Dacă ai ajuns aici, înseamnă că te interesează cum poți să recuperezi taxe federale și statale din SUA, GRATUIT, în caz că ai fost acolo și ai lucrat cu Work and Travel pe vară. Și ÎȚI RECOMAND SĂ CITEȘTI ACEST ARTICOL CAP-COADĂ.

De asemenea, din propria mea experiență de a-i ajuta și pe alții, am să încerc să las în acest articol și câteva chestii care ți s-ar putea întâmpla în caz că nu recuperezi aceste taxe la timp. Sau eventuale dificultăți și impedimente legale cu care te-ai putea confrunta și la care ar trebui să te aștepți din partea birocrației din SUA. Dar nu te speria. Spun asta doar ca să fii foarte atent și să nu le întâmpini.

Eu am fost un caz fericit care a aplicat pentru taxe pe data de 6 februarie 2017 (imediat ce mi-am primit toate W2-urile, dar după multă informare în prealabil pe site-ul guvernului SUA, anume pe IRS, ceea ce îți recomand și ție să faci, ca să fii sigur că totul e ok), mi-au fost acceptate de către IRS pe 7 februarie 2017 (pe undeva pe la pasul 5 o să vezi și cum arată când îți sunt acceptate) și le-am primit pe 20 februarie 2017 (cele federale) și respectiv pe 28 februarie 2017 (cele statale)

bani recuperare taxe sua

E un lucru pe care vreau să-l lămuresc din start.

E legal să recuperezi singur aceste taxe federale și statale?

DAAAAA!!!! ESTE!!!! Pentru că lucrezi cu serviciul guvernului. Singura diferență e că o faci direct tu și nu plătești pe cineva dintr-o agenție să facă treaba asta. Nu-ți trebuie niciun atestat ca să faci asta. Nu trebuie să fii agenție ca să faci asta. E ca și când te duci singur la finanțe să-ți recuperezi niște taxe. Ai avut o perioadă de rezidență în statul respectiv (însuși faptul că ai locuit legal, acolo, la o adresă, înseamnă că ai avut o perioadă de rezidență conform guvernului american)? Ei bine înseamnă că poți să aplici și singur pentru taxe.

Am să fiu sinceră cu tine și am să-ți spun că am stat cu sufletul la gură de frică să nu le primesc, pentru că toată lumea zicea că a aplicat ba cu unii, ba cu alții și lor nu le-au venit, că nu-i legal, că trebuie să aplici cu agenția și așa mai departe. Lucruri care, sinceră să fiu, cred că pornesc din partea agențiilor pentru că pierd o parte din bani (vreo $60 pe puțin pentru fiecare om care nu aplică cu ei și aplică individual – bani care, după ce am văzut ce muncă trebuie să faci, consider că-s cam mulți). Dar Eu mi-am primit aceste taxe. Și încă foarte repede (iar site-ul federal și cel statal îți permit urmărirea taxelor să vezi cam când ar trebui să ajungă la tine și așa mai departe).

După ce am mai discutat cu niște oameni, chiar din interiorul unor agenții și m-au lămurit că e totul cât se poate de legal și că ei tot prin IRS (Internal Revenue Service) le recuperează. Nu au cum altfel decât prin IRS, acest serviciu al guvernului, pentru că el se ocupă de toată treaba asta cu restituirea taxelor. Așa că e legal să o faci și singur direct prin IRS (pentru că lucrezi direct tu cu guvernul, nu altul dintr-o agenție pe care trebuie să-l plătești). Nici tu n-ai cum altfel, decât prin IRS (apropo, tot ce .gov e site al guvernului american). Asta ca să lămuresc treaba asta cu legalitatea și ilegalitatea.

Și, ca să te conving că totul e legal și că eu mi-am primit taxele, am să-ți las pozele cu cecurile, eliberate de statul american. Dacă n-ar fi fost legal, la cât de stricți sunt pe partea asta de legalitate, n-aș fi ținut azi cecurile astea în mână. Și am să explic mai jos care-i faza cu strictețea privind legalitatea și cum ei chiar țin cont de asta.

taxe federale sua
Cecul cu taxele federale
taxe statale sua
Cecul cu taxele statale

Cum recuperezi GRATUIT taxe federale și statale?

