Home CalatoriiWork and Travel Cum să recuperezi GRATUIT taxe federale și statale din SUA

Cum să recuperezi GRATUIT taxe federale și statale din SUA

by Daniela Bojincă
bani recuperare taxe sua

!!! IMPORTANT UPDATES !!!

UPDATE 1: Acest articol a fost scris in anul 2017. Fapt pentru care este posibil ca unele informații să nu mai fie chiar de actualitate. Astfel, te îndemn ca pe lângă acest articol să citești și ce scrie pe site-urile respective, recomandate mai jos, cu precădere IRS. Unele lucruri s-au mai schimbat, altele au rămas la fel. E important să te documentezi din cât mai multe părți.

UPDATE 2: Conform mesajelor cititorilor, nicio bancă din România nu mai accepta încasarea cecurilor din SUA (mie în 2017 mi le-a acceptat + le-au acceptat în 2018 și 2019). Fapt pentru care singura variantă rămâne să ai deschis un cont bancar în SUA.

Dacă ai ajuns aici, înseamnă că te interesează cum poți să recuperezi taxe federale și statale din SUA, GRATUIT, în caz că ai fost acolo și ai lucrat cu Work and Travel pe vară. Și ÎȚI RECOMAND SĂ CITEȘTI ACEST ARTICOL CAP-COADĂ.

De asemenea, din propria mea experiență de a-i ajuta și pe alții, am să încerc să las în acest articol și câteva chestii care ți s-ar putea întâmpla în caz că nu recuperezi aceste taxe la timp. Sau eventuale dificultăți și impedimente legale cu care te-ai putea confrunta și la care ar trebui să te aștepți din partea birocrației din SUA. Dar nu te speria. Spun asta doar ca să fii foarte atent și să nu le întâmpini.

Eu am fost un caz fericit care a aplicat pentru taxe pe data de 6 februarie 2017 (imediat ce mi-am primit toate W2-urile, dar după multă informare în prealabil pe site-ul guvernului SUA, anume pe IRS, ceea ce îți recomand și ție să faci, ca să fii sigur că totul e ok), mi-au fost acceptate de către IRS pe 7 februarie 2017 (pe undeva pe la pasul 5 o să vezi și cum arată când îți sunt acceptate) și le-am primit pe 20 februarie 2017 (cele federale) și respectiv pe 28 februarie 2017 (cele statale)

bani recuperare taxe sua

E un lucru pe care vreau să-l lămuresc din start.

E legal să recuperezi singur aceste taxe federale și statale?

DAAAAA!!!! ESTE!!!! Pentru că lucrezi cu serviciul guvernului. Singura diferență e că o faci direct tu și nu plătești pe cineva dintr-o agenție să facă treaba asta. Nu-ți trebuie niciun atestat ca să faci asta. Nu trebuie să fii agenție ca să faci asta. E ca și când te duci singur la finanțe să-ți recuperezi niște taxe. Ai avut o perioadă de rezidență în statul respectiv (însuși faptul că ai locuit legal, acolo, la o adresă, înseamnă că ai avut o perioadă de rezidență conform guvernului american)? Ei bine înseamnă că poți să aplici și singur pentru taxe.

Am să fiu sinceră cu tine și am să-ți spun că am stat cu sufletul la gură de frică să nu le primesc, pentru că toată lumea zicea că a aplicat ba cu unii, ba cu alții și lor nu le-au venit, că nu-i legal, că trebuie să aplici cu agenția și așa mai departe. Lucruri care, sinceră să fiu, cred că pornesc din partea agențiilor pentru că pierd o parte din bani (vreo $60 pe puțin pentru fiecare om care nu aplică cu ei și aplică individual – bani care, după ce am văzut ce muncă trebuie să faci, consider că-s cam mulți). Dar eu mi-am primit aceste taxe. Și încă foarte repede (iar site-ul federal și cel statal îți permit urmărirea taxelor să vezi cam când ar trebui să ajungă la tine și așa mai departe).

După ce am mai discutat cu niște oameni, chiar din interiorul unor agenții și m-au lămurit că e totul cât se poate de legal și că ei tot prin IRS (Internal Revenue Service) le recuperează. Nu au cum altfel decât prin IRS, acest serviciu al guvernului, pentru că el se ocupă de toată treaba asta cu restituirea taxelor. Așa că e legal să o faci și singur direct prin IRS (pentru că lucrezi direct tu cu guvernul, nu altul dintr-o agenție pe care trebuie să-l plătești). Nici tu n-ai cum altfel, decât prin IRS (apropo, tot ce .gov e site al guvernului american). Asta ca să lămuresc treaba asta cu legalitatea și ilegalitatea.

Și, ca să te conving că totul e legal și că eu mi-am primit taxele, am să-ți las pozele cu cecurile, eliberate de statul american. Dacă n-ar fi fost legal, la cât de stricți sunt pe partea asta de legalitate, n-aș fi ținut azi cecurile astea în mână. Și am să explic mai jos care-i faza cu strictețea privind legalitatea și cum ei chiar țin cont de asta.

taxe federale sua

Cecul cu taxele federale

taxe statale sua

Cecul cu taxele statale

Cum recuperezi GRATUIT taxe federale și statale?

UPDATE IMPORTANT:

Cam după 15 martie se percep taxe pentru recuperarea taxelor statale. Așa că cel mai bine ar fi să încerci să le recuperezi înainte de 1-15 martie.

Gata cu introducerea și stabilirea legalității procesului. Zic să trecem direct la treabă. Și am să explic procesul cât pot eu de clar, pe pași.

Pasul 1: INFORMAREA!!!

