Am văzut aseară filmul Fist Fight căruia cred că i s-ar fi potrivit mult mai bine numele de #teacherfight așa cum, de altfel, apare pe alocuri în film titlul bătăliei ăștia căci, după cum bine cred că îți poți da seama deja, filmul este despre o crâncenă bătaie între doi profesori dintr-o școală de undeva din SUA, popularizată în lumea întreagă sub hashtag-ul #teacherfight.
Din trailer mie, sincer, nu mi-a plăcut. Îmi stârnea o oarecare curiozitate, dar nu credeam că o să fie un film bun deloc, spre deosebire de prietenul meu care avea așteptări peste măsură de la filmul ăsta din trailere. După cum o să puteți vedea din articol, m-am înșelat. Filmul a fost chiar bun și a adus în discuție o problemă a zilelor noastre. O problemă cu care ne confruntăm și pe care nimeni nu pare să încerce să o rezolve.
Povestea filmului #teacherfight – Fist Fight
Acțiunea se petrece în ultima zi de școală dintr-un liceu din SUA. Un liceu cu probleme, nu mediocru ci absolut slab de-a dreptul, în care elevii fac farse profesorilor de la clasă, directorului și absolut tuturor celor care fac parte din staff-ul instituției respective.
Dintre toți profesorii, doar unul singur, Ron Strickland (Ice Cube) pare să țină piept elevilor problematici și chiar să-i pună la punct prin duritatea sa și metodele, să zicem, neconformiste ale acestuia. Între timp, toți ceilalți erau blânzi și chiar controlați de către elevi și toanele acestora adolescentine.
Dintr-o neînțelegere și și presiunile ce erau din cauza tăierilor bugetare care puneau în pericol slujbele profesorilor, Strickland și Andy Campbell (Charlie Day) ajung să pună de-o bătaie cum n-a mai văzut america: o bătaie între profesori, chiar în incinta școlii și cu privirile tuturor elevilor și profesorilor asupra acesteia.
Ce mi-a plăcut la filmul #teacherfight – Fist Fight
Ideea de la care a pornit totul, e interesantă. Dar ce mi-a plăcut și mai mult este spre ceea ce a dus ideea inițială și ce avea să reformeze mai departe în învățământul american, un învățământ care pare (în film) degradat în adevăratul sens al cuvântului și poate chiar dincolo de el.
Ce-i drept, mi-au plăcut și farsele elevilor îndreptate către profesori. Dacă sistemul de învățământ i-a degradat în vreun fel, n-a ajuns să degradeze și imaginația. Aia a rămas în picioare și încă în continuă dezvoltare.
Mi-au plăcut mult cei doi actori Ice Cube și Charlie Day. Cred că nu puteau găsi alți actori care să se potrivească mai bine celor două roluri. De la voce, priviri, poziții ale corpului până la mimică și gestică, pe mine m-au cucerit. Rolurile astea par efectiv construite pentru ei doi. Și asta face filmul ăsta să nu mai fie un simplu film de comedie.
Că tot am zis de comedie, mi-a plăcut că n-a rămas doar un film de comedie, ci este un film care se duce dincolo de barierele comediei și de hai să ha ha ha și hi hi hi la filmul ăsta. Nu. Filmul aduce în față o poveste care ar putea fi chiar reală, ce a rezultat din cauza managementului ineficient al conducerii și din cauza elevilor din ce în ce mai greu de controlat. Și chiar pune sub semnul întrebării anumite aspecte care sunt pe ordinea de zi a realității noastre.
Mi-a plăcut și faptul că au adus în față și caracteristicile profesorilor problematici, nu doar a elevilor. Pentru că în lumea asta, din păcate, se crede ori că numai elevii sunt ăia problematici, ori că numai profesorii sunt ăia problematici și odraslele niște sfinți. Ei bine, nu! Fiecare tabără are uscăturile ei.
De ce să vezi acest film
Pentru că, așa cum am spus și la început, filmul Fist Fight – #teacherfight aduce în discuție o problemă cât se poate de reală. O problemă cu care învățământul din lumea întreagă și mai ales cel românesc cred că se confruntă. Și pe care nimeni nu pare să o rezolve. Filmul o să apară în cinematografe din data de 24 februarie 2017 și este distribuit de cei de la Freeman Entertainment.
Sursă YouTube (user Warner Bros. Pictures)