UPDATE IMPORTANT:

Cam după 15 martie se percep taxe pentru recuperarea taxelor statale. Așa că cel mai bine ar fi să încerci să le recuperezi înainte de 1-15 martie.

Gata cu introducerea și stabilirea legalității procesului. Zic să trecem direct la treabă. Și am să explic procesul cât pot eu de clar, pe pași.

Pasul 1: INFORMAREA!!!

Chiar dacă citești articol și încerc eu să-l fac cât pot de bine din punct de vedere al calității informațiilor, cred că e musai să te informezi și tu. Și eu am făcut la fel, de pe site-ul guvernamental IRS. Ai acolo secțiunea de Filing. Și secțiuni despre cum să te pregătești, care sunt opțiunile de filing, care sunt serviciile pe care IRS ți le pune la dispoziție ca să-ți recuperezi taxele (TurboTax, TaxSlayer, FreeTaxUSA, TaxAct și multe altele puse la dispoziție de IRS), cum să pregătești recuperarea taxelor și ce se întâmplă după ce ți-ai depus cererea de recuperare a taxelor. Toate astea, cu toate subsecțiunile lor le găsești pe IRS la secțiunea de filing chiar AICI.

irs recuperare taxe sua
Asta trebuie să găsești când dai click pe link-ul propus mai sus către IRS

Pasul 2: Alegerea serviciului pus la dispoziție de IRS.gov pentru recuperarea gratuită a taxelor

Dacă te-ai apucat să citești pe la secțiunea de filing, așa cum ți-am recomandat mai sus, cred că ai observat partea aia cu FREE FILING din secțiunea Your Filing Options. Ei bine, acolo ai două categorii:

 • categoria pentru câștiguri de sub $64.000;
 • categorie pentru câștiguri de peste $64.000.

categorii venit suaTu, la fel ca mine, dacă ai lucrat cu Work and Travel în SUA cred că te încadrezi în prima categorie. Iar acolo vei găsi toate serviciile puse la dispoziție de IRS.gov de a-ți recupera gratuit taxele și am să-ți las un link către ele chiar aici. Dacă dai click pe link-ul pe care tocmai ți l-am lăsat, vei da peste TurboTax, TaxSlayer, FreeTaxUSA, TaxAct și multe altele.

Doar că trebuie să fii atent. Foarte atent!!!

Pentru fiecare serviciu ai niște criterii acolo. Adică ce trebuie să îndeplinești ca să poți să folosești acel serviciu. Unii îți cer să ai între 17 și 50 de ani. Alții să ai peste 52, alții au niște state pentru care nu poți aplica pentru taxele statale prin ei, alții dau taxele statale gratuite numai pentru unele dintre statele americane, alții dau taxele statale numai pentru unele statale fie că îs gratuite sau nu, iar alții dau și taxele federale și cele statale gratuit (pentru orice stat), așa cum este TurboTax, cel prin care am și aplicat și pe care îl și recomand pentru ușurința serviciului de aplicare pentru recuperarea taxelor.

Ca să înțelegi mai bine despre ce vorbesc, am să-ți las un print screen.

servicii recuperare taxe statale si federale

Pasul 3: Completarea datelor pentru recuperarea taxelor federale și statale

Acum că ți-ai ales serviciu, zic să trecem la treabă și să-ți explic câte ceva, din experiența mea legată de completarea datelor. Pentru că eu am folosit TurboTax, am să-ți zic cum e cu TurboTax. Dacă e legal cu ei (că e mare tam tam și pe treaba asta – și e un bullshit), dacă-ți vin taxele (mie mi-au venit) și așa mai departe.

Am să revin puțin la partea de LEGALITATE privind aplicarea cu TurboTax:

