Home Cultură 6 curiozități despre limbile de circulație internațională

6 curiozități despre limbile de circulație internațională

by Daniela Bojincă
curiozitati

curiozitati

Cine spune că Limba și Literatura Română e grea pentru străini, nu a studiat prea multe despre limbile vorbite de pe globul pământesc. Știu că pe DexOnline.NET găsești cuvinte din limba română cu 20 sau 30 de litere, majoritatea termeni medicali sau din zona farmaceutică, dar nu doar lungimea cuvintelor poate fi o problema atunci când vorbim de oralitatea unei limbi.

Ca idee, cercetătorii au stabilit că pe mapamond se vorbesc peste 6000 de limbi și dialecte și chiar dacă unele dintre ele n-au o forma proprie de scriere, pentru că aici sunt incluse și limbile triburilor din Papua Noua Guinee, Africa, insulele din Pacific sau Amazon, totuși cercetătorii au inclus toate limbile care au cel putin 2000-3000 de vorbitori.

Nu o să găsiți aceste lucruri în niciun dicționar online, așa că eu cred că merită să le cunoașteți și voi:

1. Știați că în Papua Noua Guinee există cele mai multe limbi vii din lume? Mai exact, pe o suprafață de câțiva sute de kilometri pătrați există aproape o mie de dialecte aflate în uz, fiecare cu câteva sute de vorbitori activi.

2. Știați că una dintre provocările lumii moderne este să încerci să numeri până la trei în limba Nivkh? Limba este vorbită în proximitatea insulei Sahalin din est-ul Rusiei (Sahalinskaia Oblast fiind denumirea originală a regiunii) și în această limbă numerele nu sunt niciodată la fel. Concret, ele au alt sens și altă formă în funcție de fraza pe care vrei să o rostești. Ca să înțelegeți, același cuvânt desemnat pentru cifra 1 poate însemna în fraze diferite un pește, o barcă sau chiar o casă. Același lucru se întâmplă și cu acele cuvinte care desemnează numeralele cardinale 2 și 3. Și atunci, rămâne întrebarea logică, cum numărăm?

3. Știți care este cea mai complexă limbă din lume încât a fost folosită drept cod în timpul celui de-al Doilea Război Mondial? Limba basca are cele mai complexe structuri frazeologice și doar puțini basci o pot vorbi 100% corect.

4. Știți care este limba cu cele mai multe moduri temporale pentru timpul prezent? Dacă în limba engleză, de exemplu, avem două forme de prezent, prezentul simplu și prezentul continuu, în limba inuita (limba eschimoșilor din Nordul Groenlandei) există 63 de forme de prezent.

5. Știați că gramatica limbii sanscrite este cea mai grea din lume? Mai exact, dacă vrei să traduci din sanscrită în oricare altă limbă un roman cu cel puțin 300 de pagini, ai nevoie de 10 ani.

6. Știați că limba vorbită din nordul regiunii KARACIAI-CERCHEZIA (zona Caucazul de Nord) a intrat în Cartea Recordurilor dintr-un motiv absolut fabulos? Această limba NU poate fi învățată decât în copilărie. Niciun adult nu a putut să învețe această limbă de-a dreptul imposibila. Practic, dacă un copil din acea regiune pleacă 20 de ani din zona și revine, nu va putea să înțeleagă limba niciodată. E la fel de complicat ca învățatul cântatului la pian la 40-50 de ani pentru că limba are o muzicalitate aparte care nu mai poate fi percepută din cauza vârstei.

Și lucrurile nu se opresc aici. Mai multe informații interesante și termeni neexplicați într-un dictionar online găsiti pe goingout.ro.

 

You may also like

Leave a Comment