Mâine, 30 mai, la ora 20:00, se deschide oficial Festivalul Internațional de Statui Vivante cu Noaptea Statuilor Vivante la Casa Filipescu-Cesianu care se află pe Calea Victoriei. O să fie un eveniment cultural tare frumos, plin de încărcătură istorică, culturală și personaje din toate timpurile plasate în povești din diferite decade ale timpului.
Apoi, pe 31-1 iunie, de la 18:00 la 22:00 o să-i găsiți în Parcul Humulești din Ferentari, pe 2-3 iunie de la 18:00 la 22:00 îi găsiți în Parcul Crângași, iar pe 4-5 iunie îi găsiți în Parcul Herăstrău.
Iar organizatorii de la Teatrul Masca ne-au spus că ar fi tare fain dacă am putea ajunge ca spectatori în toate cele patru locații, nu doar pentru spectacole, ci și pentru spectatorii diferiți din fiecare locație căci, așa cum România are o populație diferită pe toată întinderea ei în funcție de regiunea în care se află și care reacționează diferit la același stimul în funcție de diferențele culturale dintre noi, așa e și în București. O să observăm mase de spectatori cu reacții diferite în funcție de locație și de „regiunea” din București în care ne aflăm. Ceea ce mi se pare tare interesant din punct de vedere al unui exercițiu social și psihologic.
În cadrul festivalului or să joace atât actori de la Teatrul Masca (cu 16 piese), cât și actori din alte țări precum China, Austria și Olanda care sunt peste 30 de actori care or să interpreteze diferite personaje și povești. Mai multe detalii despre fiecare piesă în parte și fiecare personaj poți găsi chiar aici.
Actorii din China o să aibă un spectacol senzațional în cadrul Festivalului Internațional de Statui Vivante
Da. Bag mâna în foc că o să fie așa. Ba chiar ambele. Am fost săptămâna trecută la o repetiție de-a lor și mi s-a părut de-a dreptul senzațională. Repetiția. Plus că de atunci au mai repetat de nu știu câte ori. Deci spectacolul o să fie mai mult decât senzațional.
Actorii din China o să interpreteze frumoasa piesă O noapte furtunoasă care, deși a fost jucată de nenumărate ori, este pentru prima dată în lume când este jucată de statui vivante interpretate de niște actori chinezi.
E interesant să vezi o astfel de piesă jucată sub forma unor personaje de statui vivante și cu doar câteva intervenții vocale. Parcă are un impact și mai mare atunci când nu sunt cuvinte căci, așa cum ne-a spus unul dintre actorii de la Teatrul Masca: cuvintele mint, dar mimica, gestica și limbajul corpului niciodată.
E altceva. E o experiență culturală care merită simțită și trăită. Sau cel puțin eu așa cred.
Bine, e doar o parte din toată piesa. Care ar mai fi fost farmecul să o vezi deja pe toată, nu? Așa că, dacă ți se pare interesantă, zic să te duci într-una dintre locații și să te bucuri de spectacole. Am să-ți mai dau un singur spoiler. Își va juca fiecare actul separat de aici înainte. Ceea ce va fi și mai interesant, să vezi lucrurile întâmplându-se în același timp în poveste și nu ca pe niște acte consecutive așa cum se întâmplă, de obicei, pe scena teatrului. Îți zic, e o experiență chiar foarte faină!
Apoi, unde mai pui că astea șase zile de spectacol sunt absolut gratuite. Așa că hai și tu la Festivalul Internațional de Statui Vivante să te bucuri gratuit de spectacole culturale.