Home Personal De ce nu se uită lumea la TVR pe TV?

De ce nu se uită lumea la TVR pe TV?

by Daniela Bojincă
televizor

Am tot zis de vreo câteva zile că vreau să scriu ceva despre asta. Iar azi am scris un text pe profilul personal de Facebook. Și, dacă tot am scris acolo, am zis să împărtășesc și cu voi, pe blog.

Dacă mă urmăriți deja pe profilul meu de Facebook, știți cu siguranță despre ce este vorba, dacă nu, poftiți de vedeți:

https://www.facebook.com/3.14shky/posts/880244812027164

Am fost impresionată de numărul de like-uri, cât și de comentarii. Este primul text scris de mine pe Facebook, fără poze și cât se poate de serios. Sincer, nu mă așteptam să genereze discuții și nici ca lumea să-mi împărtășească gândirea mea de modă veche.

M-am bucurat să văd că un post de televiziune, chiar și nu foarte urmărit, cu un rating aproape deplorabil, se ține tare pe poziții și nu renunță la principii. Nu recurge la a invita în tot felul de emisiuni oameni precum Narcisa a lu Guță, asistentele lu Capatos (cum draci le-o chema), Drăgușeanca și mai știu eu care altele. Și nici nu sunt primii care anunță că Bahmuțeanca a plecat cu odraslele de acasă, doar pentru crește rating-ul.

Într-adevăr, nu au cele mai tari emisiuni și nici cele mai bune, dar au emisiuni culturale. Servesc oamenilor ceva educativ, pozitiv. Nu sunt un alt trust de televiziune care să spele oamenii pe creier cu jegurile altora. Trustul ăsta are în spate oameni care vor un popor mai cult, mai cultivat. Sau cel puțin asta îmi pare mie din faptul că au emisiuni de muzică clasică, teatru și alte din astea culturale.

Sinceră să fiu m-am săturat de toate dezbrăcatele și disproporționatele care apar pe la TV. Poate că nu aș avea nimic împotrivă dacă ar fi într-adevăr frumoase, doar că ele sunt de-a dreptul oribile cu toate operațiile alea. Iar dacă asta înseamnă frumusețea pentru voi, apăi să știți că mie îmi este de-a dreptul scârbă de frumusețea voastră. Frumusețea înseamnă cu totul altceva. Frumusețea nu stă într-un corp sculptat de chirurg, în haine cât mai puține pe trup și nici în tone de machiaj.

M-am săturat să mi se prezinte atâtea subiecte total neinteresante. Pe bune, chiar nu mă interesează nimic despre „marile” familii ale României. Nu mă interesează nici să văd emisiunea de Revelion dată trei zile la rând, pe TV. Chiar nu mă interesează. Iar ceea ce se întâmplă acum la TV, ei bine mi se pare de-a dreptul dezgustător.

Mi-ar plăcea să văd altceva la TV. Să mă bucur de lucruri noi, aplicabile în viața de zi cu zi, ori informații culturale, istorice sau alte d-astea. Dacă schimbarea ar pleca de acolo, dacă la TV s-ar face schimbarea, cu siguranță progresul ar fi mare. Imens. Și incontestabil.

Desigur, poate că mi-ați spune să nu mă uit la TV. Ceea ce de altfel și fac. Nu mă uit la TV. Urăsc TV-ul. Dar mai aterizez din când în când în fața lui. Și, de cele mai multe ori, mă sperii. Așa că stă închis. Iar pentru mine e mai bine. Îmi ocup ziua cu lucruri mai interesante. Lucruri din care am ce învăța și care mă ajută în evoluția mea personală. Să fac pași către atingerea propriului vis. E mult mai bine să nu mă încarc cu toate prostiile de la TV. Ceea ce vă sfătuiesc și pe voi să faceți. Mai bine puneți mâna pe o carte.

You may also like

15 comments

Emil Calinescu ianuarie 6, 2015 - 02:03

Hai sa te invat eu o chestie. Eu sunt televiziune. Si caut sa vad cine se uita la tv si ce doreste. Una ca tine, care il deschide o data pe luna, vrea cultura. Altul se uita zilnic si vrea Capatos. Hmm, sa dam cultura (care, apropo, COSTA), sau sa dam Capatos?

La modul sincer, eu as face un mix sa zicem digerabil. As baga pentru bani si ce vrea poporul, dar as baga si cultura. Azi sani, maine cultura.

Problema e ca niciun alt post nu-si permite sa faca asta (sau nu foarte des, exceptia cu Antena 3 si Rieu, pe care ti-am spus-o pe facebook, se intampla o data pe an) in afara de TVR. TVR-ul are bani mai multi ca toate celelalte posturi.

Altfel, e misto sa scriem pe blog, sa aplaudam o emisiune. Dar cel mai misto lucru ar fi sa butonam tv-ul, ca emisiunile, atat ale bune, cat si ale proaste, traiesc din AUDIENTA!

Reply
Daniela Bojincă - Pishky ianuarie 6, 2015 - 10:25

Emil, eu nu mă uit la TV tocmai pentru că sunt numai cretinități. Dacă ar fi lucruri care merită, m-aș uita la TV :). Chiar m-aș uita.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky ianuarie 6, 2015 - 10:28

Și tocmai asta e problema.. că primează comercialul, nu calitatea.