Chiar dacă citești articol și încerc eu să-l fac cât pot de bine din punct de vedere al calității informațiilor, cred că e musai să te informezi și tu. Și eu am făcut la fel, de pe site-ul guvernamental IRS. Ai acolo secțiunea de Filing. Și secțiuni despre cum să te pregătești, care sunt opțiunile de filing, care sunt serviciile pe care IRS ți le pune la dispoziție ca să-ți recuperezi taxele (TurboTax, TaxSlayer, FreeTaxUSA, TaxAct și multe altele puse la dispoziție de IRS), cum să pregătești recuperarea taxelor și ce se întâmplă după ce ți-ai depus cererea de recuperare a taxelor. Toate astea, cu toate subsecțiunile lor le găsești pe IRS la secțiunea de filing chiar AICI.

irs recuperare taxe sua

Asta trebuie să găsești când dai click pe link-ul propus mai sus către IRS

Pasul 2: Alegerea serviciului pus la dispoziție de IRS.gov pentru recuperarea gratuită a taxelor

Dacă te-ai apucat să citești pe la secțiunea de filing, așa cum ți-am recomandat mai sus, cred că ai observat partea aia cu FREE FILING din secțiunea Your Filing Options. Ei bine, acolo ai două categorii:

 • categoria pentru câștiguri de sub $64.000;
 • categorie pentru câștiguri de peste $64.000.

categorii venit suaTu, la fel ca mine, dacă ai lucrat cu Work and Travel în SUA cred că te încadrezi în prima categorie. Iar acolo vei găsi toate serviciile puse la dispoziție de IRS.gov de a-ți recupera gratuit taxele și am să-ți las un link către ele chiar aici. Dacă dai click pe link-ul pe care tocmai ți l-am lăsat, vei da peste TurboTax, TaxSlayer, FreeTaxUSA, TaxAct și multe altele.

Doar că trebuie să fii atent. Foarte atent!!!

Pentru fiecare serviciu ai niște criterii acolo. Adică ce trebuie să îndeplinești ca să poți să folosești acel serviciu. Unii îți cer să ai între 17 și 50 de ani. Alții să ai peste 52, alții au niște state pentru care nu poți aplica pentru taxele statale prin ei, alții dau taxele statale gratuite numai pentru unele dintre statele americane, alții dau taxele statale numai pentru unele statale fie că îs gratuite sau nu, iar alții dau și taxele federale și cele statale gratuit (pentru orice stat), așa cum este TurboTax, cel prin care am și aplicat și pe care îl și recomand pentru ușurința serviciului de aplicare pentru recuperarea taxelor.

Ca să înțelegi mai bine despre ce vorbesc, am să-ți las un print screen.

servicii recuperare taxe statale si federale

Pasul 3: Completarea datelor pentru recuperarea taxelor federale și statale

Acum că ți-ai ales serviciu, zic să trecem la treabă și să-ți explic câte ceva, din experiența mea legată de completarea datelor. Pentru că eu am folosit TurboTax, am să-ți zic cum e cu TurboTax. Dacă e legal cu ei (că e mare tam tam și pe treaba asta – și e un bullshit), dacă-ți vin taxele (mie mi-au venit) și așa mai departe.

Am să revin puțin la partea de LEGALITATE privind aplicarea cu TurboTax:

 1. În primul rând!!!!!, atâta timp cât se află pe pagina de servicii recomandate de către serviciul de recuperări taxe al SUA (IRS – Internal Revenue Service), înseamnă că-s ok. Altfel, n-ar mai fi lucrat ăștia cu ei.
 2. În al doilea rând!!!!, dacă ai fost în America, cred că știi că americanii sunt super paranoici când vine vorba de respectarea legilor. Și asta mai ales dacă ești străin. Așa că, după completarea datelor și trimiterea cererii de recuperare a taxelor, ți-ar respinge-o (așa cum au făcut cu un amic, dar am să vorbesc despre asta ceva mai jos). Apoi, nu ți-ar trimite taxele, așa cum mi le-au trimis mie dacă, așa cum tot zic unii, e numai pentru rezidenți.
 3. În al treilea rând!!!, faza cu rezidența e un bullshit pe care tot încearcă unii să-l răspândească privind TurboTax pentru că ăștia sunt cei mai ok. Dacă citești legislația pusă la dispoziție de IRS sau TurboTax (că au și ei așa ceva, chiar când completezi ai tot felul de trimiteri către legislație și îți explică ce înseamnă fiecare chestie ca să știi ce să răspunzi în funcție de ce ți se aplică ție), ai să-ți dai seama că atâta timp cât ai locuit în SUA, legal, la o adresă de care guvernul american a știut și ai muncit legal, cu un contract de muncă de care guvernul a știut (înregistrat în baza de date guvernamentală), printr-un program guvernamental, înseamnă că, lunile respective, ai fost un fel de rezident TEMPORARDrept urmare ți se aplică returnarea taxelor prin ei. Dacă n-aș fi fost rezident temporar, ei ar fi observat imediat asta la IRS, cât și cei de la TurboTax și-mi respingeau aplicația pentru că prima dată după trimiterea aplicației e în așteptare, apoi aștepți o zi să o accepte sau să o respingă, iar dacă o acceptă aștepți să-ți vină taxele
 4. NU POȚI APLICA CU EI DACĂ: ai lucrat de la distanță (din România spre exemplu) și angajatorul ți-a plătit niște taxe, așa cum e obligat, statului american. Ca să ți le recuperezi sunt alte proceduri.

Acum, că am lămurit și treaba asta cu legalitatea privind aplicarea prin serviciul TurboTax dar și prin orice alt serviciu oferit de guvern, zic să-ți povestesc câte puțin și despre completarea tuturor chestiilor care sunt cerute.

