Trăiește clipa! Azi, nu mâine sau ieri

by Daniela Bojincă
Published: Last Updated on
traieste-clipa

TADAAAM!!! M-am întors în țară. Și, dacă tot m-am întors în țară, după ce m-am obișnuit cu o viață activă timp de 12-14 ore pe zi la muncă prin SUA, mi-am zis că nu mai pot sta în casă și trebuie să ies ba la teatru, ba la filme și evenimente. Am început cu teatrul și continui cu vizionările de filme. Prima vizionare de când m-am întors este cea a unui film indian: Trăiește clipa, adus în România de către cei de la BML Movie Entertainment.

 
traieste clipa

Trăiește clipa sau Baar Baar Dekho pune față în față generația zilelor noastre cu tradițiile și obiceiurile unei culturi printr-o frumoasă poveste de iubire a cuplului Jai (Sidharth Malhotra) și Diya(Katrina Kaif). Cei doi se cunosc încă din copilărie, de la vârsta de 8 ani, când Diya s-a mutat cu familia din Marea Britanie în India. 

Jai este un matematician iscusit care încearcă să găsească o logică în orice problemă și în orice moment, cu o dorință nemărginită de a se ridica singur pe picioare și a-i oferi Diyei o viață fără lipsuri, așa cum fusese obișnuită, fără ajutorul tatălui ei. Diya, provenită dintr-o familie foarte bogată, obișnuită să obțină lucrurile mult mai ușor decât restul oamenilor obișnuiți, tinde să controleze relația dintre ea și Jai, alături de tatăl ei și de banii acestuia. Dar nu într-un sens rău. Cel puțin nu pentru ea care voia să-l aibă mai mult lângă ea, decât lângă matematică.

Trăiește clipa – Primul film indian care folosește călătoria în timp

Este primul film indian care se folosește de călătoria în timp pentru a stabiliza prezentul și a-i da un sens. Desigur, filmele de la Hollywood ne-au obișnuit deja cu călătoriile în timp, dar pentru Bollywood este ceva nou și incitant. Dorința acerbă a lui Jai de a avea o carieră de matematician într-una dintre cele mai prestigioase universități ale lumii, îl face pe acesta să fie indecis privind planurile de nuntă, toate tradițiile în care nu credea și  lipsa logicii într-un moment de cumpănă al vieții lui. Drept urmare, destinul îl transformă într-un călător în timp, în mai multe perioade ale vieții sale din viitor, pentru a-și observa greșelile și a le îndrepta sau a le accepta, astfel încât viața de matematician și de familist să meargă mână în mână, sau nu chiar. Totul era în mâinile lui să-și schimbe sau să-și accepte viitorul.

Călătoria în timp

Călătoria în timp îl aruncă dintr-un moment în altul al vieții lui, de la luna de miere până la bătrânețe și îl face să trăiască clipe nu foarte plăcute, bazate pe comportamentul lui dintr-un prezent demult uitat. Ce e fain aici, e că s-au gândit și la cum ar putea evolua tehnologia peste vreo 20-30 de ani. Asta m-a fascinat la maxim, poate mai mult decât predictibile (consecințele comportamentului său erau atât de evidente – mă puneam în locul Diyei și-mi dădeam seama că aș fi luat aceleași decizii radicale). Practic, te face să te gândești mai mult asupra faptului că orice decizie pe care o iei în momentul de față s-ar putea să aibă grave consecințe abia peste 20-30 de ani, pentru că „trecutul se armonizează cu viitorul” – asta am luat-o dintr-o carte de Stephen King.

Muzica și dansul în momentele cheie

Au îmbinat muzica cu dansul în momentele cheie, iar aici, față de ultimul film indian pe care l-am văzut, FAN, se apropie din nou de filmele indiene clasice, în care muzica și dansul sunt la ele acasă. Diferența o face faptul că nu sunt agasante scenele cu muzică și dans. Apar exact în momentele cheie, oarecum decisive în firul narativ al filmului. Din totalul de 141 de minute21 de minute (6 melodii pentru 6 momente cheie) sunt reprezentate de muzică și dans. Mai precis, 14.89% din film este muzica și dansul. Un procent rezonabil aș spune eu, spre deosebire de filmele în care ai 80% numai muzică și dans de-ți dorești să ieși din sala aia de cinema cât mai repede (sau să pleci din fața televizorului – că asta e valabil pentru filmele alea vechi).

Sursă YouTube (user Zee Music Company)

Morala filmului

În afară de aia evidentă, din titlu, că orice ai face e bine să trăiești clipa prezentului, nu să stai să-ți planifici secundă cu secundă viitorul, căci s-ar putea să ratezi ceva din prezent și să dai toate planurile viitorului tău peste cap, viitorul oricum se poate schimba atât de ușor dintr-o simplă adiere de vânt sau vreo declarație a lui Putin ori Trump, e faptul că deși în toate există o logică, nu mereu poate fi explicată și/sau înțeleasă de către noi. Unele lucruri trebuie acceptate așa cum sunt, fie de dragul vieții, fie de dragul celor din jur.

Mi-a plăcut filmul. Nu eram eu cu filmele indiene, în special din cauza muzicii, dar au început să-mi placă. Bollywood-ul începe să se modernizeze mult și pare că încearcă să echivaleze Hollywood-ul din anumite puncte de vedere. Dacă nu știți ce filme să mai vedeți la cinema, puteți încerca Trăiește clipa. S-ar putea să vă placă.

You may also like

1 comment

Traieste Clipa - Cinemil.ro - Placerea de a fi CINEFIL august 10, 2020 - 19:18

[…] inchei fara sa va semnalez cateva articole despre acest film: Chinezu, Irina Manole, Daniela Bojinca. Pe primele 2 le-as citi cu atentie. Doi nefani ai filmelor indiene au apreciat […]

Reply

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More