Home Calatorii Ce poți să vizitezi în Brașov?

Ce poți să vizitezi în Brașov?

by Daniela Bojincă
brasov oras

MAI NIMIC!

Și jur că treaba asta a fost tare frustrantă.

Brașovul e un oraș tare frumos, prin prisma faptului că și-a păstrat clădirile și locurile istorice. E unul dintre acele orașe pe ale cărui străzi îmi place să rătăcesc cu orele: ba să le mai fac o poză, ba să le privesc pur și simplu și să le analizez arhitectura. Mă fascinează clădirile vechi și, în general, cam tot ce are legătură cu trecutul și cu istoria.

De fiecare dată când ajung într-un oraș, caut să-i aflu în primul rând cultura și istoria, abia apoi vizitez și locurile care ar putea fi oarecum comune cu cele din alte orașe precum o cafenea faină și alte din astea.

Înainte să plec în Brașov, am scris articolul acesta, în care vă rugam să-mi recomandați locuri care musai trebuiesc vizitate. Brașovenii, atât pe blog cât și pe Facebook, au sărit care mai de care cu diverse propuneri. M-a bucurat treaba asta enorm de mult, pentru că aveam să văd o grămadă de obiective care mai de care mai frumoase și mai atrăgătoare.

Asta până să ajung în Brașov și să mă duc să vizitez. Nu poți vizita nimic pentru că, din nefericire, toate clădirile istorice sunt ÎNCHISE!

1. Cetatea Brașovului – închisă și în paragină

Prima chestie pe care am vrut musai să o văd a fost Cetatea Brașovului. Mă așteptam să fie ca orice altă cetate din țara asta: frumoasă, pusă la punct și deschisă turiștilor cu sau fără ghid. Când colo, urc o ditamai panta și ghici ce? Dau de o clădire înconjurată de pancarte pe care scria „ATENȚIE! CADE TENCUIALA!!!”. Pe bune? Adică, cu așa ceva vrea Brașovul să fie Capitală Culturală Europeană în 2021? Voi sunteți serioși?

Și să știți că e păcat pentru că, din punct de vedere arhitectural, cetatea e faină. Iar renovată ar fi de-a dreptul demențială.

cetate brasov

2. Turnurile – recondiționate dar închise

Am ajuns din întâmplare pe Strada după Ziduri, care, apropo, e foarte faină. De acolo se urcă și la turnuri (Alb, Negru) și la Bastion. Dar ce să urci la ele? Le poți vedea frumos și de jos și cam atât. Că, dacă urci, riști să dai de ele tot închise. Ele, în schimb, sunt de văzut și de admirat. Dar nu de vizitat, că nu se poate.

brasov turn

3. Muzeele – închise

Sau cel puțin eu, atunci le-am prins închise. Recunosc, pe cel din centru l-am prins deschis (cel de istorie). Doar că, până să mă duc eu la Biserica Neagră și să mă întorc, s-a închis. Ori n-aveau vizitatori, ori habar n-am ce să zic. Până și Muzeul din Târgu-Jiu, unde nu vine mai nimeni, stă mereu deschis în timpul programului.

brasov muzeu istorie

4. Biserica Neagră – tadaaam, deschisă!

Am mai fost acum câțiva ani și era în renovare. Drept urmare, atunci, n-am putut intra. De data asta era deschisă și, fericită că pot vizita și eu ceva în Brașov, am dat 8 lei și am intrat. E frumoasă pe interior: cea mai mare orgă din România, construită de Buchholz (cea mai mare dintre cele făcute și de el), se află acolo; covoare turcești, în dreptul locurilor fiecărei familii în parte și o arhitectură impresionantă. E frumoasă. iar istoria ei e impresionantă.