În primul rând, te întreabă niște date despre tine. Cum ar fi unde ai locuit în SUA, număr de telefon din SUA (eu am pus numărul angajatorului pentru că, în caz că sună, ei știu cine ești și despre ce e vorba – dar nu sună nimeni pe nimeni și nu poți pune decât un nr. de SUA), unde locuiești acum (și ca stat pui Foreign Country – pentru că ai și opțiunea asta), SSN-ul și alte informații din astea personale.

Apoi, informații despre angajator. Și mi-a plăcut la TurboTax, spre deosebire de FreeTaxUSA (prima dată am încercat cu ei, dar nu am trimis cererea pentru că luau taxe pentru taxele statale din Maine), că bagi doar numărul de înregistrare al firmei de pe W2 și ei îți identifică automat toate datele despre firma respectivă. Tot ceea ce trebuie să faci tu, ulterior, este să completezi suma câștigată pentru fiecare firmă în parte, taxele federale luate și cele statale de la fiecare firmă în parte (și pe astea le găsești tot în formularul W2 primit de la angajator). Pentru fiecare firmă în parte introduci separat datele de pe fiecare W2. După ce ai introdus pentru primul angajator, o să vezi că o să te întrebe dacă mai ai vreun W2 de introdus de la alt angajator.

După ce ai terminat cu toate W2-urile, or să-ți ceară informații standard despre cât ai locuit acolo, dacă ai avut asigurare (și ai avut pe lunile lucrate acolo o asigurare oferită de sponsor – tu doar trebuie să bifezi lunile și e important să spui că ai avut și lunile în care ai avut pentru că așa e legal să ai asigurare), dacă ai studiat în SUA, dacă ai beneficiat de credite din SUA, dacă ai avut și alte venituri (n-ai avut), dacă ai avut rezidență (și ai avut pe lunile cât ai locuit la o adresă acolo, în mod legal, cu care erai înregistrat la intrarea în SUA și lunile în care ai avut rezidența asta), dacă ai beneficiat de burse de școlarizare, dacă ai fost condamnat, dacă ai primit ajutoare și tot felul de chestii de genul care să-i ajute pe ei să-și dea seama dacă ești sau nu cetățean, dacă ai fost sau nu rezident și dacă totul este legal. La care e foarte ușor de răspuns pentru că știi ce ai avut și ce n-ai avut, cât ai stat în SUA și așa mai departe. Sunt informații la care n-ai cum să greșești răspunsul.

După ce ai completat tot ce te întreabă ei, îți verifică să fie totul ok, să nu fi omis ceva și treci la partea în care trebuie să spui unde vrei să primești banii. Și aici urmează următorul pas.

Pasul 4: Unde și cum să-ți trimită IRS banii din taxe?

Ai cam două opțiuni mari și tari aici:

 1. Într-un cont bancar din SUA:
  • care trebuie să fie pe numele tău, pentru că altfel banca o vede ca pe o fraudă și trimite banii înapoi către IRS, iar IRS îți ia un comision pentru tot deranjul ăsta care-i destul de mare.
  • trebuie să ai grijă la clauzele din contractul tău cu banca, ca nu cumva să fie aproape de închidere (i s-a întâmplat unui amic), iar IRS să-ți trimită banii către bancă, banca între timp să închidă contul și să trimită înapoi banii către IRS, IRS să-ți ia un comision mare și tu să ai ulterior probleme să nu mai poți să-ți recuperezi taxele nici pe anul ăla nici pe următorii (așa cum amicul ăsta al meu pățește chiar acum – din fericire, am reușit să-l ajut să recupereze taxele federale și doar pentru cele statale vede ca fiind o problemă de ilegalitate din trecut); De ce de ilegalitate? Pentru că dacă banca returnează banii către IRS, guvernul american vede ca ceva necurat la mijloc și-l transformă imediat într-o ilegalitate – asta ca să vedeți cât de repede o dau ei pe ilegalitate și cum, de fapt, TurboTax și procesul prin care îți recuperezi singur taxele sunt legale.
 2. Pe adresa de acasă, prin cec eliberat de stat (eu mi le-am trimis la Târgu-Jiu, după cum puteți vedea în pozele de mai sus cu cecurile, pentru că aia era și adresa din buletin și din pașaport și de pe W2-uri și din DS-uri și am zis să vadă că e totul ok). Sincer, mi-a fost puțin frică. Mă așteptam să se piardă undeva pe drum (pentru că poștă), sau să nu mi le trimită (pentru că aveau de plătit ei taxe poștale – că eu n-am plătit nimic, doar le-a luat maică-mea din poștă). Dar au venit. Și au venit relativ repede (cele federale erau estimate să vină până pe 1 martie, iar cele statale până pe 17 martie – și am zis mai sus când au venit de fapt).

Puțin mai jos am să zic cum poți scoate banii dacă i-ai cerut prin cec.

Pasul 5: Submit your e-file!

Gata. Acum, după ce ți-ai cerut taxele la o adresă, sau în contul bancar din SUA, poți da Submit. Prima dată o să-ți apară ambele ca PENDING, apoi cam a doua zi, dacă nu a treia o să ți se transforme în ACCEPTED sau REJECTED (în cazul în care cei de la IRS au găsit vreo chestie care nu-i pe placul lor). Dar e ok. O să-ți zică care-i faza în neregulă cu el și dacă trebuie să modifici ceva, sau să vezi dacă trebuie să modifici ceva și poți da Submit din nou. O să se rezolve într-un final, dacă e ceva de rezolvat. Asta dacă nu cumva ești într-o situație ca aia de mai sus a amicului meu.

