mai multe ori, pur subiective.

discerne decembrie 3, 2014 - 23:05

ma bucur ca stie si el asta :)

Daniela Bojincă - Pishky decembrie 3, 2014 - 23:09

Normal că știe. Nu a zis niciodată că ar fi critic de film. El este invitat la vizionări de presă și apoi își expune părerea personală, public, pe blog, despre filmul vizionat. Dar nu, nu este critic.

Emil Calinescu decembrie 4, 2014 - 00:02

Comentariul trecut nu s-a luat. Il reiau.

Asadar, eu scriu despre filmele care apar acum in cinematografe. Lumea despre ele cauta. Daca acum apar 5 filme proaste, apai despre ele scriu. De ce apar atat de putine filme bune e alta discutie.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky decembrie 4, 2014 - 12:56

Da, Emil. Cam asta am încercat și eu să explic :)).

Reply
Virgula dintre subiect si predicat - EmilCalinescu.eu iulie 27, 2016 - 19:41

[…] este plina de greseli: unele sunt intentionate, eu fiind printre cei (putini) care au curajul sa recunoasca, altele nu. De fapt, majoritatea […]

Reply
Dumb and dumber TO - Mai tantalau mai gogoman | CinEmil septembrie 12, 2019 - 09:57

[…] O chestie interesanta semnalata de Raluca Cincu, pe care am explicat-o eu la Daniela. […]

Reply

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More