Home CalatoriiWork and Travel Cum să nu îți alegi agenția dacă vrei să pleci cu Work and Travel

Cum să nu îți alegi agenția dacă vrei să pleci cu Work and Travel

by Daniela Bojincă
work and travel

M-am întors în țară de o săptămână și ceva. Și, de când m-am întors, foarte multe persoane mă întreabă cum a fost, așteptând cu gurile căscate să fie uluite de experiența mea americană cu Work and Travel. Doar că eu sunt precum un drăcușor din ăla mic, roșu și afurisit care strică cheful oamenilor cu replica: „Bă, a fost mai mult nasol decât bine.

Desigur, acum că m-am întors în țară, reflectez de multe ori la toată perioada respectivă. O văd ca un întreg, cu toate cele bune și toate cele rele, ajungând la concluzia că mă bucur enorm de mult că am avut parte de experiență ca întreg, așa urâtă cum a fost cu totul. Viața nu e roz. Ai parte și de multe lucruri urâte în ea. Și trebuie să vină ziua aia când înveți să le îmbrățișezi și pe ele. Și să le accepți ca să poți ulterior să îndrepți ceva: spre exemplu să-i ajuți pe alții să nu mai treacă prin experiența ta. Ai avut tu parte de ceva rău, ca alții să aibă parte de ceva bun.

Am scris de ce a fost rău în articole pe care le găsiți în secțiunea dedicată cu articole despre programul ăsta, Work and Travel. Probabil că o să mai subliniez asta în articole viitoare, dată fiind încă prezentă revolta mea. Dar gata cu partea asta introductivă, zic să trec direct la subiect. Și anume la faptul că m-am gândit să scriu un articol despre cum să NU îți alegi agenția dacă vrei să pleci cu Work and Travel și să ai parte de experiențe faine. Practic, e tot ce am făcut eu prost și nu-i sfătuiesc pe alții să facă ca mine.

work and travel

1. Nu te duce la primul venit

Țin minte și acum. Era anul trecut, tot cam pe vremea asta. Primele săptămâni de facultate, ieșisem în pauza de la curs și o tipă de la o anume agenție de Work and Travel al cărei nume nu contează. Ideea nu e numele agenției, ci greșeala mea. Împărțea pliante cu Work and Travel în SUA. Și, în naivitatea mea de acum un an, credeam că toate agențiile sunt la fel și au aceleași tipuri de joburi. Desigur, sufeream și de o lene acută și am zis primii veniți, primii serviți. Ce să mai stau eu să caut alte agenții, ori să întreb persoane.

Și m-am dus la primul venit. Și-am greșit. Am luat pliantul, am sunat, m-au chemat la birou și m-am dus.

2. Nu-i alege dacă încearcă să-ți bage ceva pe gât

Acum, practic, explic de ce nu e bine să te duci la primul venit. Când am ajuns acolo, am avut o urmă de sclipire (care a fost degeaba până la urmă). Am rugat tipa respectivă să-mi înșiruie pe o hârtie toate costurile posibile și imposibile ale programului. Și ce presupune el mai exact – ce tipuri de joburi sunt, câte ore, cât pot să câștig ca să fiu sigură că-mi amortizez investiția sau creditul în bancă. Și mi-a făcut o schemă foarte tare, bine explicată, cum că eu bag $1024 (agenție+viză+ce mai era)+vreo 3000 de lei biletul de avion. Și că-mi scot dublu/triplu, cu joburi ok, cu tips, cu overtime plătit $X+1/2$X. Cazare nu foarte scumpă, unii asigură și mâncare, lucruri total normale.

Le-am mulțumit frumos pentru informații și am dat să plec când, brusc, cu fața pământie, m-a întrebat dacă nu semnez contractul, că e urgent, că e târziu, că nu mai beneficiez de nu știu ce promoție, că bla bla bla. Am fost verticală atunci și-am zis nu. Vreau să discut cu ai mei. Să iau o decizie și abia apoi. 

Apoi au început să fie agasante cu telefoanele, că să mă duc să semnez, că o să fie bine, că bla bla bla. Și auzisem atâtea povești geniale ale oamenilor, din experiențele lor din Work and Travel încât am cedat și am semnat. Deși maică-mea mă băteala cap că ea nu e de acord, că dacă mă mint. Că dacă mă trezesc că am mai mult de dat. Că dacă nu scot banii ăia. Măcar într-o privință am fost de acord până la urmă: fără credit bancar. Deși fetele alea mă băteau la cap că să fac credit că sigur îmi scot banii (decizie înțeleaptă că nu am făcut credit – mulțumesc Universului și tuturor sfinților).

Apoi, după ce am semnat, au început să mă streseze cu alesul unui job. Și ce naiba de job să aleg, dintr-o sumedenie de joburi nașpa, din zone foarte nașpa (nu că am nimerit în cine știe ce zonă magnifică până la urmă). Și până la urmă am ales, cu fetele, un job, într-un parc de distracții, care numai o experiență plăcută n-a fost.

3. Nu-i alege dacă spun numai chestii frumoase despre Work and Travel

Dacă-ți spun cât de mulți bani faci tu acolo, cât de frumos o să fie, cât de tare sunt angajatorii, că e o altă lume, că o să te super extra mega hiper distrezi și că n-are ce să fie rău, fugi. Asta înseamnă că oamenii ăia sunt doar pe luat bani de la tine. Să-și facă numărul de studenți și aia e. Niciunde nu e doar bine. Peste tot e și ceva rău. Sau poate fi. Dar ei o să te aburească cum că o să faci și o să dregi și că nimic nu poate merge rău, până ajungi acolo și dai de chestii nașpa, cum ar fi o cazare împuțită (am zis eu că mai subliniez anumite chestii) și te întorci în țară cu 1000 și ceva de dolari de-ți vine să te duci la ei și să le dai cu banii în cap și să-i întrebi: „Dacă-mi făceam credit de $3000, cu ce mama naibii îl plăteam? Scoteam bani din buzunar, nu?”

4. Dacă nu te interesezi și pe la alții despre agenția pe care o alegi până la urmă, faci prost

Nu face prostia mea de a nu întreba pe nimeni și de a nu asculta pe nimeni. Peste vreo săptămână, după tipa respectivă, au venit niște băieți de la o altă agenție și mi-au vorbit despre proiect. Și le-am zis că m-am înscris deja la agenția cutare și bla bla. Reacția lor: „Credeam că ăștia de pe la facultatea asta îs mai deștepți și nu-i aleg pe cei mai proști”. Mi s-a părut deplasat gestul lor și-am avut o impresie proastă despre ei, până mi-am dat seama că, de fapt, au avut mare dreptate. Dar eu m-am avântat, dorindu-mi din tot sufletul să mă bag în proiectul ăsta și m-am avântat aiurea și prost. Măcar am învățat să fiu mai cumpătată și să puric tot până să fac o alegere.

Concluzii

Astea-s greșelile pe care le-am făcut eu. Mi le asum. Încerc să nu le mai regret și să mă bucur de ce am învățat din ele și din ce am găsit acolo și, să zicem, într-un fel sau altul m-a schimbat. Ideea e că, tu, dacă vrei să pleci cu Work and Travel, să nu te avânți. Stai, cercetează, nu e musai să te înscrii chiar din Octombrie. Mai poți aștepta. Te mai poți documenta. Și astfel să-i alegi pe cei mai ok, ca să ai parte de o experiență cu adevărat faină. Totul pleacă de la primele alegeri pe care le faci. Așa că baftă să alegi ce-i mai bun!

You may also like

Leave a Comment