Uite așa mi-a arătat mie la o zi după ce am dat Submit my e-file:

recuperare taxe federale si statale sua

Pasul 6: Cum urmărești unde ți se află taxele și când ar trebui să ajungă?

Și treaba asta este foarte importantă. Pentru că, în caz că ți se dau niște termene și ele nu ajung, te poți duce la poștă să întrebi (în țară, dacă știu ceva), iar apoi să dai mail celor de la IRS care sunt foarte rapizi.

Taxele federale și statale se urmăresc independent și de aici nu mai ai treabă cu serviciul prin care ai aplicat (gen eu cu TurboTax), ci direct cu guvernul și statul în care ai lucrat după cum urmează:

 • Taxele federale le poți urmări direct pe site-ul IRS al guvernului, cu ajutorul SSN-ului, a sumei pe care o ai de recuperat (aia federală totală) și a unei întrebări despre tine (dacă ești singură, căsătorită. bla bla). Poți face asta fix AICI
 • Taxele statale le poți urmări pe site-ul statului respectiv (îl cauți pe google după cum urmează: maine state return sau numele statului unde ai fost tu și ai plătit taxe statale + state return). Site-ul pentru statul Maine este acesta (tot cu extensia .gov – și am fost foarte atentă ca site-urile pe care intru să fie cu această extensie). Procesul este același ca la IRS: SSN, suma și întrebarea respectivă.

Apoi aștepți să-ți ajungă acasă. Și or să-ți ajungă. Dacă mi-au ajuns mie, sigur o să-ți ajungă și ție. Pe mine nu m-a ajutat nimeni. Nu mi-a zis nimeni ce trebuie să completez și unde, ce trebuie să răspund la niște întrebări sau la altele, ci pur și simplu am stat și m-am documentat de pe IRS (conform pasului 1 – am citit tot ce pun ei la dispoziție + ce pune la dispoziție TurboTax și inițial FreeTaxUSA).

Cum poți scoate banii dacă i-ai cerut prin cec, acasă?

Eu am primit două cecuri. Și, când am ales asta, m-am întrebat: Bun, acum dacă n-am cont în SUA că l-am închis, cum naiba îmi scot eu banii de pe cec?

Și am aflat că, cu acele cecuri te duci la BRD (cei care și acordă împrumuturi pentru Work and Travel). Ca să fiu sigură, am sunat la BRD ca să aflu dacă chiar pot să le dau cecurile și ei să-mi dea banii, cât și să aflu care sunt comisioanele.

Mi-au zis că e OK, că acceptă și, ulterior, când am primit cecurile, m-am dus și la bancă. Iar procedeul și treaba cu comisioanele stă în felul următor:

 • deschizi un cont în dolari la BRD pentru care, dacă e să dureze mai mult de o lună, plătești 4 lei administrarea contului pentru o lună; dacă banii intră mai repede, nu plătești nimic și închizi contul gratuit;
 • trebuie să depui în cont, la deschidere, 20 de dolari pe care îi recuperezi când îți scoți și banii intrați de pe cecuri;
 • de așteptat se așteaptă o lună de zile sau maxim două pentru că e un procedeu mai complicat: trebuie să trimită cecurile să fie verificate de fiecare bancă emitentă din state (că nu-s false, bla bla), ei trebuie să trimită banii în țară, ăștia să-i proceseze și ulterior tu să-i scoți – tot procesul ăsta durează în jur de o lună de zile;
 • comisionul se ia pe fiecare cec în parte (federal și statal) și este undeva la 0.5% din sumă (gen 0.5% din 476 de dolari și 0.5% din 206 dolari – în total vin aproximativ 4 dolari – sumă infinit mai mică față de cât cer agențiile, plus că ăia 20 de dolari pe care îi pui în cont îi scoți cu banii care-ți intră, deci nu-i pierzi);

Ceea ce mi s-a părut ok, la sumele pe care le cer agențiile sau alte terțe.

Later UPDATE: După aproximativ 2 luni au intrat și banii și am 683 de dolari în cont.

