Home PersonalȘcoala de Șoferi Școala de Șoferi: De unde și cum învăț legislație rutieră

Școala de Șoferi: De unde și cum învăț legislație rutieră

by Daniela Bojincă
scoala de soferi

Au trecut ceva timp de la ultimul articol pe care l-am scris legat de aventura mea cu școala de șoferi. Dacă am scris despre fișa medicală și importanța orelor de legislație, acum voi scrie despre cum și de unde învăț eu legislație rutieră. Asta pe lângă bazele pe care mi le-am făcut participând la orele de legislație organizate de către școală. Ore la care e cam obligatoriu să participi dacă vrei să intri în orele de condus. Și dacă vrei să vezi de ce sunt atât de importante, ce înveți mai exact acolo și, mai ales, cât de mult înveți în cadrul acelor ore de legislație rutieră, te invit să citești acest articol.

scoala de soferiȘi acum să trecem la subiect și să-ți spun de unde învăț eu legislația.

Orele de legislație și site-ul cu întrebări pe capitole

Când m-am dus la orele de legislație, în prima zi, profesorul de legislație rutieră ne-a recomandat niște site-uri. Site-uri unde putem exersa și sedimenta cunoștințele pe care le acumulăm la ore și de unde, de altfel, putem și învăța.

Unul dintre ele este soferiteste.ro. Iar dacă intri la ei pe site și selectezi categoria pentru care dai de permis, o să-ți apară niște capitole cum ar fi: semnalele polițistului, semnalele luminoase, trecerea la nivel cu calea ferată, indicatoare și marcaje, prioritatea, depășirea etc. Iar în fiecare capitol ai întrebări strict pe tema respectivă ca să îți exersezi capitolul și ceea ce ai învățat. Iar partea și mai faină e că, dacă tu selectezi răspunsul greșit și îi dai OK, îți spune imediat că ai greșit și care era răspunsul corect. Asta ca tu să știi ce ai greșit și de ce și, eventual, să înțelegi care era răspunsul corect. Și data viitoare când îți pică întrebarea respectivă să știi.

soferi teste legislatie rutiera

Eu mi-am sedimentat mult mai bine toate cele învățate la orele de legislație rutieră făcând întrebările pe capitole. Practic, când veneam acasă, ori a doua zi înainte de următoarea oră, făceam întrebările de la capitolele pe care le învățasem în ziua respectivă sau anterioară. Spre exemplu: dacă azi făceam depășirea și prioritatea, când veneam acasă făceam fix capitolele astea. Și am învățat mult mai bine. Pentru că mi-am exersat cunoștințele acumulate. Și cred că asta e una dintre cele mai bune metode de învățare. Sau cel puțin pentru mine așa a fost.

Cărțile de legislație rutieră

Sunt musai să le ai și să le citești, iar apoi să le consulți. Sunt manualele tale. Acestea sunt Noul Cod Rutier pe înțelesul tuturor, unde ai codul rutier explicat frumos, nu în articole de lege care sunt mult mai greu de înțeles dacă nu ești obișnuit cu ele. Iar apoi este Codul Rutier compus din OUG 195 și Regulament. Iar la sfârșit are întrebări și teste. Plus o cărticică bonus cu explicațiile și comentarii ale răspunsurilor corecte. Cărticica este foarte utilă pentru că îți spune de ce, cu explicații din codul rutier, este acela răspunsul.

carti legislatie rutiera

Poți comanda cartea cu întrebări și teste pentru permisul de conducere auto categoria B de aici.

Iar Noul Cod Rutier îl poți comanda de aici.

Iar acum vreau să-ți recomand trei tehnici:

  • fie citești Noul Cod Rutier pe înțelesul tuturor de la cap la coadă, iar apoi Codul Rutier cu OUG 195 și Regulamentul de aplicare al OUG 195
  • fie citești Noul Cod Rutier pe înțelesul tuturor de la cap la coadă, iar apoi reiei fiecare capitol din cartea anterior menționată, îl recitești, iar apoi citești și capitolul aferent din Codul Rutier cu OUG 195 și Regulament;
  • fie citești câte un capitol din Noul Cod Rutier pe înțelesul tuturor și capitolul aferent din Codul Rutier cu OUG 195 și Regulament (Exemplu: primul capitol este cu dispozițiile generale și noțiunile de drum, iar tu citești acest capitol din ambele cărți, apoi treci la următoarele și tot așa).

Noul Cod Rutier pe înțelesul tuturor costă vreo 20 de lei, aici.

Site-ul celor de la Școala Rutieră

ScoalaRutiera.ro mi se pare unul dintre cele mai bune site-uri de unde poți să înveți legislație rutieră și unde pot exersa ceea ce ai învățat făcând întrebări.

