Home Calatorii Castelul Jidvei, câștigat la un joc de cărți, mi-a adus o experiență amețitoare

Castelul Jidvei, câștigat la un joc de cărți, mi-a adus o experiență amețitoare

by Daniela Bojincă
podgorii jidvei vin premium castelul jidvei traminer sauvignon blanc

E ora 23.26. Iar experiența mea la Castelul Jidvei, un castel cu o poveste extraordinară, câștigat la un simplu joc de cărți, s-a terminat. Și tare rău îmi pare. Atât de rău că mai că mi se întrezărește o lacrimă în colțul ochiului. Iar asta doar pentru că tot ce am trăit aici în ultimele două zile a fost de-a dreptul la superlativ. De la oameni și zâmbetele lor, la multitudinea de vinuri și până la loc în sine. Este de vis tot ce am găsit pe aici. Niște peisaje de-a dreptul mirifice și încântătoare. Îți umplu sufletul de bucurie. Pleci de aici, parcă, mult mai bogat, mai fericit și relaxat. Cum s-ar zice, pleci cu bateriile încărcate și cu și mai multă poftă de viață. Și de vin.

podgorii jidvei vin premium castelul jidvei traminer sauvignon blanc

ATENȚIUNE! ATENȚIUNE! Vinul se bea cu moderație.

Probabil că te întrebi ce-am făcut eu aici la Castelul Jidvei

Și eu stau puțin pe gânduri când vreau să răspund cuiva la întrebarea asta. Și nu pentru că n-aș știi ce-am făcut aici, ci pur și simplu pentru că nu știu exact cu ce să încep mai întâi. Sunt atâtea lucruri extraordinare pe care le-am făcut în aceste două zile, că parcă toate merită să fie pe primul loc când vine vorba de începutul unui povestiri ca la carte.

Miercuri mi-am început ziua cu gașca asta de oameni faini cu care, cel mai probabil, m-ai și văzut prin postări pe Facebook. E aproape imposibil să nu o fi făcut-o. A fost un drum lung, obositor, dar care s-a sfârșit printr-o uimire dumnezeiască în momentul în care am pășit în curtea castelului și în Castelul Jidvei.

Iar uimirea mea dumnezeiască a continuat pe tot parcursul prânzului, că doar a fost în cadrul ăsta de superb.

masa de pranz castelul jidvei

Oh, ca să nu mai spun și de cină. Și nu e că vreau să te oftic sau ceva, dar chiar am luat o cină precum împărații pe vremuri. Sau poate chiar mai bine.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1644515132266791&set=a.424025627649087.105830.100001249598596&type=3

Și pentru că tot am ajuns la Castelul Jidvei, pe care l-aș supranumi Castelul Vinurilor, am degustat și câteva vinuri de excepție din gamele Owner’s Choice și Mysterium, lansate în 2012, ale celor de la Jidvei. Spuma spumelor cum ar veni. Iar dacă vrei să le deguști și tu, te invit să faci asta cu niște prieteni dragi, acasă, pentru că tocmai s-a lansat platforma online Shop Jidvei, de unde le poate comanda oricine foarte ușor, fără să trebuiască să te mai complici cu magazine de specialitate, cunoscute aproape doar de consumatori ai vinurilor premium. Și îți vin și la ușă. Ce poți să-ți dorești mai mult de atât? Poate doar pe cineva care să ți le toarne și-n pahar. Și eventual să-ți recomande niște mâncăruri cu care să le asociezi, ca experiența să fie perfectă.

Iar joi m-am plimbat toată ziua printre cele 2500 de hectare

Și a fost fabulos. M-am bucurat de fiecare frunză de viță de vie pe care am privit-o. De fiecare peisaj din fundal. De fiecare boabă de strugure pe care am gustat-o. De natură în general. De mirosul ăla de struguri copți la început de septembrie. Exact așa cum mă bucuram când eram copilă prin vița de vie de pe deal a bunicilor. Am retrăit o parte din copilărie. O parte din copilărie dusă la superlativ (am repetat la cuvântu ăsta, de numa).