Alte lucruri pe care ar trebui să le știi despre recuperarea taxelor

 1. Mai repet o dată că totul este legal. Dacă nu ar fi fost, nu le-aș fi primit și mi le-ar fi respins din prima. Ei chiar nu se joacă cu treburile astea, în special când vine vorba de străini.
 2. E important să-ți recuperezi taxele an de an, ca să nu fie probleme ulterioare, pentru că e-file-urile astea se fac în anul curent pentru cel trecut. În caz că nu ai taxele recuperate pe anii trecuți, procesul e ceva mai complicat: în sensul că trebuie să completezi e-file-ul, să-l printezi, să-l semnezi și să-l trimiți prin poștă la IRS.
 3. Termenul limită de filing al e-file-ului pentru anul trecut este 15 Aprilie anul curent!!!! Dacă totuși ai trecut de termenul ăsta, IRS îți mai dă o marjă de vreo 6 luni până pe 15 Octombrie anul curent (dar e șansă să nu-ți mai recuperezi banii – pentru că de ce naibii n-ai completat până în aprilie, nu?);
 4. E important să fii foarte atent la tot ceea ce completezi, fie că iei din W2, fie că sunt acele întrebări standard. Unele întrebări sunt chiar capcană.
 5. E important să-ți urmărești taxele.
 6. W2-urile se introduc manual!
 7.  Ai nevoie de ultimul paychek și Job Offer-ul de la fiecare angajator doar în cazul în care nu ți-a trimis angajatorul W2-ul. Poți lua datele din paycheck: suma totală câștigată, taxele federale totale, taxele federale statale, adresa angajatorului. Și am ai nevoie de niște date pe care le poți lua din Job Offer: Employer identification number (EIN) și Employer state ID (e identic cu EIN, iar la sfârșit îi mai adaugi 00 – nr EIN + 00 la sfârșitul lui). Dacă e vorba de second job și nu ai Job Offer de unde să iei EIN (că e diferit de la un angajator la altul), poți să substitui W2-ul cu formularul 4852 când faci e-file-ul așa cum scrie aiciÎn W2 îți trebuie EIN la e-file și de aia trebuie să-l substitui (ei oricum te au în baza de date la IRS după SSN și nu le trebuie neapărat EIN).
 8. Trebuie să știi că introduci câte un W2 pentru fiecare angajator și poți adăuga mai multe. În fiecare formular de W2 pe care trebuie să-l completezi manual, trebuie să introduci doar datele de pe W2-ul de la angajatorul respectiv, nu sumele totale de pe toate W2-urile.
 9. Serviciile astea de recuperare a taxelor pe care le recomanda IRS îți calculează automat, după ce ai băgat tu datele, care sunt sumele de taxe federale și statale pe care le ai de recuperat. Și după ce mai completezi un W2, îți recalculează conform ultimelor sume adăugate (ți le adună el pe toate). Ulterior o să trebuiască să faci și tu un calcul manual, ca să-l verifici și să confirmi că e ok.
 10. ASTA-I FOARTE IMPORTANT!!!! La un moment o să te întrebe dacă vrei să recuperezi totalul de taxe calculat de IRS ulterior, sau cele introduse de tine. Chiar dacă sunt aceleași sume, sau IRS calculează o sumă mai mare (după o să fie tot aia bună) tu să bifezi că vrei să-ți calculeze IRS, pentru că dacă bifezi să-ți ia în calcul calculele tale conform datelor introduse îți scade 200 de dolari din sumă (habar nu am de ce, n-am elucidat încă misterul, probabil consideră că tu vrei să-l tragi în țeapă, așa că mai bine îi lași pe ei să calculeze ce vor că oricum or să fie corecți).

De ce nu am vrut să-mi recuperez banii prin agenție sau alte terțe?

Pentru că am muncit prea mult pe banii ăia. Și consider că, dacă pot să fac munca asta singură și foarte rapid, nu văd de ce aș plăti pe altcineva să o facă. $60 sau comision din sumă de nu știu cât la sută sunt sume prea mari care nu sunt deloc raportate la munca pe care o fac cei care introduc toate datele. Simple as that. A fost alegerea mea să nu vreau să dau niciun ban agenției sau altcuiva. Și nu cred că-ți strică $60 în plus în buzunar, sau orice altă sumă.

Update 1 important 2018:

Fiecare stat în parte are propria lui legislație. Astfel, există state care pentru a recupera taxele statale îți cer să trimiți anumite acte prin poștă, fapt pentru care o să-ți apară un mesaj că nu-ți poți recupera taxele statale pentru că ai o adresă străină și îți vor cere să completezi prin trimiterea actelor prin poștă, către adresa menționată pentru fiecare stat în parte (nu-i panică).

Update 2 important 2018:

Pentru că există problema de mai sus pentru unele state care nu acceptă să faci rpocesul ăsta pe net, ci prin poștă, există posibilitatea de a pune adresa din america peste tot și să-ți pui banii în cont (dacă mai ai deschis contul din SUA). Apoi am descoperit că din contul respectiv, prin homebanking (și sigur ai), poți transfera banii pe Paypal (fără comision). Iar de pe Paypal îi poți transfera într-un cont în lei, la o Bancă din România (eu spre exemplu am la ING și mi-am tot transferat dolari din Paypal direct în contul din lei – calculează la cursul valutar din ziua aia și îi convertește automat când are loc tranzacția). Aici comisionul este super-super mic.

Desigur, chiar și dacă nu întâmpini problema de mai sus, dar nu vrei să te mai complici cu cecurile să vină în țară, apoi să aștepți să le aprobe banca, poți pune banii în cont și apoi pe Paypal și apoi în contul din România.

IMPORTANT ESTE SĂ VERIFICI ÎN HOMEBANKIND DACĂ POȚI TRANSFERA BANI PE PAYPAL ȘI CUM (sigur poți, dar e bine să fii sigur și să verifici dinainte)

Ai întrebări și ești încă nelămurit de ceva?

Dacă ai întrebări, să știi că eu sunt aici. Poți lăsa un comentariu dacă vrei, sau îmi poți trimite un mail cu întrebările tale și ce ai vrea să-ți explic mai bine (ori mai mult), la adresa de e-mail: contact[@]danielabojinca.ro

Sau du-te pe formularul de contact și scrie-mi întrebările tale acolo. Eu am să-ți răspund cu plăcere și am să te ajut cu tot ce pot.

You may also like

46 comments

W&T Student martie 13, 2017 - 18:03

super ! multumim de informatie si acum astept sa vedem ce se intampla. Revin cu un review dupa ce primesc si eu CEC-urile alea smechere.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky martie 14, 2017 - 00:03

Mă bucur dacă ți-a fost de folos! Chiar aștept un review. Chiar și după aprobare/acceptarea e-file-ului de IRS. Și nu uita să-ți urmărești taxele după ce îți sunt acceptate (ai link-urile în articol), ca să știi unde sunt. Sper să-ți ajungă la fel de repede cum mi-au ajuns și mie! Multă baftă să ai!