Prima dată îți alegi categoria de permis. Apoi intri în cursul de legislație rutieră aferent categoriei tale de permis (B în cazul meu). Cursul de legislație rutieră are 5 mari capitole: curs legislație rutieră, curs de mecanică auto, curs de prim ajutor, curs de conducere ecologică și curs de conducere preventivă. Iar fiecare capitol are mai multe subcapitole atât cu explicații textuale (articolele din lege aferente fiecărui subcapitol luate atât din OUG 195 cât și din Regulament), cât și explicații audio și video 3D, ceea ce mi se pare cel mai tare. Nici nu știi cât de bine poți înțelege un articol de lege greoi când ai o explicație vizuală, în 3D. Apoi ai separat indicatoarele și marcajele, un mediu de învățare cu toate întrebările de pe DRPCIV și răspunsurile lor corecte, Chestionare DRPCIV și pregătirea traseului.

scoala rutiera legislatie rutiera explicatii audio video 3d

Îmi place mult că au explicațiile alea animate, 3D. Iar apoi îmi place și mai mult că au explicațiile textuale luate și puse la un loc atât din OUG 195 cât și din Regulament. Îți e mai ușor să le înțelegi, decât să sari tu de la o pagină la alta să le cauți prin carte. Desigur, nu spun să nu citești cartea. E bine să o citești de la un capăt la altul. Acest site doar îți ușurează foarte mult munca și te ajută enorm.

Chestionare DRPCIV

Chiar dacă nu ai apucat să citești toată cartea, sau să faci toate capitolele de pe site-urile recomandate. Sau de unde mai înveți tu, se presupune că după o săptămână de ore de legislație cam știi câte ceva de la fiecare capitol în parte. Așa că e bine să faci zilnic, sau aproape zilnic, chestionare de pe site-ul DRPCIV. În partea dreaptă, la Servicii online ai secțiunea de Testare examen online. Dai click, îți faci cont în mod gratuit și te apuci și faci chestionare. O să vezi că te va ajuta foarte mult să vezi cât știi, dacă ai lua și unde mai ai de lucrat. Adică ce capitole trebuie să ți le consolidezi mai bine.

Ce nu-mi place la ei e faptul că, dacă greșești o întrebare, nu-ți spune ce ai greșit, ci doar îți spune că ai greșit întrebarea anterioară în bara de sus, cu roșu, unde contorizează răspunsurile greșite și corecte. 

Ce îți recomand eu în cazul în care nu știi un răspuns la o întrebare, ori nu ești sigur, este să o lași la final dând click pe răspund mai târziu. Apoi, când ajungi la cele pe care nu le știi, copiezi frumos întrebarea, o cauți pe google și o să te ducă ori pe e-drpicv ori pe scoalarutiera.ro. Și o să-ți spună care răspunsuri sunt corecte și de ce. Pe ambele găsești absolut toate întrebările și răspunsurile lor corecte. Pe Școala rutieră e fain că ai și explicație video și la răspunsurile întrebărilor. Aceleași din curs, desigur. Dar ți le mai arată din nou ca să înveți până la urmă.

Sau poți să îți iei cartea și să faci chestionarele o dată din carte, iar apoi ai acolo răspunsurile corecte. Costă în jur de 60 de lei, aiciUlterior când faci chestionarele pe DRPCIV sau pe scoalarutiera.ro, poți să te uiți care era răspunsul corect la întrebările greșite, în carte.

Click pe mașinuță pentru alte articole despre școala de șoferi

scoala de soferi

You may also like

5 comments

F septembrie 13, 2017 - 13:14

Buna,cat de mult accent ai pus pe partea de mecanica?

Reply
Daniela Bojincă - Pishky septembrie 15, 2017 - 20:29

Bună! La fel de mult ca pe toate celelalte capitole :). Și am avut 3 întrebări de mecanică la sală.

Reply
Școala de șoferi: Cum a fost examenul teoretic | DanielaBojinca.ro septembrie 26, 2017 - 17:08

[…] departe. Referitor la subiectul învățatului pentru examenul teoretic am scris două articole. Unul despre cum am învățat și de unde. Și altul despre importanța orelor de legislație care pe mine m-au ajutat mult să înțeleg […]

Reply
Radu aprilie 4, 2019 - 18:01

2019 conține răspunsurile corecte dar le explica greșit

Reply
Daniela Bojincă aprilie 8, 2019 - 19:01

Bună, Radu!
Cum adică?
Poți da un exemplu? :))

Reply

Leave a Comment