Home Personal Cum să iei examenul de bacalaureat cu notă mare

Cum să iei examenul de bacalaureat cu notă mare

by Daniela Bojincă
bacalaureat

Eu am trecut deja prin experiența asta și, ca orice om care a trecut deja printr-o experiență, mă văd în măsura de a da sfaturi astfel încât lucrurile să se termine cu bine pentru toată lumea. Îmi place să încerc să ajut și să împărtășesc altora din experiențele mele.

Drept urmare m-am hotărât să scriu un articol despre cum poți să promovezi examenul de bacalaureat cu o notă destul de mare și fără prea multe griji, împărtășindu-ți din experiența mea.

Desigur, dacă tu vrei să iei bacul ăsta de mai jos, eu n-am nici cea mai mică problemă.

bac

În schimb, dacă vrei să iei examenul de bacalaureat de la sfârșitul celor 12 clase, te invit să-mi citești următoarele rânduri. Te asigur eu că nu-i complicat să faci ceea ce te sfătuiesc, deși te afli cam pe ultima sută de metri când scriu eu acest articol.

M-am gândit mult dacă să scriu un articol cu sfaturi pentru fiecare materie în parte, sau dacă să adun toate sfaturile, pentru toate materiile, sau cel puțin la cele care eu am eu examenul de bacalaureat, într-un singur articol. Iar decizia finală a fost, desigur, să scriu un singur articol. Știu că nu vreți să pierdeți prea mult timpul și că vă place să găsiți informația care vă interesează într-un singur loc. Așa că să începem.

Sfaturi pentru proba la Limba Română de la examenul de bacalaureat

Subiectul 1: Sincer, nu prea știu ce să zic aici. E înțelegerea textului. Trebuie să lucrezi pe text și să cunoști limba română. Să știi sinonime pentru cuvinte, antonime, omonime, să știi ce reprezintă semnele de punctuație în funcție de context și alte din astea. E un subiect ușor la care trebuie să știi câteva reguli de bază: definiția sinonimelor, antonimelor, omonimelor și definițiile semnelor de punctuație. Și să știi să-ți spui opinia despre o anumită sintagmă din text.

Subiectul 2: Personal, mi se pare cel mai ușor subiect. Ce naiba poate fi mai ușor decât să argumentezi ceva? Îți spui părerea ta, pertinentă desigur, despre ceva anume. Despre școală de exemplu și cu ce crezi tu că te ajută 12 ani de zile petrecuți în școală, mai departe în viață. Aici, teoretic vorbind, trebuie doar să știi elementele unei argumentări: introducerea (dacă ești de acord sau nu ești de acord cu propoziția pe care ei ți-o dau ca să pleci de la ea când scrii textul argumentativ), cuprinsul (în care îți expui părerile pro și contra privind subiectul respectiv – se folosesc conectori precum „în primul rând” „în al doilea rând”, „în plus” și alte din astea) și încheierea (cu vestitul „în concluzie”, unde rezumi într-o frază toate părerile tale pro și contra). Gândește-te că porți o discuție online cu cel mai bun prieten al tău și încerci să îi prezinți părerile tale într-un text amplu. Trebuie să fii sincer, ca să fii credibil. Și să nu bați câmpii.
Mai multe despre cum se scrie un text argumentativ, din punct de vedere teoretic, găsești în articolul special de aici. 

Subiectul 3: Deși poate te aștepți să te sfătuiesc să citești comentariile, ei bine nu te sfătuiesc să faci asta. Sfatul meu este să citești operele care-ți intră în programă la examenul de bacalaureat și să știi câteva noțiuni de bază despre autor (anul nașterii, locul, evoluția ca autor) și despre operă (anul când a fost scrisă, în principal). Iar apoi, dacă ai citit, nu ai cum să nu comentezi întâmplările cruciale, care au o importanță majoră în desfășurarea acțiunii, din operă. 
Eu nu sfătuiesc pe nimeni să învețe textele alea date în clasă, sau scrise prin cărți, ca papagalul. Mi se pare cea mai mare prostie și aberație. Trebuie să înveți să te dezvolți tu, să-ți formezi o părere și să ai o părere asupra semnificațiilor metaforelor, sintagmelor și întâmplărilor din opera respectivă.