 1. În primul rând!!!!!, atâta timp cât se află pe pagina de servicii recomandate de către serviciul de recuperări taxe al SUA (IRS – Internal Revenue Service), înseamnă că-s ok. Altfel, n-ar mai fi lucrat ăștia cu ei.
 2. În al doilea rând!!!!, dacă ai fost în America, cred că știi că americanii sunt super paranoici când vine vorba de respectarea legilor. Și asta mai ales dacă ești străin. Așa că, după completarea datelor și trimiterea cererii de recuperare a taxelor, ți-ar respinge-o (așa cum au făcut cu un amic, dar am să vorbesc despre asta ceva mai jos). Apoi, nu ți-ar trimite taxele, așa cum mi le-au trimis mie dacă, așa cum tot zic unii, e numai pentru rezidenți.
 3. În al treilea rând!!!, faza cu rezidența e un bullshit pe care tot încearcă unii să-l răspândească privind TurboTax pentru că ăștia sunt cei mai ok. Dacă citești legislația pusă la dispoziție de IRS sau TurboTax (că au și ei așa ceva, chiar când completezi ai tot felul de trimiteri către legislație și îți explică ce înseamnă fiecare chestie ca să știi ce să răspunzi în funcție de ce ți se aplică ție), ai să-ți dai seama că atâta timp cât ai locuit în SUA, legal, la o adresă de care guvernul american a știut și ai muncit legal, cu un contract de muncă de care guvernul a știut (înregistrat în baza de date guvernamentală), printr-un program guvernamental, înseamnă că, lunile respective, ai fost un fel de rezident TEMPORARDrept urmare ți se aplică returnarea taxelor prin ei. Dacă n-aș fi fost rezident temporar, ei ar fi observat imediat asta la IRS, cât și cei de la TurboTax și-mi respingeau aplicația pentru că prima dată după trimiterea aplicației e în așteptare, apoi aștepți o zi să o accepte sau să o respingă, iar dacă o acceptă aștepți să-ți vină taxele
 4. NU POȚI APLICA CU EI DACĂ: ai lucrat de la distanță (din România spre exemplu) și angajatorul ți-a plătit niște taxe, așa cum e obligat, statului american. Ca să ți le recuperezi sunt alte proceduri.

Acum, că am lămurit și treaba asta cu legalitatea privind aplicarea prin serviciul TurboTax dar și prin orice alt serviciu oferit de guvern, zic să-ți povestesc câte puțin și despre completarea tuturor chestiilor care sunt cerute.

În primul rând, te întreabă niște date despre tine. Cum ar fi unde ai locuit în SUA, număr de telefon din SUA (eu am pus numărul angajatorului pentru că, în caz că sună, ei știu cine ești și despre ce e vorba – dar nu sună nimeni pe nimeni și nu poți pune decât un nr. de SUA), unde locuiești acum (și ca stat pui Foreign Country – pentru că ai și opțiunea asta), SSN-ul și alte informații din astea personale.

Apoi, informații despre angajator. Și mi-a plăcut la TurboTax, spre deosebire de FreeTaxUSA (prima dată am încercat cu ei, dar nu am trimis cererea pentru că luau taxe pentru taxele statale din Maine), că bagi doar numărul de înregistrare al firmei de pe W2 și ei îți identifică automat toate datele despre firma respectivă. Tot ceea ce trebuie să faci tu, ulterior, este să completezi suma câștigată pentru fiecare firmă în parte, taxele federale luate și cele statale de la fiecare firmă în parte (și pe astea le găsești tot în formularul W2 primit de la angajator). Pentru fiecare firmă în parte introduci separat datele de pe fiecare W2. După ce ai introdus pentru primul angajator, o să vezi că o să te întrebe dacă mai ai vreun W2 de introdus de la alt angajator.

După ce ai terminat cu toate W2-urile, or să-ți ceară informații standard despre cât ai locuit acolo, dacă ai avut asigurare (și ai avut pe lunile lucrate acolo o asigurare oferită de sponsor – tu doar trebuie să bifezi lunile și e important să spui că ai avut și lunile în care ai avut pentru că așa e legal să ai asigurare), dacă ai studiat în SUA, dacă ai beneficiat de credite din SUA, dacă ai avut și alte venituri (n-ai avut), dacă ai avut rezidență (și ai avut pe lunile cât ai locuit la o adresă acolo, în mod legal, cu care erai înregistrat la intrarea în SUA și lunile în care ai avut rezidența asta), dacă ai beneficiat de burse de școlarizare, dacă ai fost condamnat, dacă ai primit ajutoare și tot felul de chestii de genul care să-i ajute pe ei să-și dea seama dacă ești sau nu cetățean, dacă ai fost sau nu rezident și dacă totul este legal. La care e foarte ușor de răspuns pentru că știi ce ai avut și ce n-ai avut, cât ai stat în SUA și așa mai departe. Sunt informații la care n-ai cum să greșești răspunsul.

