Home Cultură Ești elev sau student? Participă la Olimpiada ONU!

Ești elev sau student? Participă la Olimpiada ONU!

by Daniela Bojincă
olimpiada onu

Nu știu dacă ai mai auzit până acum de Olimpiada ONU, așa că m-am hotărât să-ți scriu câteva cuvinte că, cine știe, poate o să te intereseze și vrei să participi.

Ei bine, Olimpiada ONU este dedicată elevilor și studenților din județele Suceava,  Botoșani,  Iași,  Bacău, Vaslui și  Neamț, fiind încurajați să trimită eseuri pe teme diferite (vă voi spune în rândurile de mai jos care sunt acelea) pentru a putea participa la etapa județeană și ulterior la cea regională.

Să le luăm pe rând. Ca să participi la etapa județeană, trebuie să faci un eseu care să se potrivească uneia dintre temele de mai jos:

  1. Secțiunea 1 este despre DREPTURILE OMULUI – Clasele IX-X – susținerea drepturilor omului ;
  2. Secțiunea 2 este despre ONU ȘI PROVOCĂRILE ACTUALE – Clasele XI-XII – identificarea problemelor și soluționarea acestora;
  3. Secțiunea 3 este despre PACE ȘI SECURITATE ÎN SECOLUL XXI  – dedicată studenților. Aici se pune accentul mai mult pe relația dintre state.

Iar apoi, dacă treci de această etapă, ajungi la Iași  în perioada 15-17 Mai, la etapa regenională, unde trebui să-ți susții eseul, să ți-l argumentezi și să-i convingi că ești cel mai bun dintre cei mai buni.

Și, ca să vedeți că nu-s fată rea, am să dau câte puțin din casă și am să încerc să vă explic cam la ce se așteaptă oamenii de la voi, privin eseurile și modalitatea în care le creați. În primul rând, eseurile trebuie să fie foarte bine argumentate. Nu poți pur și simplu să afirmi ceva fără să susții acel lucru. Apoi, trebuie să fii cât se poate de creativ și de original, dând idei și soluții pentru problemele actuale, dar pe care nu le-au mai dat și alții înaintea ta și care nu sunt deja standardizate dar încă nepuse în practică. În plus, ține minte că sloganul este: WE INTEND TO CHANGE THE WORLD! Ghidează-te după el și încearcă să-l pui în prim plan. 😀

Proiectul Olimpiada ONU, pus la cale de către Asociaţia Tineretului ONU din România – Filiala Iaşi, este înscris în concursul Cros pentru Școli. Iar prin intermediul acestui proiect se dorește promovarea valorilor ONU, la un nivel cât se poate de ridicat, implicând laolaltă elevii și studenții,  în activități care vor oferi posibilitatea trasării, elaborării la nivel conceptual a unor soluții pentru problemele actuale precum și cunoașterea propriilor drepturi, libertăți și responsabilități.

Asociația Tineretul ONU din România este o asociație nonguvernamentală, înființată și condusă de către tineri, având ca scop promovarea şi încurajarea valorilor și activitatilor ONU în rândul tinerilor români, al societății românești și al comunității internaționale. Pe lângă asta, Asociația Tineretul ONU din România organizează simulăriale organizaţiilor internaţionale, conferinţe, seminare, workshop-uri, dezbateri, etc., ceea ce mie mi se pare foarte tare și îi felicit pentru implicarea de care dau dovadă. Oamenii aceștia chiar își doresc și încearcă să schimbe ceva, iar pentru asta merită toată susținerea noastră!

Eu zic să te apuci să scrii eseul ăla acum și să le trimiţi un e-mail pe adresa [email protected] începând cu data de 23.03.2015 până pe 19.04.2015 cu mențiunea la subiect „participant Olimpiada ONU” și specificarea datelor personale precum: nume, prenume, vârsta, clasa/an, liceul/facultatea din care faci parte, orașul și județul în care locuiești. N-ai nimic de pierdut. Ai doar de câștigat!

You may also like

2 comments

Ruxandra Ionita aprilie 7, 2015 - 10:18

Pt Bucuresti de ce nu e valabil?

Reply
Daniela Bojincă - Pishky aprilie 7, 2015 - 20:04

Pentru că este organizată de Asociația Tineretul ONU – Filiala Iași. Ei o organizează regional :(.

Reply

Leave a Comment