Uite aici două cărți, una cu teste și una cu comentarii. Pe mine m-au ajutat la vremea lor, cât de cât. Ți le recomand pe cele de anul acesta, nu din anul în care am dat eu, căci nu mai sunt poate chiar de actualitate.

Așadar, cartea cu teste pentru bacalaureat la Limba Română o poți comanda de aici, sau de aici, sau aici (în funcție de prețul care te coafează).

Cartea cu comentarii și sinteze pentru bacalaureat, dar folositoare și în cauzl olimpiadelor (deci una dintre cele mai bune), o găsești aici.

Sfaturi pentru proba la Matematică de la examenul de bacalaureat

Indiferent de subiect, te sfătuiesc doar să știi formulele și cum să lucrezi pe ele. Subiectele la matematică și exercițiile aferente fiecărui subiect, se bazează pe formule. Fiecare exercițiu are rezolvarea la baza unei formule sau a unui principiu.
Deci învață formulele și să le aplici, ca să știi cum și când să lucrezi cu ele.

Poți comanda cartea de matematică, în funcție de profilul la care te afli:

Mate-Info – o poți comanda de aici, sau aici, sau aici, sau aici.

Științele Naturii sau Profil tehnologic – o poți comanda de aici, sau aici, sau aici.
(ți-am dat mai multe variante de preț ca să alegi varianta care te coafează pe tine, poate se mai ieftinesc ba într-o parte, ba în alta)

Sfaturi pentru proba la Biologie de la examenul de bacalaureat

Indiferent de subiect, sau de anii din care ți-ai ales să dai proba, fie că sunt anii IX-X, fie că sunt anii XI-XII, citește partea de teorie dintr-una din cărțile astea de mai jos, de la Corint. Te asigur eu că mai mult de jumătate de oră, hai o oră, nu-ți ia să citești partea de teorie și apoi să faci niște teste.

biologie-bacalaureat

Eu am dat examenul de bacalaureat la biologie din XI-XII. Mi s-a părut materia mult mai ușoară și mai digerabilă, învățând din ediția de 2014 a acestei cărți. Mi-a prins tare bine. Teoria este foarte bine schematizată și reții lucrurile foarte ușor. În plus, ai și teste pentru examenul de bacalaureat. O să te ajute și încă mai ai timp să o cumperi.

Uite mai jos niște recomandări de unde poți cumpăra cartea de biologie, ediția cea mai nouă, a anului în curs (updatez frecvent articolul):

Biologie clasele IX și X: o poți comanda de aici (este varianta din 2020 făcută de aceeași autori ca cea după care am învățat eu în 2014, dar îmbunătățită, conform prevederilor de acum).

Biologie clasele XI și XII: o poți comanda de aici, sau de aici (este varianta din 2019, făcută de aceeași autori ca cea după care am învățat eu în 2014, dar îmbunătățită, conform prevederilor de acum). Pentru anatomie nu am găsit deloc o variantă de 2020 de acești autori, pe niciunde. Deci cred că, cel mai probabil, a rămas cea din 2019.

Dacă îmi asculți sfaturile astea, fie că ești pe ultima sută de metri, fie că nu, te asigur că nu ai să regreți. Acum, după ce am trecut de examenul de bacalaureat, când privesc înapoi, îmi dau seama că a fost unul dintre cele mai ușoare examene posibile. E la fel ca o lucrare de control, ori ca o teză. Nu-i nimic greu. Nimic ceea ce să nu poți rezolva.

El este, într-adevăr, solicitant din cauza stresului. De aia se și numește, popular, „examen de maturitate”. Pentru că îți testează rezistența ta la stres de fapt și de drept, împreună cu câteva cunoștințe care, într-un procentaj foarte mare, nu te vor prea ajuta în viață. Poate doar noțiunile de la bio.

Important este să nu te stresezi. Bacul e ușor. O să dai apoi peste alte examene mult mai dificile, dar mult mai dificile. Și atunci o să îmi dai dreptate: bacul e la fel ca orice altă lucrare, doar că e mai stresant din punct de vedere psihologic. Orice lucru care se termină, orice etapă, devine un stres la nivel psihologic. Așa e făcut să fie în subconștient. Însă tu poți lucra la treaba asta și poți conștientiza că nu-i nimic greu și că n-ai de ce să te stresezi. E vorba de voință și de relaxare și detașare față de factorii stresanți.