După ce ai completat tot ce te întreabă ei, îți verifică să fie totul ok, să nu fi omis ceva și treci la partea în care trebuie să spui unde vrei să primești banii. Și aici urmează următorul pas.

Pasul 4: Unde și cum să-ți trimită IRS banii din taxe?

Ai cam două opțiuni mari și tari aici:

 1. Într-un cont bancar din SUA:
  • care trebuie să fie pe numele tău, pentru că altfel banca o vede ca pe o fraudă și trimite banii înapoi către IRS, iar IRS îți ia un comision pentru tot deranjul ăsta care-i destul de mare.
  • trebuie să ai grijă la clauzele din contractul tău cu banca, ca nu cumva să fie aproape de închidere (i s-a întâmplat unui amic), iar IRS să-ți trimită banii către bancă, banca între timp să închidă contul și să trimită înapoi banii către IRS, IRS să-ți ia un comision mare și tu să ai ulterior probleme să nu mai poți să-ți recuperezi taxele nici pe anul ăla nici pe următorii (așa cum amicul ăsta al meu pățește chiar acum – din fericire, am reușit să-l ajut să recupereze taxele federale și doar pentru cele statale vede ca fiind o problemă de ilegalitate din trecut); De ce de ilegalitate? Pentru că dacă banca returnează banii către IRS, guvernul american vede ca ceva necurat la mijloc și-l transformă imediat într-o ilegalitate – asta ca să vedeți cât de repede o dau ei pe ilegalitate și cum, de fapt, TurboTax și procesul prin care îți recuperezi singur taxele sunt legale.
 2. Pe adresa de acasă, prin cec eliberat de stat (eu mi le-am trimis la Târgu-Jiu, după cum puteți vedea în pozele de mai sus cu cecurile, pentru că aia era și adresa din buletin și din pașaport și de pe W2-uri și din DS-uri și am zis să vadă că e totul ok). Sincer, mi-a fost puțin frică. Mă așteptam să se piardă undeva pe drum (pentru că poștă), sau să nu mi le trimită (pentru că aveau de plătit ei taxe poștale – că eu n-am plătit nimic, doar le-a luat maică-mea din poștă). Dar au venit. Și au venit relativ repede (cele federale erau estimate să vină până pe 1 martie, iar cele statale până pe 17 martie – și am zis mai sus când au venit de fapt).

Puțin mai jos am să zic cum poți scoate banii dacă i-ai cerut prin cec.

Pasul 5: Submit your e-file!

Gata. Acum, după ce ți-ai cerut taxele la o adresă, sau în contul bancar din SUA, poți da Submit. Prima dată o să-ți apară ambele ca PENDING, apoi cam a doua zi, dacă nu a treia o să ți se transforme în ACCEPTED sau REJECTED (în cazul în care cei de la IRS au găsit vreo chestie care nu-i pe placul lor). Dar e ok. O să-ți zică care-i faza în neregulă cu el și dacă trebuie să modifici ceva, sau să vezi dacă trebuie să modifici ceva și poți da Submit din nou. O să se rezolve într-un final, dacă e ceva de rezolvat. Asta dacă nu cumva ești într-o situație ca aia de mai sus a amicului meu.

Uite așa mi-a arătat mie la o zi după ce am dat Submit my e-file:

recuperare taxe federale si statale sua

Pasul 6: Cum urmărești unde ți se află taxele și când ar trebui să ajungă?

Și treaba asta este foarte importantă. Pentru că, în caz că ți se dau niște termene și ele nu ajung, te poți duce la poștă să întrebi (în țară, dacă știu ceva), iar apoi să dai mail celor de la IRS care sunt foarte rapizi.

Taxele federale și statale se urmăresc independent și de aici nu mai ai treabă cu serviciul prin care ai aplicat (gen eu cu TurboTax), ci direct cu guvernul și statul în care ai lucrat după cum urmează:

 • Taxele federale le poți urmări direct pe site-ul IRS al guvernului, cu ajutorul SSN-ului, a sumei pe care o ai de recuperat (aia federală totală) și a unei întrebări despre tine (dacă ești singură, căsătorită. bla bla). Poți face asta fix AICI
 • Taxele statale le poți urmări pe site-ul statului respectiv (îl cauți pe google după cum urmează: maine state return sau numele statului unde ai fost tu și ai plătit taxe statale + state return). Site-ul pentru statul Maine este acesta (tot cu extensia .gov – și am fost foarte atentă ca site-urile pe care intru să fie cu această extensie). Procesul este același ca la IRS: SSN, suma și întrebarea respectivă.