Reply
ricamihai13 ianuarie 6, 2015 - 19:11

Bună Dana. Am citit articolul ieri și chiar mi-am spus, uite frate se mai uită și alții la concertul de la Viena nu doar eu, M-am bucurat nițel trebuie să recunosc. Astăzi în schimb îi întreb pe oameni pe facebook dacă ei cunosc pe cineva care ar pute fi considerat amprentă a României. Tăcere, liniște și pace. Oare era mai bine să îi între de manele? Sper să nu. 🙁

Reply
Daniela Bojincă - Pishky ianuarie 6, 2015 - 19:31

Nu neapărat despre manele, dar despre ceva de actualitate :)).
Și eu mă bucur că mai sunt oameni care se uită la concertul de la Viena. 🙂

Reply
ricamihai13 ianuarie 6, 2015 - 19:37

românii nu-s de actualitate ?

Reply
Daniela Bojincă - Pishky ianuarie 6, 2015 - 19:51

Nu. Românii nu știu amprente ale României. Românii știu doar ce li se bagă acum pe gât.

Reply
ricamihai13 ianuarie 6, 2015 - 19:59

eu încă mai sper

Daniela Bojincă - Pishky ianuarie 6, 2015 - 21:10

Sincer… și eu sper :).

Sebastian ianuarie 7, 2015 - 11:27

Traiesc de ceva ani departe de tara si trebuie sa recunosc ca nu imi lipseste deloc televiziunea din Romania. Am intanlit romani, care odata ajunsi in strainatate, in loc sa-si caute un loc de munca, se intereseaza cum pot receptiona canalele de televiziune din Romania. Dar asta este alta poveste. Ceea ce am vrut sa subliniez, esta ca o mare parte din stresul cotidian, a fost eliminat datorita faptului ca nu mai intru in contact cu televiziunile comerciale din tara. Din cand in cand, de sarbatori in special, urmarec TVR International. Un canal bunisor, care abordeaza teme diverse si care se fereste de vulgaritate si „comercial”. In rest, BBC-urile imi satisfac indeajuns setea mea de cultura televizata.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky ianuarie 7, 2015 - 12:27

Te înțeleg. Nici eu nu m-aș interesa cum să prind canalele din România, din moment ce abia deschid televizorul. Nu-mi place să mă uit la televizor. Prefer să deschid o carte, sau să mă plimb. Sau să scriu pe blog. Ori poate să gătesc.

Reply
Sebastian ianuarie 7, 2015 - 14:03

super.

Reply
Adelin ianuarie 7, 2015 - 14:11

Daniela, eu am în grila de programe vreo 70 de posturi TV. Când sunt singur acasă, iau telecomanda şi o butonez după bunul meu plac. Culmea, nu ajung la nicio emisiune mondenă, nu ajung la niciun program care să nu-mi placă. Bine, să fiu corect, ajung şi acolo, dar schimb câteva secunde mai târziu. Eu nu am o problemă cu ceea ce dau televiziunile, eu am o problemă cu ceea ce aleg oamenii să vadă. Când ai în grila de programe zeci de alternative la Capatos, să te plângi că ăla promovează nu-ştiu-ce rahat, dar tu tot te uiţi, mie-mi denotă cu ai ceva la căpuţ. Nu zic de tine, Daniela, ziceam în general.

TVR-ul nu are doar emisiuni de cultură şi concerte de muzică clasică. TVR-ul are în grila sa multe programe mişto, are şi divertisment de bună calitate. De multe ori am ales chiar să privesc ştirile TVR-ului, care-s realizate profi. Lumea nu se uită pe TVR dintr-un singur motiv: pentru că lumea nu vrea să se uite. 🙂

Reply
Daniela Bojincă - Pishky ianuarie 7, 2015 - 15:50

Adelin, recunosc, am și eu o grămadă de programe. Și, din păcate, atunci când am chef, ori când deschid ai mei televizorul, butonez pe telecomandă până când găsesc ceva destul de mulțumitor pentru gusturile mele. Că așa, în rest, abia deschid televizorul.

Pe mine, de fapt, nu știu ce mă deranjează mai tare. Dar știu că mă enervează la maxim când aud că posturile alea de căcat au cel mai mare rating. Nu înțeleg cum pot oamenii să se uite la așa ceva :-?.

Mă bucur totuși că nu sunt singura care are o părere destul de bună despre TVR :).

Reply
Daniela Bojincă - Pishky ianuarie 7, 2015 - 15:50

Adelin, recunosc, am și eu o grămadă de programe. Și, din păcate, atunci când am chef, ori când deschid ai mei televizorul, butonez pe telecomandă până când găsesc ceva destul de mulțumitor pentru gusturile mele. Că așa, în rest, abia deschid televizorul.

Pe mine, de fapt, nu știu ce mă deranjează mai tare. Dar știu că mă enervează la maxim când aud că posturile alea de căcat au cel mai mare rating. Nu înțeleg cum pot oamenii să se uite la așa ceva :-?.

Mă bucur totuși că nu sunt singura care are o părere destul de bună despre TVR :).

Reply

Leave a Comment