Nu uita că orice etapă încheiată este de fapt începutul unei alte etape.

You may also like

34 comments

Loredana iunie 25, 2015 - 14:00

Sunt de acord cu tine ca e mai bine sa citesti, decat sa inveti mecanic niste texte, dar trebuie si sa te obisnuiesti si sa le pui in pagina intr-o forma literara.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky iunie 25, 2015 - 18:04

Da, total adevărat. Iar la clasă să știi că se fac structuri ale comentariilor. Sau cel puțin ar trebui să-ți zică proful cum să faci un comentariu, cum să-l structurezi, ce să conține începutul, cuprinsul și încheierea. 😀

Reply
Guest Post: 4 sfaturi pentru a te împrieteni cu textele argumentative de la Bacalaureat iunie 26, 2015 - 21:59

[…] Am scris un articol și despre cum poți să iei o notă mare la examenul de bacalaureat și cam ce ar trebui să faci la fiecare materie în […]

Reply
Damian Irimescu iunie 29, 2015 - 18:11

Bun „tutorial” să știi! 😀

Reply
Daniela Bojincă - Pishky iunie 29, 2015 - 21:32

Mersi, mersi, sper să le prindă bine celor care dau peste el :D!

Reply
adrian iunie 30, 2015 - 20:42

Buna , daca la textul argumentativ inloc de in primul rand si al 2 lea rand … am scris cu pro / contra , e bine ? cate puncte iau sau cate imi scade pentru aceasta ???

Reply
Daniela Bojincă - Pishky iunie 30, 2015 - 22:47

Bună, Adrian!
Nu e rău dacă pleci de la confirmarea sau infirmarea ipotezei date, iar mai apoi să argumentezi această infirmare sau confirmare a ta. Ai folosit și alți conectori? Spre exemplu: așadar, deci, prin urmare, de asemenea, etc.?
Practic așa se face. Spui dacă ești pro sau contra, iar apoi argumentezi. Dacă tu ai argumentat cu pro și contra și nu ai spus de ce, folosindu-te de conectori, nu prea e bine. :D. Dar nu aș putea să-ți spun nici câte puncte o să-ți scadă, că na, nu corectez eu și nici nu știu exact cum ai scris textul :D.

Reply
RAMONA ZVIRID februarie 18, 2016 - 22:54

Celor care vor sa invete ce trebuie si cum trebuie (pentru proba de Limba si literatura romana), le recomand si cartea aceasta: http://www.ghidbac.ro. Este un material complet, bine structurat, contine arhiva subiectelor din ultimii 6 ani, modele de cerinte pentru toate operele din programa, instructiuni de rezolvare, texte argumentative explicate… de fapt, TOT! 😉 Spor la invatat si mult succes tuturor!

Reply
Daniela Bojincă - Pishky februarie 21, 2016 - 11:11

Da, interesantă carte! Cred că o să le fie de folos :D.

Reply
Neamtu martie 4, 2016 - 19:35

Ramona vreau si eu un numar de contact ca ti.am last un email si nu ai raspuns si cred ca am si o problema cu comanda

Reply
Adrian iunie 28, 2016 - 16:57

Din cate stiu,la subiectul al doilea trebuie sa argumentezi cu doua subiecte din operele literaturii rmane,si sa le sustii. Deci nu doar sa ai o opinie si ata.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky iunie 30, 2016 - 20:15

Ptcă profii te pun să tocești. Eu refuz să tocesc. Eu îndemn pe oricine să-și susțină propria opinie.

Reply
Laura iulie 2, 2016 - 20:29

La subiectul doi iti precizeaza ca nu este oglibatoriu sa dai exemplu dintr-o opera literara, dar este recomandat in caz ca nu ai destule idei si nu ai ajuns la numarul cerut de cuvinte. Chiar daca se spune ca e cel mai usor subiect, se pare ca acolo se pierde cel mai mult.