Apoi aștepți să-ți ajungă acasă. Și or să-ți ajungă. Dacă mi-au ajuns mie, sigur o să-ți ajungă și ție. Pe mine nu m-a ajutat nimeni. Nu mi-a zis nimeni ce trebuie să completez și unde, ce trebuie să răspund la niște întrebări sau la altele, ci pur și simplu am stat și m-am documentat de pe IRS (conform pasului 1 – am citit tot ce pun ei la dispoziție + ce pune la dispoziție TurboTax și inițial FreeTaxUSA).

Cum poți scoate banii dacă i-ai cerut prin cec, acasă?

Eu am primit două cecuri. Și, când am ales asta, m-am întrebat: Bun, acum dacă n-am cont în SUA că l-am închis, cum naiba îmi scot eu banii de pe cec?

Și am aflat că, cu acele cecuri te duci la BRD (cei care și acordă împrumuturi pentru Work and Travel). Ca să fiu sigură, am sunat la BRD ca să aflu dacă chiar pot să le dau cecurile și ei să-mi dea banii, cât și să aflu care sunt comisioanele.

Mi-au zis că e OK, că acceptă și, ulterior, când am primit cecurile, m-am dus și la bancă. Iar procedeul și treaba cu comisioanele stă în felul următor:

 • deschizi un cont în dolari la BRD pentru care, dacă e să dureze mai mult de o lună, plătești 4 lei administrarea contului pentru o lună; dacă banii intră mai repede, nu plătești nimic și închizi contul gratuit;
 • trebuie să depui în cont, la deschidere, 20 de dolari pe care îi recuperezi când îți scoți și banii intrați de pe cecuri;
 • de așteptat se așteaptă o lună de zile sau maxim două pentru că e un procedeu mai complicat: trebuie să trimită cecurile să fie verificate de fiecare bancă emitentă din state (că nu-s false, bla bla), ei trebuie să trimită banii în țară, ăștia să-i proceseze și ulterior tu să-i scoți – tot procesul ăsta durează în jur de o lună de zile;
 • comisionul se ia pe fiecare cec în parte (federal și statal) și este undeva la 0.5% din sumă (gen 0.5% din 476 de dolari și 0.5% din 206 dolari – în total vin aproximativ 4 dolari – sumă infinit mai mică față de cât cer agențiile, plus că ăia 20 de dolari pe care îi pui în cont îi scoți cu banii care-ți intră, deci nu-i pierzi);

Ceea ce mi s-a părut ok, la sumele pe care le cer agențiile sau alte terțe.

Later UPDATE: După aproximativ 2 luni au intrat și banii și am 683 de dolari în cont.