Cam asta am apucat eu să văd, în pauzele de la un seminar (că de asta am fost la Brașov). Desigur, aș vrea să revin în Brașov, cândva, când or fi toate deschise, dacă nu s-or dărâma până atunci.

brasov biserica neagra

You may also like

10 comments

Adrian Baciu septembrie 17, 2015 - 11:55

…..Dar, poţi „vizita” Coressi Mall !!!!! :)))

Reply
Daniela Bojincă - Pishky septembrie 17, 2015 - 12:04

Nu, te rog! Lasă-mă cu mall-ul! Am mall oriunde, dacă vrea. Am mall vis-a-vis de mine în București :)). Eu când mă cud într-un oraș, mă duc să vizitez chestii cu adevărat interesante, că haine și alte din astea îmi pot cumpăra de oriunde. Locurile Brașovului nu le pot vedea decât în Brașov :)).

Reply
Adrian Baciu septembrie 17, 2015 - 12:14

Normal ! Am zis-o la modul ironic. Eu stau la 30 km., în Sfântu Gheorge, cu greu am putut vizita în timp obiectivele de interes din Braşov.
Dar acum toată lumea pleacă DOAR la cumpărături în Braşov, la Mc D., Eliana, Coresi, etc.
Atât a mai rămas din Braşov !

Reply
Daniela Bojincă - Pishky septembrie 17, 2015 - 12:36

Păi ce să zic, trist! Adică, mă rog, e ok să te duci să faci cumpărături dintr-un oraș mai mare, mai ales că-i și așa aproape, în cazul în care stau într-un oraș mic și nu prea am ce să cumpăr.
E cu dus și întors, treaba asta :).

Reply
Natural septembrie 17, 2015 - 12:43

Vine Piscotelul! Pirjoliti campiile, otraviti fantanile, evacuati copiii si batranii si inchideti muzeele 🙂 Mah, dar sus la litere n-ai fost? Sau pe Strada Sforii si apoi la Scoala Romaneasca?

Reply
Daniela Bojincă - Pishky septembrie 17, 2015 - 14:04

Ba am fost. Tocmai de aia am zis: MAI NIMIC! Iar Școala Românească putea fi vizitate pe exterior.

Reply
Ianolia septembrie 17, 2015 - 12:51

Pacat ca nu ai prins Muzeul de Istorie deschis. Pretul era modic, gen 2 sau 3 lei, pentru studenti si elevi si e super in interior. Iti zice o studenta la istorie ramasa masca. Si gurul inconvenient e ca poti face poze pe ascuns si asta daca ai noroc sa fie tipa plictisita, cel putin la parter.
De Strada Sforii nu ai pomenit sau de cele doua mari porti din Brasov.
La cetate nu am ajuns. Nu stiam pe unde se urca :)).
Nu am prins Biserica Neagra deschisa…niciodata. 🙁
Mai sus de Strada Sforii, cred ca trecand de poarta Elisabeta si sper sa fi nimerit numele portii, este o piata foarte draguta si linistita cu o biserica superba intr-un colt din partea dreapta.
Mi-e ciuda ca nu am urcat pe Tampa, dar mama si sora mea au fost. Privelistea e waw. 🙂

Reply
Daniela Bojincă - Pishky septembrie 17, 2015 - 14:05

Am fost la cele două porți (Ecaterina și Șchei). Eu vorbesc de ceea ce poți vizita. Adică să intri în ele, nu de ceea ce poți vedea pe exterior. E diferență între a vizita și a vedea :D.

Reply
Myaa noiembrie 24, 2015 - 18:43

Patesc acelasi lucru si pot sa ma laud ca merg cam de 2 ori pe an in Brasov :)))) in ultimii 4 ani o singura data am prins Biserica deschisa, ma tot chinui sa o duc si pe fii mea la Prima Scoala Romaneasca dar niciodata nu i deschis….in rest ca si tine sus la cetate inchis ( mai putin restaurantul) ….totul se poate ” vizita” pe exterior doar ….

Reply
Daniela Bojincă - Pishky noiembrie 25, 2015 - 11:39

Aaa, deci nu sunt singura nebună care a observat asta. Mna, păcat. Brașovul chiar e un oraș superb…

Reply

Leave a Comment