Reply
Daniela Bojincă - Pishky iulie 9, 2016 - 03:23

Mie mi se pare cel mai ușor subiect. 😀

Reply
Saruman iulie 3, 2016 - 12:06

tote ca toate dar eu maine am bacu si nu stiu nimic

Reply
Daniela Bojincă - Pishky iulie 9, 2016 - 03:22

Nasol. Foarte nasol :))

Reply
Roman Nadia iulie 3, 2016 - 14:41

Mulțumim! Foarte frumos din partea ta ca te gândești și la alți. Bravo! ?

Reply
Daniela Bojincă - Pishky iulie 9, 2016 - 03:22

Cu mare plăcere 🙂 Există momente în care îți dorești să citești părerile altora.

Reply
Oana iulie 17, 2016 - 10:22

Cât de bună este cartea de biologie recomandată de tine ?

Reply
Daniela Bojincă - Pishky iulie 18, 2016 - 01:29

Băi, din câte știu de la majoritatea elevilor și din propria mea experiență, e cea mai bună.

Reply
Claudiu L octombrie 18, 2016 - 15:14

Nu prea m-am omorât eu cu liceul si nu am luat bacul, as vrea sa ma apuc de învățat dar nu stiu cu ce să încep la romana si matematica. Vreun sfat de început?

Reply
Daniela Bojincă - Pishky octombrie 19, 2016 - 13:10

Bună! Pentru română ți-aș sugera o carte de comentarii și variante de bac. Iar pentru matematică, ei bine, aici e mai complicat în funcție de profilul pe care ai fost. Îți recomand și aici o carte cu variante de bac și explicații introductive, dar și un profesor care să-ți explice formulele și când se folosesc ele :D.

Reply
Tushar martie 12, 2017 - 22:13

Eu am venit in Romania 2 ani inainte si am incercat sa invat cat de mult puteam, anul trecut am facut gramatica si anul asta am apucat de operele dar sa invati astea e foarte greu si am doar 4 luni pana bac. Am incercat sa citesc operele si sa scriu ceva despre ele dar nu pot. Aveti cumva o ideea cum pot sa scriu bine la sub III in situatia mea?

Reply
Daniela Bojincă - Pishky martie 13, 2017 - 10:11

Bună, Tushar!
Sincer, nu știu ce să te sfătuiesc în cazul de față. E dificil în cazul în care n-ai avut până acum tangențe cu sistemul românesc, cu operele și autorii. Apoi, tu văd că ai ceva probleme și cu exprimarea în scris în limba română (din cauza faptului că, probabil, n-ai stat în România până acum 2 ani de zile). E bine că te străduiești și-ți dai silința. Însă, pe lângă străduința ta care sigur o să-ți fie de folos, cred că ai nevoie de ajutorul unui profesor în particular, care să te ajute (să-ți explice chestiile alea cu ce a vrut să zică autorul, pentru că nu sunt cuvinte pe care să le iei la propriu, ci au ele o semnificație și trebuie să o înțelegi ca să-ți fie ușor cu comentariile).

Reply
Sofliter12 aprilie 11, 2017 - 23:01

Ce trebui sa invat la geografie pentru Bac daca ai putea sa imi mentionezi cu liniute 🙂 sunt clasa 10 si am inceput sa invat hartile ca sa imi fie super usor in a 12

Reply
Daniela Bojincă - Pishky aprilie 12, 2017 - 10:47

Nu știu să te lămuresc. N-am dat la geografie, că eu am fost profil real mate info intensiv: am avut alte probe la bac și, drept urmare, nu m-au interesat celelalte efectiv să le știu structura pentru bac.
Ce pot să-ți recomand este să intri pe site-ul Ministerului Educației și să te interesezi acolo care sunt capitolele pe care trebuie să le știi pentru examenul de bac la geografie :d.

Reply
Sebastian Vesa mai 1, 2017 - 22:29

-orasele si cu tot cu resedinte din Romania
-orasele cu capitala din Europa
-apele din Romania si Europa(cele importante)
-Munti .podisuri,campii din Romania
-principalii munti din Europa
Momentan cam asta ar fi. Mai sunt si alte lucruri dar nu le inveti decat in clasa a 12-a ,lucruri legate despre asemanari ale climei ,reliefului.Dar ce ti am scris cu – reprezinta cam 70% din materie

Reply
Daniela Bojincă - Pishky mai 3, 2017 - 11:43

Super! Mulțumim frumos pentru răspuns!

