Home PersonalȘcoala de Șoferi Școala de Șoferi: Aventura cu Fișa Medicală

Școala de Șoferi: Aventura cu Fișa Medicală

by Daniela Bojincă
scoala de soferi

M-am apucat de școala de șoferi. Tot voiam să o fac și tot amânam. Până în mai când am vrut să mă angajez, am ajuns printre ultimii doi și am fost respinsă pe motiv că n-am carnet de șoferi. Atunci mi-am zis băi, chiar e important, trebuie să fac școala asta și să-l iau. Desigur, m-am bucurat că am toată vara pentru mine și, până la urmă, n-a fost chiar atât de rău. O să am timp să muncesc și să câștig bani o viață de acum înainte. Nu-i grabă.

Dar să revenim la școala de șoferi.

scoala de soferi

Aveam două opțiuni. Să o fac în București, sau la Târgu Jiu. Și am ales să vin acasă și, prin urmare, să-mi complic viața. Începutul a fost chiar cu fișa medicală.

Ajunsă aici, în Târgu Jiu, am aflat că fișa medicală trebuie începută de medicul de familie. Medic de familie care e în București. Așa că i-am dat mesaj medicului. I-am explicat situația cum că sunt deja la Târgu Jiu și, dacă se poate, să-mi completeze începutul de fișă medicală și să mi-o trimită cineva la Târgu Jiu (partea aia cum că singurul meu antecedent major este operația pe cord și că nu sunt în evidență cu boli psihice).

Medicul meu de familie, în schimb, mi-a zis că nu e nevoie. Că sunt peste tot centre autorizate care sunt atestate să facă asta, chiar și în Târgu Jiu (și sunt vreo 5). Problema e că, atunci când m-am dus acolo, au zis că ei nu fac asta, că trebuie să completeze medicul de familie, că bla bla bla bla.

Așa că dă-i iar mesaj medicului. Explică-i. Și așteaptă-te să nu mai primești niciun răspuns. Ba chiar unul cu: peste câteva zile. din 03.07.2017 nu mai sunt la cabinet, adresați-vă medicului înlocuitor. Așa că sună medicul înlocuitor. Întreabă-l dacă poate face asta și fă un drum special până la București pentru că sistemul ăsta e de căcat și medicii se contrazic între ei cine trebuie să completeze ori ba.

M-am dus în București, Și, pe ploaia aia torențială de pe 3 iulie, m-am dus să mi se completeze fișa la medicul înlocuitor. Toate bune și frumoase. Am plecat la Târgu Jiu și, ghici ce, mi-am amintit pe la jumătatea drumului, când eram în tren, că fișa am uitat-o la București. Pentru că așa sunt eu. O amețită și jumătate. Dar e ok. Mi-a fost trimisă. Și, mândră și voioasă m-am dus la un centru în Târgu Jiu să fac controlul la ortopedie, neurologie, ORL, oftalmologie, boli interne și psihologicul.

Iar singurele care au fost pe bune au fost oftalmologia, ORL-ul și psihologicul. În rest intrai în cabinet, îți punea ștampila, îți semna, îți trecea APT și gata, următorul, că trebuie să ne facem norma și pe ziua de azi, nu?

Și, întrebarea mea existențială era: bă, dacă am probleme cu genunchii, cu încheieturile, cu articulațiile și mi se blochează piciorul și nu mai pot apăsa frâna, sau se blochează pe accelerație? O să fac accident pentru că ei mi-au trecut APT fără să mă controleze. Sau dacă am boli psihice și apăs accelerația? Eu n-am nicio problemă de genul, dar dacă chiar e unul care are și se întâmplă ceva nasol? E o treabă serioasă care, în schimb, se tratează cu superficialitate. Ei vor doar să pună ștampilele pentru că oamenii au plătit, nu mai vor să vină și mâine și să nu facă scandal.

Pentru că da, oamenii sunt proști și fac scandal dacă stau mult la coadă pentru că medicul din cabinet chiar își face treaba. Cum s-a întâmplat la oftalmologie, de a ținut o doamnă mai bine de 15 minute, pentru că făcea o grămadă de teste. Iar oamenii săreau de fund în sus și făceau mișto că o operează, că e nu știu cum și că e nu știu ce.

În fine. Mi-am completat fișa. Am fost declarată aptă. Mi-am luat și cazierul, m-am înscris la școală și am început orele de legislație, care sunt foarte importante și la care îți recomand să mergi dacă vrei să faci școala de șoferi. Dar despre legislație, de unde învăț, ce învăț și așa mai departe, o să îți zic într-un alt articol.

Ce acte îți trebuie strict pentru înscriere

  • cazierul judiciar care poate fi ridicat de la orice secție de poliție cu buletinul și o cerere că e pentru examenul auto
  • copie a buletinului
  • o cerere de înscriere pe care o completezi la școala de șoferi
  • fișa medicală
  • aviz psihologic
  • bani pentru taxa care se percepe la început

Click pe mașinuță pentru alte articole despre școala de șoferiscoala de soferi fisa medicala

You may also like

2 comments

Mugur iulie 15, 2017 - 06:57

Ai făcut referire la două posibile probleme, așa că voi încerca să le „ating” și eu, precum „Gică-contra”.
Ortopedul poate sesiza anumite afecțiuni din postura și modul în care te miști atunci când intri în cabinet. Știu, nu este un test „elaborat”, dar poate spune multe despre osatură și utilizarea ei.
În ce privește testul psihologic, din câte știam eu, există o testare mult mai elocventă, care se face chiar în timpul școlii, aceasta testând foarte corect reflexele școlarului. Spre exemplu, există un test numit printre șoferi „la pedale”, care testează reacțiile mâinilor și piciorelor la diferiți stimuli, de obicei luminoși, care imită cumva reacțiile ce ar trebui să apară în timp ce conduci mașina. Aceste teste din cadrul școlii sunt cele fără de care nu vei putea intra în examen. Cel puțin așa era în perioada în care eu însumi am făcut școala de șoferi, acum foarte mulți ani.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky iulie 15, 2017 - 11:59

Hei, Mugur!
Legat de prima parte, da e adevărat, te poate observa. Dar îți zic eu că medicul acela era doar pe repede înainte când a văzut câți oameni are la ușă. La început, pe la primii 2-3, a stat mai mult. Apoi, când s-a deschis ușa, a zis: „aaa, păi hai că mergem mai repede”. Și intrai, punea parafa, semna și gata. Aproape că nici nu se uita la tine.
Iar legat de testul psihologic, nu mai e așa cum zici tu. Știu că îmi ziceau și ai mei de treaba asta. Acum sunt doar niște exerciții din alea pe hârtie.

Reply

Leave a Comment