Home Cultură Hai să ne strângem 1 milion la făcut curat în țară

Hai să ne strângem 1 milion la făcut curat în țară

by Daniela Bojincă
1 milion Let`s Do It, Romania daniela bojinca blog 15 septembrie 2018 world cleanup day world waste platform

Hai să ne strângem 1 milion și la făcut curat în țară. Nu pentru ceilalți. Pentru noi în primul rând. Ca să trăim într-un mediu ceva mai sănătos.

Tot aud: vreau aia, vreau ailaltă. Nu-mi place aia, nu-mi place ailaltă. Aia e nasoală, ailaltă e și mai și. Da dincolo e mai bine. Vreau. Vreau. Vreau. Vreau. Ce-ar fi doar să nu mai vrei și să și faci ceva? Fă să fim 1 milion!

Unde? Cum? Când pentru 1 milion?

Pe 15 septembrie are loc la cea mai mare mișcare civică de pe Glob care își propune să curețe România de gunoaie. Sau măcar să o împuțineze. Iar ca această acțiune să își atingă obiectul e nevoie de 1 milion de români care pe 15 septembrie să strângă gunoaie de peste tot din țară.

E vorba de Let`s Do It, Romania! unde participă în jur de 150 de țări din întreaga lumea. Ca să avem o planetă mai sănătoasă. Că doar și planeta asta e fix ca un corp omenesc. Are nevoie să fie îngrijită ca să fie sănătoasă. Pentru noi. Și cred că ar trebui să ne pese mai mult de noi :).

Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populația Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament față de resurse și față de deșeurile generate. Voluntarii mobilizați pe 15 septembrie vor curăța deșeuri a căror cartare sau identificare a mormanelor de deșeuri se realizează cu aplicația de mobil World Cleanup. Toate zonele cu deșeuri sunt încărcate în World Waste Platform, prima bază de date despre deșeuri dezvoltată la scală internațională. Aceasta cuprinde informații despre loc, tipuri, originea deșeurilor pentru analiză și pentru a arăta progresul realizat.

Cum a început totul?

A început prin 2008. când Estonia a organizat prima Zi de Curățenie Națională. reușind să mobilizeze vreo 50 de mii de voluntari într-o singură zi. Bine,  asta și pentru că estonieii au o altfel de cultură și sunt mult mai implcați civic decât restul oamenilor pe care i-am cunoscut personal. Estonienii, pentru mine cel puțin, sunt un exemplu de AȘA DA!

Și, în caz că nu știai, România este prezentă în acțiunea asta încă de la început, fiind a patra țară care a organizat o acțiune națională de curățenie. Iar în ultimii 10 ani s-au alăturat vreo 150 de țări care organizează o Zi de Curățenie Națională.

1 milion Let`s Do It, Romania daniela bojinca blog 15 septembrie 2018 world cleanup day world waste platform

Uite de ce trebuie să ne strângem 1 milion:

Pentru că situația privind deșeurile în lume este una destul de îngrijorătoare. Spre exemplu

  • Aproximativ jumătate din cantitatea de plastic care xistă azi e produsă în ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018)
  • Deșeurile din plastic tind să se acumuleze în mijlocul oceanelor. “Insula” din Oceanul Pacific este estimată că ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Franței (între 700,000 și 1,6 million km2). Aproximativ 4 și 12 milioane de tone de plastic ajung în oceane.
  • Din tot plasticul produs vreodată, doar 9% a fost reciclat (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018)
  • Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere pe an și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat
  • România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.

Sursa informațiilor de mai sus – aici.

Așa că dacă te îngrijorează informațiile astea de mai sus. Hai să contribui la o lume mai frumoasă pentru tine. Și pentru cei dragi ție. Dar în primul rând pentru tine.

Cum poți ajuta până pe 15 septembrie?

  • Contribuie la Harta Deșeurilor – descarcă gratuit aplicația World Cleanup de pe AppStore sau GooglePlay si pune online, printr-un singur click, deseurile pe care le gasesti în natura! Cei care au contribuit la Harta Deșeurilor pot câștiga premii în valoare de 17.250 de RON, precum laptop-uri, smartphone-uri și o excursie pentru 2 persoane în România. Cartarea s-a încheiat pe 2 septembrie și sunt peste 1600 de mormane de deșeuri semnalizate.

Harta-Deseurilor-1 milion lets do it romania

Deci da, pe 15 septembrie particip la Ziua de Curățenie Națională. Și mai am nevoie de 999.999 de români care să-mi fie alături. Hai și tu! Înscrie-te pe www.letsdoitromania.roPoți să îți alegi și zona pe care să o cureți prin intermediul aplicației World Cleanup.

Sursă YouTube (user LetsDoItRo)

You may also like

Leave a Comment