Home CărțiCartea din autobuz Cartea din Autobuz: Zbor deasupra unui cuib de cuci – Ken Kesey

Cartea din Autobuz: Zbor deasupra unui cuib de cuci – Ken Kesey

by Daniela Bojincă
zbor deasupra unui cuib de cuci ken kesey cartea din autobuz recenzie editura polirom top 10 daniela bojinca blog

Despre cartea din Autobuz: De obicei mergeam la muncă cu metroul. 5-10 minute până la metrou, 20 minute cu metroul și încă 20 de mers pe jos până la birou. Mi se părea că pierd în jur de 1h40′ degeaba. Nu le puteam valorifica în niciun fel. Și îmi place să citesc în metrou. Doar că la orele la care plec eu la muncă de la Politehnică și mă întorc de la Unirii, este suficient de aglomerat încât să mă bucur dacă prind loc lipită de ușă, cumva, în dungă. Nici vorbă să poți citi.  Apoi, când a venit vara lui 2018 și s-a mai aerisit cât de cât orașul pentru că au început vacanțele și concediile, am zis că dacă tot am două autobuze care mă iau din fața blocului și mă lasă la 2 minute de birou, să încerc și varianta asta. Așa că mi-am făcut abonament. Fac 30-40 de minute, cel mult. Timp în care doar citesc. Și la dus. Și la întors. Și prind și loc pe scaun. Și e atât de plăcut. Fapt pentru care am zis să scriu pe blog despre toate cărțile pe care le citesc în autobuz. Așa a apărut Cartea din Autobuz.

Am primit cartea Zbor deasupra unui cuib de cuci a lui Ken Kesey (pe care o poți cumpăra de aici la numai 25 de lei), tot de la Secret Santa, împreună cu cartea Un băiat pe lista lui Schindler  a lui Leon Leyson despre care am scris ultima dată pe blog. Cum ziceam și data trecută, am avut un Secret Santa tare inspirat și care m-a nimerit la fix cu cadoul.

Dacă Un băiat pe lista lui Schindler  a lui Leon Leyson, deși plină de emoție și greoaie prin prisma datelor istorice, am citit-o pe nerăsuflate, ei bine cartea Zbor deasupra unui cuib de cuci a lui Ken Kesey am citit-o extrem de greu. În cele 30-40 de minute, pe care le fac doar dus, mi se părea că abia citesc câteva pagini și nu avansez deloc. Cartea Zbor deasupra unui cuib de cuci  este destul de greoaie atât prin prisma descrierilor foarte lungi, dar care reușesc să te transpună în mijlocul poveștii, cât și prin prisma subiectului în sine.

zbor deasupra unui cuib de cuci ken kesey cartea din autobuz recenzie editura polirom top 10 daniela bojinca blog

Cartea Zbor deasupra unui cuib de cuci (pe care o poți cumpăra de aici la numai 25 de leispune povestea zdruncinătoare a pacienților unui ospiciu condus de o asistentă șefă adeptă a unor metode de tratament barbare precum electrosocurile și lobotomia pentru aceia care îi ieșeau din cuvânt sau îndrăzneau să aibă opinii oarecum diferite de alea sale. Astfel, pacienții se obișnuiseră să-i facă hatârul, să ia pastilele care-i transformau în niște legume și să nu-i iasă din cuvânt. Orice, ca să evite tratamentele de tortură ale domnișoarei Ratched. Asta până când, într-o zi, în secție vine un nou pacient: un condamnat la muncă silnică, domnul Randle Patrick McMurphy, care se opune cu toate forțele sale tiraniei sorei șefe a secției. Acesta încearcă să se revolte indiferent de consecințe și practic asta este înteaga acțiune a cărții – revoltele sale constante împotriva domnișoarei Ratched și influențarea celorlalți pacienți să-i urmeze exemplul.

Cartea este însă povestită de către un alt pacient, care relatează totul văzut din prorpia sa perspectivă, domnul Bromden, un indian surdo-mut care păcălise întreaga echipă medicală ani de zile, el nefiind absolut deloc surdo-mut.

Cum ziceam și mai sus, cartea este destul de greoaie din cauza descrierilor foarte lungi, cât și din cauza subiectului în sine. De asemenea, dialogurile sunt destul de puține și sunt urmate de descrieri stufoase ale personajului Bromden, cel care ne relatează toată acțiunea și încearcă să ne descrie cât mai bine fiecare cadru în parte.

Trebuie să menționez că Zbor deasupra unui cuib de cuci a lui Ken Kesey m-a făcut să plâng în autobuz de câteva ori. Este o carte dură a cărei acțiune nu are cum să nu miște lucruri în interiorul sufletului tău. Tratamentele domnișoarei Ratched, cât și felul în care pacientul Bromden le povestește și le dă viață în rândurile sale sunt devastatoare de-a dreptul. Te răvășesc.

Zbor deasupra unui cuib de cuci a lui Ken Kesey face parte din colecția Top 10+ a celor de la editura Polirom, fiind probabil una dintre cărțile marcante ale literaturii contemporane. Este o carte pe care ți-o recomand cu drag și pe care cred că merită să o citești. Poți să o cumperi online de aici, la numai 25 de lei.

Există și un film, cu același nume, pe care abia aștept să-l văd. Cel mai probabil o să revin cu o recenzie și pentru el. Chair sunt curioasă cum au transpus cartea în film și dacă am priceput același lucru. Din poveștile celor care au văzut filmul și au citit și cartea am înțeles ca merg foarte bine împreună. Înțelegi mai bine toată povestea. Așa că abia aștept să-l văd.

Și uite și niște reduceri la cărți, proaspăt scoase din cuptor, care s-ar putea să te intereseze:

You may also like

Leave a Comment