Reply
Teo martie 25, 2017 - 11:58

Buna! Ti-am urmat instructiunile si mi-am trimis cererea de recuperare a taxelor prin intermediul Turbotax.Cei de acolo mi-au acceptat-o foarte repede si chiar am fost uimita de acest lucru, insa problema este ca de cateva zile (mai exact de 10 zile) imi urmaresc cecurile pe site-ul celor de la IRS.gov si imi spun ca cererea a fost primita dar inca nu acceptata.Intrebarea mea este daca si tu ai patit ceva similar si daca asteptarea a durat la fel de mult?

Reply
Daniela Bojincă - Pishky martie 26, 2017 - 00:52

Bună! Mă bucur dacă instrucțiunile mele ți-au fost de ajutor! Da, am pățit și au asta, dar nu vreo 10 zile. Mie mi-au și venit cecurile acasă în 14, respectiv 21 de zile. Cam după două zile ziceau și că sunt acceptate. Și apoi ca sunt pe drum, iar ultima dată că au fost livrate. Vezi poate nu bagi cumva suma corect, sau SSN-ul. Dacă persistă, dă-le un mail și spune-le că pe TurboTax îți apar ca acceptate și pe IRS.gov doar ca primite :D.

Reply
Robert martie 30, 2017 - 23:38

Foarte bun articolul! Am si eu o intrebare, in cazul in care am completat account numberul gresit, irs-ul o sa vada in continuare ca pe o frauda ? Ai idee daca se mai poate face ceva sa schimb si sa pun account numberul bun ?

Reply
Daniela Bojincă - Pishky martie 31, 2017 - 22:23

Bună!
Atâta timp cât ai dat finish și ți-au fost acceptate, nu. 😀

Reply
Vlad-Andrei Popescu aprilie 2, 2017 - 15:24

Buna, apreciez că încerci să îi înveți și pe alții cum sa recupereze, dar nu ai dreptate întru-totul
Și eu și tu, suntem nerezidenți, pe timpul celor 4 luni. Și trebuie să mai completezi alte formulare, și anume 1040NR sau 1040NR-EZ, plus formularul 8843, că sa fim scutiți de anumite chestiuni. In. Principal marea problema este, că poți primii amendă, oricând în următorii 3 ani, pentru că ai declarat, că ești rezident, și tu ai bifat doar cele 4 luni, că ai avut asigurare. Penalizarea nu o primește oricine, ei aleg aleatoriu, dosare spre verificare. Uite aici un caz și uite și răspunsul

https://ttlc.intuit.com/questions/3113708

Uite și aici un răspuns complet, dat chiar de un angajat Turbotax, care sugerează să mai completezi ceva pe site-ul sprintax.com

https://ttlc.intuit.com/questions/3498506-j1-student-tax-return

Și uite și aici o dovada, de la o fata care a completat că ține, a bifat pe 4 luni asigurarea, și a primit asta de la IRS

https://mega.nz/#!79AHxBqB!Eb9_8vsqkElSlU9cVcNWiZYMU5P6BFq43PMzkfplmD4

Reply
Daniela Bojincă - Pishky aprilie 3, 2017 - 09:23

E complicată faza cu rezidența. Io din ce am citit, ești un fel de rezident fără greend card, doar printr-un program. Iar apoi, chestia aia cu asigurarea, dacă e să primești, nu-i mare bai. Acolo ai niște chestii clare, pe turbotax. Te întreabă inclusiv câte zile ai stat în SUA, pe teritoriu lor. Data când ai venit și data când ai plecat de pe teritoriul SUA (pt că tu nu bifezi că ai fost rezident, ci doar cumva că ai stat acolo și apoi ai plecat). Așa că, dacă bifezi tot anul, e ceva în neregulă, că ei tocmai te-au întrebat câte zile ai stat pe teritoriul american și tu ai zis 100 :D. Crede-mă, e ok, am citit cam tot ce se putea citi pe IRS și pe TurboTax. Da. Problema aia e pt cei care stau mai mult de 4 luni și au asigurare doar alea 4 luni :D. Sau care au declarat că ei au stat 100 de zile, cu asigurare, dar ei de fapt au stat 120 dintre care doar 100 cu asigurare :D.
Iar răspunsul ăla e de acum un an. Sunt chestii complicate :D. Apoi, IRS verifică fiecare dosar care a aplicat și înainte. Iar după poți să invoci anumite chestii cum că: „Stai frate, de ce mi-ai mai trimis taxele dacă nu era ok când ai verificat dosarul când l-ai primit? E vina ta!”. Da mă rog, sunt cazuri și cazuri. Poate el nu a bifat cât și cum a stat. Cât a stat exact. Habar n-am.
Eu pe IRS.gov am tot citit și citit și așa mai departe și totul pare în regulă. Apoi, unul dintre pașii importanți pe care eu îi recomand este acela legat de propria informare. Dau și link-uri către IRS.gov și oricine consideră că e altfel, poate să nu aplice cu ei (deși alte agenții de work and travel tot prin ei aplică :D)

Reply
Daniela Bojincă - Pishky aprilie 3, 2017 - 09:26

Oricum, mulțumesc mult pentru comentariu și aceste informații. E util pentru o imagine de ansamblu.

Reply
Vlad-Andrei Popescu aprilie 3, 2017 - 18:04

Cu placere

Reply
Corina Fratila mai 16, 2017 - 15:21

Draga Daniela, daca mergi in SUA cu viza J1 esti, din punct de vedere fiscal, nerezident. Daca mergi in SUA prin viza H2B este considerat rezident si trebuie sa platesti taxe social security si medicare.
Prin TurboTax e ilegal sa aplici daca ai avut viza J1. Daca nu s-au sesizat cei de la IRS ca ai aplicat ilegal, e posibil sa primesti amenda in curand ca nu ai platit taxele SSMT.
Eu iti spun sa ai grija cu ce postezi pentru ca nu esti destul de documentata in acest sens!

