Da, examenul de Bacalaureat se apropie și după cum ați văzut deja la știri în anii trecuți, nu iartă pe nimeni. Totuși, eu am dat examenul acum patru ani și încă țin minte că un singur subiect nu m-a speriat deloc: subiectul II. Vă spun imediat și de ce.

Bun, înțeleg că la primul te prind dacă nu ai un vocabular bogat și nu știi sinonimele ”exuberanței”, sau că la subiectul al treilea ți-a picat tocmai singura opera pe care nu ai apucat să o repeți, dar la subiectul II cu ce pot să te prindă? Cu nimic. Este vorba despre părerea ta proprie și personală și atâta timp cât scrii corect gramatical, punctajul primit va fi cel puțin decent. Acum că am reușit să vă induc starea asta pozitivă (sper), iată cum ar trebui să abordați subiectul al doilea de la Bacalaureat astfel încât să scăpați de el cât mai repede, să vă mai creșteți nota și să vă și rămână suficient timp pentru minim trei pagini despre „Luceafărul”:

  1. Ai grijă la structură Ține minte că textul trebuie să aibă patru paragrafe: primul paragraf este introducerea, următoarele două paragrafe reprezintă argumentele (unde tu îți exprimi clar opinia), iar paragraful final este concluzia/încheierea.
  2. Nu te speria de citate Dacă vei primi un citat din Eminescu ce pare extrem de complicat, mai citește o dată. Cu siguranță nu e. În majoritatea citatelor de la Bacalaureat, ideea principală, odată dezbrăcată de toate cuvintele pompoase, este chiar simplă. Printre temele întâlnite cel mai des se regăsesc: iubirea, importanța spunerii adevărului, importanța lecturii, prietenia, importanța unui anumit tip de scriere (jurnal, jurnal de călătorie etc.) și alte câteva asemenea. Odată ce ai descoperit ideea de bază, este mult mai simplu să începi să scrii.
  3. Gândește logic Asta este partea mea preferată! Când vorbesc despre logică, iată la ce mă refer: dacă ai primit să scrii un text argumentativ despre importanța lecturii, doar nu o să te apuci acum să spui că nu este așa și că nu este importantă. Cele două argumente formulate de tine este logic să susțină că da, lectura este extrem de importantă și că o recomanzi tuturor. Că ție ți-a schimbat viața. La fel de importante sunt și iubirea, arta, prietenia, respectul față de vârstnici etc.
  4. Trucuri Începutul textului argumentativ trebuie să îți exprime în mod clar părerea (dacă ești sau nu de acord că…), cele două paragrafe de mijloc ar fi bine să înceapă cu „În primul rând” și cu „În al doilea rând”, iar paragraful final începe cu „În concluzie,” și nu aduce nimic nou, doar îi dă dreptate citatului, proverbului sau lui Caragiale. În plus, „în plus” sau alți conectori sunt bineveniți și ajută textul să curgă, iar ideile tale să devină mai ușor de înțeles.

Acestea au fost cele patru sfaturi ale mele despre textele argumentative de la Bacalaureat. Crezi că îți vor fi de folos? Eu sper că da.

Articolul a fost scris de către Amanda – Editor limba română pentru Liceunet.ro.

P.S.: Am scris un articol și despre cum poți să iei o notă mare la examenul de bacalaureat și cam ce ar trebui să faci la fiecare materie în parte.

Facebook Comments
https://i0.wp.com/danielabojinca.ro/wp-content/uploads/2015/02/bacalaureat.png?fit=650%2C400&ssl=1https://i0.wp.com/danielabojinca.ro/wp-content/uploads/2015/02/bacalaureat.png?resize=150%2C150&ssl=1Daniela Bojincă - PishkyGuest Postbacalaureat,citate texte argumentative,conectori texte argumentative,scriere texte argumentative,sfaturi texte argumentative,structura texte argumentative,texte argumentativeDa, examenul de Bacalaureat se apropie și după cum ați văzut deja la știri în anii trecuți, nu iartă pe nimeni. Totuși, eu am dat examenul acum patru ani și încă țin minte că un singur subiect nu m-a speriat deloc: subiectul II. Vă spun imediat și de ce. Bun, înțeleg...