Am avut o zi plină de frumos. De bucurie. Se făcuse vreo 10 dimineața. Eram plecată de vreo 3 ore din cameră și aveam impresia că făcuserăm atât de multe până la ora aia, încât parcă era seară. Minunat, îți spun. Minunat m-am simțit!

traminer sauvignon blanc producere castelul jidvei

De aici se culeg strugurii pentru vinul Traminer + Sauvignon Blanc

După multe degustări, pot spune că am și un vin preferat

În timpul degustării m-am îndrăgostit de un vin din soiuri nobile pure ce amestecă aromele într-o colecție exclusivistă de vinuri de cupaj. Un vin cu arome și buchete complexe. Un vin cu nuanțe de cireșe negre și rodie. Un vin cu arome de fructe galbene și flori de iasomie.

Știu că probabil acum te-am făcut să ridici ușor din sprânceană. Poate ți-am stârnit măcar puțin interesul. Așa că-ți și spun despre ce vin este vorba. Vinul de care m-am îndrăgostit face parte din gama Mysterium, lansată în 2012, un Traminer + Sauvignon Blanc. 

traminer sauvignon blanc castelul jidvei

Ai tinde să crezi că e doar meritul unei recolte sănătoase, al ploii și al soarelui care au avut grijă ca recolta să crească fix așa cum trebuie. Dar trebuie să știi că, în spatele naturii, sau după ea (cum vrei tu să te raportezi), stau o multitudine de oameni dedicați meseriei care combină soiurile astea pure cu foarte multă grijă. Niște vinificatori cu experiență ce „dau naștere” unor vinuri nobile care te ung pe suflet la propriu.

Cu ce mâncare merge vinul Traminer + Sauvignon Blanc?

Am stat de vorbă directorul de vinificație de la Jidvei, un domn care are vreo 45 de ani de vinificație (care anul ăsta a sărbătorit 200 de milioane de sticle vândute de vin Jidvei), pe care eu l-am perceput ca fiind de-a dreptul drăgălaș și mereu dornic să-ți povestească cât de simplu, simplu, simplu e să faci vinul și toate procesele prin care trece până la produsul final. Iar dânsul mi-a spus că cel mai bine vinul Traminer + Sauvignon Blanc din gama Mysterium merge cu orice mâncare cu sos sau chiar înainte de desert, dar niciodată după. Și am să-l ascult pe cuvânt de acum înainte când am să beau un vin la masă. Am să încerc să asociez vinul cu mâncarea preferată, ca experiența să fie absolută. La superlativ. Mega super genial de extraordinară.

A fost o experiență fix ca vinul. Amețitoare

Și nu în sensul că am degustat la vin și am băut până ne-am amețit. A fost amețitoare din perspectiva faptului că ne-am îmbătat cu frumusețe, cu arome și cu gusturi senzaționale, într-un loc de vis. Într-un castel plin de legende și de mistere, asemeni vinului pe care l-am și ales drept preferat. Și în împrejurimile de basm ale acestuia.

Ce Toscana? Hai la Jidvei să vezi frumusețea adevărată!

vin spumant castelul jidvei

Închin acest pahar experienței ăștia fantastice!

Iar la finalul finalului vreau să îți las și acest filmuleț despre cum se face vinul și locul în sine. Asta ca să ai o imagine completă asupra a tot ceea ce a însemnat această experiență. Sunt sigură că o să îți placă.

You may also like

2 comments

Loredana septembrie 8, 2017 - 11:42

Exceptional! Am fost si eu la degustari si la istorii despre vinuri, dar in podgorii nu am fost niciodata.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky septembrie 15, 2017 - 20:32

E o experiență tare faină să vezi și podgoriile!

Reply

Leave a Comment