Reply
Daniela Bojincă - Pishky mai 16, 2017 - 18:12

Bună! Îți mulțumesc frumos pentru informație. orice informație este binevenită.
Însă, cei de la IRS studiază foarte bine formularul acela și, cred eu, s-ar sesiza din prima. Așa cum se sesizează când e o informație proastă și-ți resping aplicația. Cunosc oameni care au aplicat și acum câțiva ani prin ei. Și unele agenții aplică cu ei. Practic, decât prin intermediarii specializați recomandați de IRS pe site și către care am pus și eu link și am făcut și print screen, sunt singurii prin care îți poți recupera taxele :D.

Reply
Simona aprilie 10, 2017 - 11:26

buna! in primul rand tin sa spun ca mi-a fost de ajutor sa urmez pasii indicati de tine pentru completarea cererii, doar ca din pacate mi-a fost respinsa, iar motivul se pare ca ar fi (din cate am inteles eu ) acea suma de anul trecut pe care mi-au cerut sa o trec dat fiind faptul ca pentru vara 2015 mi-am recuperat banii prin RT TAX si se pare ca nu se potriveste desi eu am scris exact suma din informatiile de la Rt tax.
Ma poti ajuta cu un sfat ?
Avand in vedere faptul ca mai sunt cateva zile pana cand mai pot aplica sa apelez la agentie si sa aplic prin ei sau sa mai incerc cu turbo tax(ma gandesc daca se poate discuta direct cu un operator ceva ca am inteles ca ar exista optiunea asta)?

Reply
Daniela Bojincă - Pishky aprilie 10, 2017 - 22:45

Din câte știu eu, nu există opțiunea de a vorbi cu un operator. Suni la numerele alea de pe site și vorbești cu roboți, în cel mai bun caz. Ce-ar fi să scrii suma din W2-urile pe care le-ai primit anul trecut? Sau dacă ai ultimele paycheck-uri? 😀 Alt sfat nu știu să-ți dau :D.

Reply
Simona mai 23, 2017 - 11:00

Am reusit sa aplic intr-un final, mi-au dat cei de rttax pin-ul corect, am vb cu un operator turbotax si mi-au fost acceptate, pe 19.05 am primit mail ca au fost deja trimise dar cand am fost la posta au zis ca nu au primit nimic, mi-au dat sa ma caut eu pe liste si nimic.
Acel cec presupun ca iti vine intr-un plic normal ca si W2, nu?
O sa mai incerc saptamana viitoare la posta pt ca mie recomandatele nu imi vin.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky mai 24, 2017 - 14:06

Vine într-un plic alb, cum vin facturile de utilități. Zic să insiști la poștă. Unei prietene i-au trimis W2-ul în altă parte. Au depistat asta căutându-i numele.

Reply
Elena mai 16, 2017 - 13:13

Bună!
Am aplicat și eu cu TurboTax, varianta prin cec și mi-au fost acceptate ambele pe 11 Aprilie însă nu am primit nimic până acum.
Ție ți-au venit cec-urile acasă sau le-ai ridicat de poștă?

Reply
Daniela Bojincă - Pishky mai 16, 2017 - 18:09

Mie mi-au venit cecurile acasă.

Reply
Elena mai 18, 2017 - 12:54

Eu nu am primit nimic și pe site îmi scrie să aștept până pe 18 mai.
Mulțumesc

Reply
Elena mai 18, 2017 - 12:58

Plicul a fost cu recomandare sau simplu?

Reply
Daniela Bojincă - Pishky mai 18, 2017 - 18:32

Nu mai ține maică-mea minte. Ea l-a găsit în poștă. Pt că ei poștașul îi lasă și recomandatele în poștă și semnează el în locul ei. Așa că nu te pot lămuri în privința asta. Ceea ce poți tu să faci este să te uiți pe IRS ce îți scrie acolo: pe drum, ajunse la tine.. orice.. 😀

Reply
Elena mai 19, 2017 - 10:22

Ii voi contacta sa vad ce pot face.
Multumesc ?

Reply
Daniela Bojincă - Pishky mai 19, 2017 - 15:01

Vezi că de IRS nu prea poți da online. Doar prin mail (scrisori trimise la ei la sediu). Ce ziceam eu era să intri pe site, să verifici cu ajutorul SSN-ului 😀 E în articol un link către portalul ăsta al lor de verificare :D. Dacă acolo scrie că le-au trimis deja, trebuie să contactezi poșta română, să vezi dacă s-a primit ceva de genul pe numele tău :d

Reply
Elena mai 20, 2017 - 12:23

Am verificat și îmi scrie ”Your refund was mailed on April 21, 2017.” și până ieri mai scria să aștept până pe 18 mai să primesc.

Reply
Elena mai 20, 2017 - 12:24

Și la poștă mi-au spus că nu pot verifica după nume nimic, le trebuie un cod de bare, ceva..

Reply
Daniela Bojincă - Pishky mai 22, 2017 - 10:03

Te-au expediat frumos. Te duci la poștă. Le spui că trebuia să vină ceva pe numele tău. Și poate s-a dus în altă parte. (o prietenă cu care am fost în SUA a pățit așa cu W2-ul; îl trimiseseră în altă localitate).

Elena mai 25, 2017 - 08:28

Mulțumesc frumos! Ma mai duc sa încerc deși susțin ca nu au cum sa verifice nimic.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky mai 25, 2017 - 11:39

Colega mea, spre exemplu, s-a dus cu buletinul. Le-a zis că trebuie să-i vină ceva pe numele ei și crede că a ajuns în altă parte. Au verificat și au văzut că așa e. A ajuns, dar în altă parte :D.

