Home CalatoriiWork and Travel Aventuri cu o spălătorie

Aventuri cu o spălătorie

by Daniela Bojincă
aventura-spalatorie

Am intrat pentru prima dată într-o spălătorie de haine. Și am zis să povestesc despre asta. Că prima dată e mereu o aventură.

Ne-am mutat în sfârșit din cocina în care am stat inițial și pe care oricât ne-am chinuit să o curățim, n-am prea reușit cu fetele. Acum suntem fericite că stăm într-o casă cu pereți proaspăt vopsiți. Fără pânze de păianjeni pe ei. Parchet nou pe jos. Frigider curat. Cuptor cu microunde curat, aragaz (doamne, cât ne-am bucurat când am văzut aragaz cu patru ochiuri și cu cuptor, după ce ne-am chinuit două luni jumate cu o plită pe care trebuia să ne rugăm de apă să fiarbă în 45 de minute…). Și o baie cu o cabină de duș pe care învățăm să o folosim. Dar să vă spun povestea.

aventura-spalatorie

Aventuri cu o spălătorie

Început

Și na, înainte să plecăm de acolo, am zis că nu-i mai dăm proprietare de acolo $1.50 pe mașină, care ni le scoate mai murdare decât le-am băgat noi, spălăm aici unde ne mutăm. Când, ce să vezi, în locul ăsta nu avem mașini de spălat. Trebuie să mergem câteva străzi mai jos, la o spălătorie. Vreo 10 minute dus. Vreo 10 minute întors de mers lejer. Și 4 minute de alergat. Pentru ei e mai comod să spele într-o spălătorie, decât la ei acasă. Pentru mine e mai comod să am mașina de spălat la 2 pași și să nu pierd zeci de minute aiurea, pe drum.

Cuprins – Partea I

În fine. Ni s-a arătat ieri spălătoria cea mai apropiată și am zis să mergem azi să băgăm la spălat. Am luat noi plasele cu haine, am ajuns la spălătorie și dă-i să băgăm la spălat, când, am constatat câteva lucruri:

  1. Nu aveam detergentul cu noi, așa că du-te și mai fă 20 de minute dus-întors ca să iei detergentul.
  2. Spălatul nu mai e $1.50. Ieeeei. E $3.75 pe o mașină mică în care abia dacă intră câteva haine. $4.75 pe o mașină medie în care intră puțin mai multe haine, dar tot puține. Și $6.00 pe o mașină mare, din aia foarte mare. Așa că ne-am zis că no, asta e, s-a dus vremea în care dădeam 50 de cenți fiecare, acum dăm $2.00.
  3. În timp ce să bagi apă peste hainele tale cu detergent, te costă $6.00, să le usuci e doar 25 de cenți. Adică e mai scumpă să bagi 44 de minute apă și să le învârți, decât să bagi 72 de minute aer cald și să le învârți. Practic, apa care curge într-un interval de 44 de minute, e mai scumpă decât aerul pe care îl încălzești 72 de minute. Și da, știu că ultimele 2 fraze sunt fix același lucru, dar eu chiar am vrut să subliniez că apa e mai scumpă cu mult decât aerul.
  4. Apoi, stai așa, că ce ne facem, că noi nu avem 24 de monede de 25 de cenți să băgăm la spălat. Du-te și te milogește la magazinele din jur să-ți schimbe. Pentru că și aici se plâng că n-au și trebuie să cumperi ceva să-ți dea.

Cuprins – Partea II

  1. Când am băgat la spălat, fericite, un program care la cealaltă mașină, de unde stăteam înainte, dura 15 minute, aici ne-a arătat că durează 44 de minute. Așa că am zis să ne întoarcem acasă, mai facem câte ceva. Și ne ducem apoi iar să le scoatem să le băgăm la uscat 6 minute, cât zicea pe foaia aia cu prețurile că durează uscatul.
  2. Am venit acasă, am făcut treabă, ne-am întors la spălătorie, le-am scos din mașină, le-am băgat la uscat. Și, ce să vezi, ne-a arătat că durează 72 de minute. Așa că ne-am întors pentru a treia oară acasă, urmând să le luăm peste 72 de minute din uscător.
  3. Să le scoți din uscător nu e chiar așa ușor. Îți trebuie ceva facultate și, evident, să mai fi fost în spălătorii unde să fi trebuit să te descurci tot pe cont propriu. Uscătorul terminase, dar ușa nu se deschidea. Așa că dă-i și apasă pe butoane. Și, fără să bagi bani în ea, cine s-ar fi gândit că dacă apeși butonul ăla pe care ți-l indica, să scoți hainele, uscătorul de fapt pornește din nou? Nimeni, vă zic eu. Așa că dă și așteaptă alte vreo 30 de minute. Dar Mădălina mea, voinică, a ripostat în fața uscătorului. Așa că a tras de ușa aia până s-a deschis și a scos hainele. Ce să mai, e o adevărată comoară la casa omului. În special când e obosită, nervoasă, a stat aproape 3 ore după ele, a făcut 3 drumuri și nu mai are pic de răbdare să stea după toanele uscătorului.

Încheiere

Hainele le-am scos curate, nu ca dincolo. Am plătit $2.00, dar măcar am avut hainele spălate cu adevărat. Iar în uscător, am dat 25 de cenți, spre deosebire de $1.50 ca dincolo (că era la fel ca spălatul). Și ni le-a scos într-adevăr uscate, calde chiar și aproape călcate. Apoi, am și făcut mișcare în seara asta, cât n-am mai făcut de mult timp. În parc stăteam pe scaune cu orele și operam caruselele, sau ne mișcam între ride-uri. Și ne duceam la muncă cu mașina și ne întorceam tot cu mașina. Acum ne-am plimbat în seara asta cât nu ne-am plimbat toată șederea noastră în SUA (da, exagerez oarecum). Oricum, ne-a prins bine. De fiecare dată observam altceva pe străzile alea. Apoi, am învățat și cum se folosește o spălătorie.

E bine când totul se termină cu bine. Și când înveți lucruri noi. Și când te simți puțin mai deștept decât ieri. Sau decât credeai în general că ești.

The end of story

 

You may also like

2 comments

Loredana septembrie 8, 2016 - 18:43

Asa este viata, o aventura, trebuie sa ne adaptam pe parcurs la noile nevoi si posibilitati. Pana la urma cum se deschide usa la uscator?

Reply
Daniela Bojincă - Pishky septembrie 15, 2016 - 06:04

Tragi de ea ca disperatul până se deschide :))))

Reply

Leave a Comment