Home PersonalȘcoala de Șoferi Cum e la 1 an de la permisul auto

Cum e la 1 an de la permisul auto

by Daniela Bojincă
permisul auto 1 an scoala de soferi

Pe 2 octombrie s-a făcut un an de când am luat permisul auto. Sau carnetul de conducere. Sau cum vrei tu să-i spui.

Bine, practic s-a făcut anul pe 4 octombrie, că abia atunci mi-a ajuns permisul auto acasă. Și, deși eu am promovat examenul pe 2 octombrie și e trecută ca dată a eliberării, nu am putut conduce mașina până în data de 4, când l-am primit. Așa că după ce am primit prin poștă permisul (în doar două zile), m-am dus la Dedeman și am luat semne de începător (aka lămâi/mămăligi) și am trecut la volan.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1671284926256478&set=a.424025627649087&type=3&theater

Cum e la 1 an de la permisul auto

Am condus ceva de atunci. Dar nu mult. N-am făcut-o zi de zi, ci doar când mai mergeam în weekenduri pe la Târgu-Jiu și ieșeam cu taică-miu cu mașina. Practic, cu taică-miu în dreapta pot spune că am făcut o a doua școală de șoferi. Și dacă la început îmi tot comenta că ba schimb viteza prea repede, ba prea târziu, ba merg prea încet, ba prea tare, ba iau prea repede piciorul de pe ambreiaj, ba prea încet, acum e și el mulțumit de evoluția mea și mi-a zis chiar weekendul trecut: tată, la cât ai condus tu anul ăsta, ești foarte bine.

Iar să-mi spună taică-miu asta, nu-i chiar de ici de colo. Că omul e pasionat de raliuri, mașini și mecanică, iar toate astea i-au fost și job. Și conduce de hă hă hă. Crecă și când era bunica gravidă cu el, omul conducea acolo. Atât de pasionat e.

Ceea ce mi-a prins foarte bine. Mi-a dat sfaturi care să mă ajute să conduc mai bine, să mă obișnuiesc cu condusul la drum lung și dincolo de granițele orașului. Că eu în timpul școlii n-am ieșit niciodată din oraș. Ceea ce mi se pare o idee de-a dreptul cretină, la nivel de sistem. Pentru că tu, când termnini școala de șoferi, nu prea știi să mergi cu mai mult de 30 la oră, maxim 50 (că na, limită de viteză cu 20 de km mai puțin decât cea noramlă, deci dacă în oraș ai limită de 50 de km/h, tu trebuie să mergi cu 30; și așa e timp de un an de zile, cât ai lămâile/mămăligile alea în geam) și viteza 1, a 2-a, maxim a 3-a.

Mi s-ar părea normal să te scoată câteva ședințe și din oraș. Să mergi și cu un 60-70, să înveți să schimbi vitezele până într-a 5-a și să vezi cum se comportă mașina pe viraje mai strânse sau mai largi, la o viteză ceva mai mare decât aia cu care iei virajul de pe os tradă pe alta în oraș).

Și mi s-ar părea normal să reglementăm cumva limitele alea de viteză, de acum ai 70 în localitate și brusc 30, apoi mai ai 50m de 70 e km și apoi dai în 50. Mi se par absurde. Fă frate o limită pe toată localitatea aia de 2-3 km. Na, ca orice deținător de permis auto care a condus și el ceva acolo, am și eu frustrări. 

permisul auto 1 an scoala de soferi

Cât de mult am condus într-un an

Cum ziceam, n-am mașină în București, Mi se pare o pierdere de timp. Prefer metroul. Apoi, nici bani să-mi cumpăr o mașină n-am avut. Toți banii mei s-au dus pe stomatolog. Prioritatea mea a fost, oarecum, alta. Dar la anul plănuiesc să-mi iau o mașinuță ca să mă pot deplasa când am chef, unde am eu chef în afara Bucureștiului, în weekenduri.

Am condus când mergeam acasă, în weekenduri, cu tata în dreapta, ca să mă învețe chestii și să-mi dea sfaturi și feedback, ca să nu fiu o pacoste și un pericol în trafic. Am făcut drumuri de București – Tg-Jiu, Tg-Jiu – Novaci (spre Transalpina, Rânca, partea aia), prin oraș și de la Tg-Jiu la țară, undeva la vreo 30 de km de Tg – Jiu.

Cum a fost cu tata în dreapta?

Obositor, jur. Și stresant. Aș vrea o diplomă de erou. Dar mi-a prins bine tot stresul lui. Am învățat de ce trebuie să treci schimbătorul prin toate vitezele înainte să oprești și să ajungi frumos în viteza 1, nu să o pui pe liber și să frânezi. Am învățat să simt mașina mai bine și să iau curbele cât mai corect și, cred eu, am învățat să conduc mai bine. 

Așa că dacă ai pe cineva care să te streseze, cu experiență, ia-l în dreapta ta cât de mult poți. O să-ți prindă bine sfaturile, mai ales dacă conduci la intervale mari de timp.

Apoi, să știi că nu permisul auto te face șofer, ci efectiv experiența. Trebuie să conduci cât mai mult ca să înveți să simți mașina și să estimezi corect viteza și toate manevrele pe care le faci pe șosea. 

Și dacă tot am dat-o pe sfaturi, mai am unul. Care cred că e cel mai important. Nu te da mare la volan, niciodată. Așa se fac cele mai mari accidente. Din aroganță. Nu te crede prea bun. Nu exagera cu viteza, nu brusca și nu-i brusca nici pe ceilalți în trafic. Până la urmă e important să ajungi din punctul A în punctul B, întreg. Că ajungi cu 5 minute mai târziu sau mai devreme, e complet irelevant, crede-mă. Și da, știu că timpul contează. Dar e degeaba dacă viața ta se termină dintr-o prostie.

Să știi că am scris o serie de articole
despre experiența cu Școala de Șoferi

care s-ar putea să-ți fie utile.
Click pe mașinuță ⇓scoala de soferi

You may also like

Leave a Comment