Alexandru Negrus august 8, 2017 - 04:57

Buna! Daca pot recupera taxele fara vreo agentie, oare nu se poate veni in State fara agentie? As scuti destul de multi bani. 😀

Reply
Daniela Bojincă - Pishky august 9, 2017 - 13:28

Păi, ca să vezi. Cam merge și asta :)). ÎN SUA am cunoscut mulți veniți prin program independent, luând legătura cu angajatori de acolo și cu sponsorii din SUA. Sponsorul meu de anul trecut, însă, mi-a povestit că SUA ar vrea să reglementeze treaba asta și să nu-i mai lase fără agenție pt că sunt mulți care le fac probleme. Și nu prea are cine să-i tragă la răspundere, dacă nu vin prin agenție. Nu știu dacă pentru anul ăsta s-a reglementat, ori ba, dar anul trecut erau mulți veniți prin programe independente de agenții, direct prin contactarea sponsorilor. Și automat plăteau muult mai puțin decât noi, restul.

Reply
Gabi ianuarie 3, 2018 - 20:46

La multi ani!
Se pot recupera taxele doar cu ultimul paycheck, fara w2?

Reply
Daniela Bojincă - Pishky ianuarie 17, 2018 - 18:29

Ai nevoie de w2 pentru anumite date ale firmei (ID, ID-ul tău ca angajat declarat la fisc)

Reply
Lavinia ianuarie 15, 2018 - 22:06

Buna! De foarte mare ajutor articolul tau, mii de multumiri. Initial am vrut sa aplic prin agentie insa imi cereau 108$ pentru asta si atunci cautand alta solutie am dat peste articolul tau. Asadar mi-am facut cont pe turbotax insa cand incerc sa continui prin acel buton „take me to my return” imi da eroare si nu mi se incarca pagina. Ce fac gresit ?

Reply
Daniela Bojincă - Pishky ianuarie 17, 2018 - 18:34

E posibil să mai aibă și site-ul erori 🙂
Poți să-mi scrii un e-mail și să-mi faci un print screen unde ți se întâmplă asta, ca să încerc să-mi dau seama ce și cum :). Adresa pe care să-mi trimiți mail o găsești în pagina de contact a blogului 🙂

Reply
Robert ianuarie 19, 2018 - 10:13

Eu am aplicat exact cum este mentionat mai sus.Ce vreau sa zic ca nu mi-am inchis contul din america ca ii buni si la anul si banii intra in cont
poti sa ii folosesti cand te intorci sau sa ii transferi prin banca sau sa faci cumparaturi de pe net.
IRS mi-a respin cererea primadata pt.ca eu mi-am scris numele ca in buletin ,iar la ei trebuie sa il scrii ca pe ssn first name and last name.
Dupa corectare greseala au acceptat cererea pe loc si astept sa imi transfere banii in cont.
Multumesc pentru ajutor.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky ianuarie 29, 2018 - 17:12

Bună, Robert!

Mă bucur tare mult că ți-a fost util articolul și că ai reușit să-ți recuperezi taxele.
Eu mi-am închis contul din SUA pentru că știam că nu aveam să mă mai întorc curând și nu aveam de ce să plătesc comusion lunar, la el (că după o anumită vârstă a titularului se plătește comision).
Dar e foarte bun și sfatul tău. Dacă știi că te întorci, e bine să îți păstrezi contul și să transferi taxele pe el. Apoi, cu comisionul pe care ți-l ia că transferi baniila o bancă din România, tot cam acoloieși. Că și BRD și BCR iau un comision pt transferul de bani din SUA către ei, în contul deschis la ei.

Reply
Macovei Sebastian martie 11, 2018 - 00:57

Nu reusesc cu e-file, iar pentru cealalta cale, nu reusesc sa dau de email-ul necesar trimiterii actelor. Cum pot trece peste acest ipediment? Mersi!

Reply
Daniela Bojincă martie 15, 2018 - 15:35

Bună! Nu e e-mail. E mail. Care înseamnă să trimiți actele prin poștă.

Reply
Alex martie 24, 2018 - 20:37

Confirm! Am aplicat singur si nu a fost nici o problema.

Reply
Daniela Bojincă martie 26, 2018 - 19:34

Iaaaaai! Super! Mă bucur tare mult! 🙂

Reply
REMUS martie 25, 2018 - 18:34

LA FINAL IMI APARE SA PLATESC 30USD, O TAXA, NU MA LASA SA-MI IA DIN TAXE DEOARECE NU LOCUIESC ACOLO, TREBUIE PLATITI CU UN CARD DE LA O BANCA CU SEDIUL IN SUA….AI IDEIE DESPRE CE E VORBA, SAU NU AM COMPLETAT EU BINE?

Reply
Daniela Bojincă martie 26, 2018 - 19:36

Bună! Am în articol un update cum că după 15 martie se percep taxe pt recuperare. Acei 30 de dolari. Care da, trebuie plătiți cu un card de sua, din păcate 🙁

Reply
safta ionut martie 30, 2018 - 13:29

Buna,
stii cumva daca le pot recupera pe un card de romania, pe turbotax?
multumesc

Reply
Daniela Bojincă martie 30, 2018 - 15:51

Bună! Nu, nu poți. Am spus asta și în articol. Poți doar pe card de SUA, sau să-ți vină cecurile acasă și după te duci cu ele la o bancă din România și scoți banii 🙂

Reply
safta ionut martie 30, 2018 - 16:37

Daca sunt completate dupa 15 martie, ce taxe se percep ?

Reply
Daniela Bojincă martie 30, 2018 - 17:04

Se percepe o taxă de 30 de dolari pt e-filing.

Reply

Leave a Comment