Alte lucruri pe care ar trebui să le știi despre recuperarea taxelor

 1. Mai repet o dată că totul este legal. Dacă nu ar fi fost, nu le-aș fi primit și mi le-ar fi respins din prima. Ei chiar nu se joacă cu treburile astea, în special când vine vorba de străini.
 2. E important să-ți recuperezi taxele an de an, ca să nu fie probleme ulterioare, pentru că e-file-urile astea se fac în anul curent pentru cel trecut. În caz că nu ai taxele recuperate pe anii trecuți, procesul e ceva mai complicat: în sensul că trebuie să completezi e-file-ul, să-l printezi, să-l semnezi și să-l trimiți prin poștă la IRS.
 3. Termenul limită de filing al e-file-ului pentru anul trecut este 15 Aprilie anul curent!!!! Dacă totuși ai trecut de termenul ăsta, IRS îți mai dă o marjă de vreo 6 luni până pe 15 Octombrie anul curent (dar e șansă să nu-ți mai recuperezi banii – pentru că de ce naibii n-ai completat până în aprilie, nu?);
 4. E important să fii foarte atent la tot ceea ce completezi, fie că iei din W2, fie că sunt acele întrebări standard. Unele întrebări sunt chiar capcană.
 5. E important să-ți urmărești taxele.
 6. W2-urile se introduc manual!
 7.  Ai nevoie de ultimul paychek și Job Offer-ul de la fiecare angajator doar în cazul în care nu ți-a trimis angajatorul W2-ul. Poți lua datele din paycheck: suma totală câștigată, taxele federale totale, taxele federale statale, adresa angajatorului. Și am ai nevoie de niște date pe care le poți lua din Job Offer: Employer identification number (EIN) și Employer state ID (e identic cu EIN, iar la sfârșit îi mai adaugi 00 – nr EIN + 00 la sfârșitul lui). Dacă e vorba de second job și nu ai Job Offer de unde să iei EIN (că e diferit de la un angajator la altul), poți să substitui W2-ul cu formularul 4852 când faci e-file-ul așa cum scrie aiciÎn W2 îți trebuie EIN la e-file și de aia trebuie să-l substitui (ei oricum te au în baza de date la IRS după SSN și nu le trebuie neapărat EIN).
 8. Trebuie să știi că introduci câte un W2 pentru fiecare angajator și poți adăuga mai multe. În fiecare formular de W2 pe care trebuie să-l completezi manual, trebuie să introduci doar datele de pe W2-ul de la angajatorul respectiv, nu sumele totale de pe toate W2-urile.
 9. Serviciile astea de recuperare a taxelor pe care le recomanda IRS îți calculează automat, după ce ai băgat tu datele, care sunt sumele de taxe federale și statale pe care le ai de recuperat. Și după ce mai completezi un W2, îți recalculează conform ultimelor sume adăugate (ți le adună el pe toate). Ulterior o să trebuiască să faci și tu un calcul manual, ca să-l verifici și să confirmi că e ok.
 10. ASTA-I FOARTE IMPORTANT!!!! La un moment o să te întrebe dacă vrei să recuperezi totalul de taxe calculat de IRS ulterior, sau cele introduse de tine. Chiar dacă sunt aceleași sume, sau IRS calculează o sumă mai mare (după o să fie tot aia bună) tu să bifezi că vrei să-ți calculeze IRS, pentru că dacă bifezi să-ți ia în calcul calculele tale conform datelor introduse îți scade 200 de dolari din sumă (habar nu am de ce, n-am elucidat încă misterul, probabil consideră că tu vrei să-l tragi în țeapă, așa că mai bine îi lași pe ei să calculeze ce vor că oricum or să fie corecți).

De ce nu am vrut să-mi recuperez banii prin agenție sau alte terțe?

Pentru că am muncit prea mult pe banii ăia. Și consider că, dacă pot să fac munca asta singură și foarte rapid, nu văd de ce aș plăti pe altcineva să o facă. $60 sau comision din sumă de nu știu cât la sută sunt sume prea mari care nu sunt deloc raportate la munca pe care o fac cei care introduc toate datele. Simple as that. A fost alegerea mea să nu vreau să dau niciun ban agenției sau altcuiva. Și nu cred că-ți strică $60 în plus în buzunar, sau orice altă sumă.

Ai întrebări și ești încă nelămurit de ceva?

Dacă ai întrebări, să știi că eu sunt aici. Poți lăsa un comentariu dacă vrei, sau îmi poți trimite un mail cu întrebările tale și ce ai vrea să-ți explic mai bine (ori mai mult), la adresa de e-mail: contact[@]danielabojinca.ro

Sau du-te pe formularul de contact și scrie-mi întrebările tale acolo. Eu am să-ți răspund cu plăcere și am să te ajut cu tot ce pot.

Facebook Comments
https://danielabojinca.ro/wp-content/uploads/2017/03/bani-recuperare-taxe-sua-573x430.jpghttps://danielabojinca.ro/wp-content/uploads/2017/03/bani-recuperare-taxe-sua-150x150.jpgDaniela Bojincă - PishkyWork and Travelfreetaxusa,irs,recuperare taxe federale sua,recuperare taxe statale sua,recuperare taxe sua,taxe federale sua,taxe statale sua,turbotaxDacă ai ajuns aici, înseamnă că te interesează cum poți să recuperezi taxe federale și statale din SUA, GRATUIT, în caz că ai fost acolo și ai lucrat cu Work and Travel pe vară. Și ÎȚI RECOMAND SĂ CITEȘTI ACEST ARTICOL CAP-COADĂ. De asemenea, din propria mea experiență de a-i ajuta...