Despre cartea din Autobuz: De obicei veneam la muncă cu metroul. 5-10 minute până la metrou, 20 minute cu metroul și încă 20 de mers pe jos până la birou. Mi se părea că pierd în jur de 1h40′ degeaba. Nu le puteam valorifica în niciun fel. Și îmi place să citesc în metrou. Doar că la orele la care plec eu la muncă de la Politehnică și mă întorc de la Unirii, este suficient de aglomerat încât să mă bucur dacă prind loc lipită de ușă, cumva, în dungă. Nici vorbă să poți citi. Apoi, când a venit vara și s-a mai aerisit cât de cât orașul pentru că au început vacanțele și concediile, am zis că dacă tot am două autobuze care mă iau din fața blocului și mă lasă la 2 minute de birou, să încerc și varianta asta. Așa că mi-am făcut abonament. Fac 30-40 de minute, cel mult. Timp în care doar citesc. Și la dus. Și la întors. Și e atât de plăcut. Fapt pentru care am zis să scriu pe blog despre toate cărțile pe care le citesc în autobuz. Așa a apărut Cartea din Autobuz. Până acum am terminat una, despre care am să și scriu în acest prim articol și sunt pe cale să o termin și pe a doua.
Nu știu cum a apărut cartea asta la mine în casă. Tocmai terminasem de citit cartea despre care am scris anterior (de pus link), Iubirea secretă a Annei Frank (pe care o poți cumpăra de aici) și așteptam să-mi ajungă comanda cărții despre care urmează să scriu, Omul care a cucerit timpul a lui Elan Mastai (pe care o poți cumpăra de aici). Cum nu a ajuns în timp util comanda, mi-am zis că nu pot lăsa o călătorie cu autobuzul spre birou fără să citesc. Așa că m-am dus în biblioteca de pe hol și am dat cu ochii peste cartea asta, care stătea undeva deasupra tuturor cărților noi din bibliotecă.
M-a intrigat că nu știam de unde a apărut acolo și când. Apoi titlul ei, distanța dintre noi, mi-a făcut cu ochiul și-am zis că nu are ce să fie rău. Ori intru în depresie după ce o citesc, ori mă simt mai bine decât înainte. Așa că am băgat-o în geantă și am plecat spre stația de autobuz.
Distanța dintre noi (pe care o poți cumpăra de aici) este o poveste clasică de iubire dintre o fată săracă și un băiat bogat. Cred că ar putea fi făcută o telenovelă din cartea asta, sincer. Bine, viețile oamenilor, în general, sunt niște telenovele, dacă stăm bine să ne gândim. Și, deși clasică, te prinde. Asta și pentru că este foarte ușor de citit, cu dialoguri și descrieri care curg. Am terminat-o foarte repede.
Personajele principale sunt Carmen Meyers și Xander Spence. Ea, fata patroanei magazinului cu păpuși de porțelan. Un magazin destinat oamenilor bogați, dar aflat în prag de faliment. El, băiatul uneia dintre cele mai bogate familii din America, care deținea un lanț hotelier în întreaga lume.
Într-o zi, Xander intră în magazinul de păpuși, ca orice persoană bogată de până atunci. Îi atrage atenția lui Caymen, deși ea refuza să creadă că te poți încrede în oamenii bogați, după ce mulți ani i-a studiat din spatele tejghelei magazinului de păpuși de porțelan al mamei ei. Și, desigur, pentru că aceasta nu provenea chiar dintr-o familie săracă, însă crescuse ca și când ar fi făcut parte dintr-una. Exact ca într-o telenovelă. Se știe săracă, crește săracă, apoi descoperă că lucrurile nu stau chiar așa. Între timp, se îndrăgostește de un prinț pe cal alb.
Însă, ce mi-a plăcut mie la cartea asta, de fapt, este chiar conotația titlului cărții – distanța dintre noi. Nu se referă la o distanță fizică. Nicidecum. Ci la totalitatea lucrurilor mărunte care îndepărtează doi oameni într-o relație. Orice tip de relație. Fie că e vorba de cuvinte, decizii sau grimase pe care le avem față de celălalt la un moment dat. Poate cu intenție, poate fără intenție. E vorba despre direcția în care o iau lucrurile, în urma acțiunilor noastre. De cele mai multe ori ne îndepărtăm unii de alții. Poate de frică. Poate din neștiință. Dar o facem. Despre asta este distanța dintre noi.
Povestea e ca oricare alta. Însă construită diferit. La fel cum iubirea e una singură, însă lucrurile care o formează sunt diferite. (Daniela, filosof contemporan)
Dacă vrei să citești cartea asta, o găsești aici.
P.S. Nu m-a deprimat.
Și uite și niște reduceri la cărți, proaspăt scoase din cuptor, care s-ar putea să te intereseze: