Astăzi se fac trei săptămâni de când lucrez de acasă, în izolare. Trăiesc #lavieonline și nu mă plâng. Chiar îmi place. Nu-mi place situația în care ne aflăm. Deloc. Dar îmi place să pot petrece atâta timp acasă. Să mă bucur de mai mult timp pentru mine și să am timp să fac mult mai multe lucruri.
Am învățat că în viață e important să poți să te adaptezi situațiilor ca să faci față. Iar eu am descoperit că mă mulez foarte ușor situațiilor. Și mă bucur că pot face asta și nu tind absolut deloc să o iau razna într-o situație de criză precum cea de față.
Pe mine dacă mă duci în vârf de munte, mă bucur de natură, de faptul că pot să explorez trasee și să respir aer curat. Dacă mă pui să stau în casă, mă bucur de relaxare, de statul pe canapea, de lenevitul mai mult în pat, de citit, de timp pentru gătit tot felul de rețete. Mă adaptez și mă bucur de fiecare moment în parte la fel de mult.
Desigur, cu prima ocazie, când s-o putea, abia aștept o escapadă la munte. Iubesc muntele. Dar asta doar ca să alternez. Nu-i bine nici cu statul în casă prea mult. Așa că, atunci când o să treacă toată nebunia: munteeee, viiiiin!
Mi se pare că sunt atâtea lucruri de făcut și în casă, încât n-ai cum să te plictisești. Așa că, la fel cum am făcut și acum două săptămâni, după prima săptămână de izolare, m-am gândit să las aici, ca într-un jurnal, ce-am mai făcut în astea trei săptămâni, ca să nu ajung să mă plictisesc.
1. Mi-am păstrat programul de lucru „la birou”
Mi se pare foarte importantă treaba asta. Am tot văzut prieteni în online care povesteau că ei nu mai lucrează 8 ore. Lucrează câte 10-12. Adio viață personală.
Nu. Pentru mine e important să existe cât de cât un echilibru. 8 ore de lucru. 8 ore pentru mine. 8 ore pentru somn.
Și sunt foarte fericită așa. Dorm și o oră în plus. La 17 am terminat munca în agenție și sunt deja pregătită să-mi fac de cap în casă.
Și am observat că-mi priește lucratul de acasă și păstratul programului de lucru. Sunt chiar mult mai relaxată și mai odihnită.
2. Am încercat să citesc zilnic câteva pagini
M-am apucat de o nouă carte. Am mai zis eu de ea și zilele trecute, prin alte articole. Să nu râzi :((, cartea scrisă de Raluca Feher.
Cititul mă ajută tare mult să mă detașez. Să evadez din lumea asta către alte lumi. Să uit puțin de grijile cotidiene. De probleme. Și să descopăr meleaguri noi. Uneori din același Univers cu noi, alteori din Universuri SF și tărâmuri magice, căci ador cărțile SF. Tocmai mi-am comandat 80 de cărți dintr-o colecție. Cărțile sunt marea mea slăbiciune. Aproape la aceșali nivel cu ciocolata.
3. Am început să scriu mai mult pe blog
Scrisul mă relaxează. Să-mi expun gândurile, fie ele de peste zi, fie impulsuri de moment. Am început să-mi aștern gândurile, din nou, aici. Asta și pentru că am fost cumva împinsă de la spate și bătută la cap să nu las blogul deoparte, dar și pentru că timpul petrecut acasă mi-a dat mai multă energie. Iar scisul pe blog mă binedispune.
Fac chiar și liste cu idei și ce articole aș mai putea scrie.
4. Gătesc mai mult în izolare
Îmi place să gătesc. Să încerc tot felul de rețete. Înainte nu doar că parcă nu aveam timp că m se părea că după ce ajungeam de la birou și stăteam în trafic nu voiam decât să dorm și atât. Dar îmi mai trimitea și maică-mea pachet pe principiul că: lasă, mamă, o să ai tu timp toată viața de gătit când nu o să mai pot eu.
Acum pot experimenta în voie o mulțime de rețete online, de la bloggerii culinari. Zilele trecute am făcut o ciorbă de pui oltenească, niște legume cu condimente la cuptor și niște pui marinat în condimentele preferate, la tigaie. Iar ieri am pus și de o ruladă cu gem și frișcă.
5. M-am apucat să fac sport în casă
Nu sunt chiar obișnuită să stau numai în casă. Când ies de la birou, m-am obișnuit să merg o stație de autobuz pe jos, până la metrou Universitate, de la Armeneasca, cu colegii. Și să iau autobuzul de acolo.
În zilele în care mergeam la master, în zona Cișmigiu, mergea pe jos de la Armeneasca până la Cișmigiu. Vreo 3-4 stații de autobuz. Cu muzica în căști. La pas de plimbare. Coloana mea și incheieturile erau fericite. Și mușchii. Acum, de vreo câteva zile am observat că parcă mă dor toate și amorțesc. Așa că am zis să-mi caut pe YouTube niște exerciții de cardio pentru începători și m-am pus pe treabă, după cum se poate observa.
Aici făceam aceste exerciții:
6. Ca să nu simt că stau mereu în același loc, mi-am mai schimbat locația biroului
Am zis că, dacă tot nu ies, să am puțină diversitate în viața mea de stat în casă, în izolare. Așa că am stat la birou ba la masă în sufragerie, ba pe canapea pe canapeau din sufragerie, ba în balansoar, ba pe canapeau din dormitor, ba în pat cu prietenii mei necuvântători.
Tare bine e să-ți schimbi mediul de lucru, fie el și în casă. Parcă ești ceva mai productiv. Dai mailurile mai cu spor și îți vin ideile ceva mai ușor. Ești mai creativ. Și te bucuri și mai mult de casa în care locuiești și pe care o adori.
Cel puțin la mine a funcționat.