Reply
prichindelut iunie 25, 2017 - 17:14

Maine avem bac la romana. Nu am invatat niciodata nimic pentru scoala. Nu pot sa memorez mecanic, efectiv este imposibil pentru mine. De ce oare trebuie sa fie subiectul III asa de dubios? Trebuie sa invat 45 de pagini din care decat 3 o sa fie relevante pentru bac.Restul doar timp pierdut. Oricum, daca iau bacul invatand decat 4 zile non-stop ar fi genial 🙂

Reply
Daniela Bojincă - Pishky iunie 26, 2017 - 14:37

Bacul vostru la română a fost banal. M-am uitat pe subiecte acum câteva ore și sunt efectiv banale. Aș lua bacul la română și acum cu notă mare. După 3 ani. Fără să învăț nimic.
Fix asta e problema elevilor. Că nu-i învață nimeni să nu învețe mot-a-mot. Nu-i învață nimeni că nu trebuie să învețe niște cretinități de comentarii scrise de alții. Trebuie doar să citească operele și să știe, tehnic vorbind, ce e o caracterizare de personaj, cum faci paralela între două personaje, cum faci o analiză a textului și cum să identifici cele mai importante elemente ale unei opere și nicidecum să spui tu ce naiba a vrut să zică autorul (o altă chestie care mi se pare o tâmpenie). Eu n-am învățat comentarii. Eu am citit operele și am știut tehnic cam ce se face pe la fiecare cerință. Și mi-am făcut singură comentariile. Desigur, citeam și ce primeam de la profi. Dar nu le învățam. Citeam ca să văd așa, o structură, niște idei de care să mă folosesc. Mi se pare O PROSTIE SĂ TOCEȘTI! Și da, dacă tocești e doar timp pierdut din viață. Dacă citeșto operele din timp și-ți faci singur comentariile, e mult mai bine. Ieși mai câștigat.
Apoi, o să vezi peste an că rolul chestiilor ăstora e doar să-ți antreneze creierul, sinapsele, să facă conexiuni logice, să gândească. Etc.

Reply
carmen iulie 3, 2017 - 20:41

Buna eu sunt eleva la seral fara frecventá si ni reusesc sa construiesc un eseu la subiectul 3.Ce ar trebui sa am in vede re?

Reply
Daniela Bojincă - Pishky iulie 4, 2017 - 12:41

Bună, Carmen!
Așa cum am spus și în cadrul acestui articol, eu recomand să fie citite operele. Dacă le citești, nu ai cum să nu știi să scrii despre cele mai importante evenimente din opera care îți pică. E imposibil.
Apoi, ca să construiești eseul, trebuie să știi niște date esențiale fiecărei operă: autorul,anul nașterii sale, locul, anul publicării, tema în care se încadrează opera. Și cam atât. Restul trebuie să știi ce se întâmplă în operă. Și dacă nu citești operele, nu îți mai rămâne decât să tocești comentariile din cărțile cu comentarii pentru bac.

Reply
Gate Gabriela septembrie 1, 2017 - 22:42

Buna eu am dat de două ori examenul la matematică și tot l-am picat din cauza ca eu stiu unele formule dar este greu să le aplic, cum procedez?
Sau dacă îmi puteți recomanda o culegere după care sa învăț?
Va mulțumesc!

Reply
Daniela Bojincă - Pishky septembrie 2, 2017 - 16:21

Îți faci i listă cu formulele. Toate pe care le ai de învățat. Apoi iei o culegere cu exerciții, sau chiar cea de bac și încerci să rezolvi exercițiile pentru fiecare formulă în parte.
Ce vreau eu să zic. Fiecare formulă are un tip de exerciții căruia i se aplică. Trebuie să-ți dai seama, când vezi exercițiul, după ce lucrezi câteva, ce formulă trebuie să aplici ca să-l rezolvi. Nu e o culegere care să te învețe asta. Asta doar din caietul de matematică poți învăța. La fiecare formulă în parte, trebuie să ai predat și un exercițiu. Că na, așa se explică formulele, pe exerciții, când sunt predate.

Reply

Leave a Comment